مازوتسوزی هم جلوی جان باختن نیروگاهها را نگرفت/دولت چهاردهم راهکار بدهد!
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، حدود یک دهه است که پاییز و زمستان درایران به خوبی و خوشی نمیگذرد؛ یا نگرانی بابت عدم بارش کافی را داریم. یا آلودگی هوا مردم را کم کم از بین میبرد. طی این چند سال اخیر هم نبود برق و گاز، به دغدغه و فشارهای روش دوش مردم اضافه شده است. خاموشی صنایع، اولین اقدام در راستای اثبات نبود سوخت برای تامین برق در کشور بود.
خاموشیها گسترده شد و قوت گرفت، به طوریکه امسال هیچ خانهای در ایران ۲۴ ساعت به صورت مستمر و بیوقفه، روشن نبود. درد زمانی بیشتر شد که مدیران دولتی به سوزاندن مازوت برای تامین برق تهران اعتراف کردند، اما باز هم مازوت هیج گرهی را باز نکرد. در نهایت این روزها در آلودهترین شهر جهان آن هم بدون برق در حال زندگی هستیم. اما این بیبرثی تنها مختص به تهران نیست و هر روز خبرهای مختلفی از خاموش شدن نیروگاه شهرها و شهرستانهای مختلف در سراسر کشور میشنویم که اتفاقی تلخ و بسیار نگرانکننده است.
دارنده دومین ذخایر گازی و یکی از مهمترین بازیگران صادرکننده نفت در جهان، دچار کمبود سوخت و تامین نیرو شده و برخی، راهکار برون رفت از این وضعیت را واردات برق از کشورهای همسایه میدانند. باید به این حال گریست.
واردات شاید جوابگو باشد
علی نجفی، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با آنا، دلیل کمبود انرژی در کشور را عدم بهبود زیرساختها عنوان کرد و در اینباره توضیح داد: زمانیکه از زنجیره ارزش افزوده آن هم در حوزه نفت و پتروشیمی صحبت میکنیم، لزوما منظور کالای صادراتی نیست؛ هر چیزی که از صنعت مادر مشتق شود و به کار بیاید، ارزش افزوده است. سالها درباره وضعیت پالایشگاهها و عدم توسعه پتروپالایشگاهها صحبت شد، اما دولت توجهی به آن نکرد. عدم توسعه پالایشگاهها و بیتوجهی به زیرساختهای مهم کشور در حوزه انرژی و همچنین غفلت از تقویت بسترهای استفاده از انرژی پاک، وضعیت را به امروز کشانده است.
این تحلیلگر حوزه انرژی تاکید کرد: کشور دههها به صادرات نفت خام بسنده کرد و امروز توان استفاده از نفت و گاز خود را به صورت مصرفی ندارد. در نهایت به مازوتسوزی برای تامین برق و خاموشیها گسترده رسیدیم.
وی ادامه داد: نمیتوان راهکار قطعی که در مدت زمان کوتاه پاسخ امروز کشور را بدهد عنوان کرد. واردات برق، بنا به مسائلی همچون روابط دیپلماتیک و وجود بستر برای دریافت برق از کشور دوم، میتواند زمانبر باشد. اگر هم امروز دولت به فکر توسعه زیرساختها و تقویت استفاده از انرژیهای پاک بیفتد چند سالی طول میکشد تا بتوانیم از این مزیت استفاده کنیم. نمیتوان هم تمامی تقصیرها را به گردن مردم انداخت و از آنها بخواهیم کمتر مصرف کنند، چون در حال حاضر نصف کشور در خاموشیست و بخش زیادی از نواحی درگیر سرمای جدی و سنگین هستند.
وی تصریح کرد: اما اگر ایران زیرساخت دریافت برق را داشته و کشورهای همسایه هم علاقهای به صادرات انرژی به ایران داشته باشند، به نظر میرسد این راهکار میتواند زودتر از سایرین به نیاز کشور پاسخ دهد.
نگاههای عقبمانده
به گزارش آنا، اگر اخبار را به صورت دقیق تحلیل کنیم، میبینیم نیروگاه برق شهرها و شهرستانهایی خاموش شده که این مناطق پتانسیل استفاده از انرژی پاک مثل توربینهای بادی را داشتهاند. شاید در فصل زمستان بسیاری از نواحی آفتابی نباشند، اما قسمتهای جنوبی کشور که درگیر آلودگی هوای گسترده و شدید هستند میتوانستند از پنلهای خورشیدی بخشی از نیازهای مربوط به انرژی خود را تامین کنند.
با وجود راهکارهای حیاتی و قطعی که میتوانند کشور را از این مشکلات چندگانه نجات دهند، هنوز نگاه نمایندگان مجلس و دولت به سوزاندن مازوت، بهانهترشی برای گرانی بنزین و پافشاری بر کیفیت بالای بنزین امروز است.
انتهای پیام/