دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

درمان هدفمند سرطان با فناوری گُل‌های دارورسان

درمان هدفمند سرطان با فناوری گُل‌های دارورسان
دانشمندان در سوئیس فناوری جدیدی را برای دارورسانی هدفمند در داخل بدن انسان ابداع کرده اند.
کد خبر : 945825

به گزارش خبرگزاری آنا به نقل از IE، پژوهشگران موسسه ETH زوریخ، ذرات ریزی خلق کرده اند که می‌توانند دارو‌ها را مستقیما به مقصد تعیین شده ببرد. این ذرات شبیه گل‌های کاغذی مینیاتوری یا رز صحرا هستند.

این ذرات که بزرگتر از یک گلبول قرمز خون نیستند، ساختار منحصر به فردی دارند که آنها را به حامل‌های دارویی مطلوب تبدیل می‌کند.

در آینده نزدیک، این فناوری قابلیت آن را دارد که دارو‌های سرطان را دقیقا به تومور‌های سرطانی برساند و آسیب به بافت سالم را محدود کند.

دانشمندان در جستجوی ذرات حاملی بوده اند که می‌توانند دارو‌ها را به اهداف خاصی در بدن برسانند. این ذرات باید ظرفیت بالایی برای حمل دارو داشته باشند، با استفاده از فراصوت قابل هدایت باشند و بتوان با روش‌های غیرتهاجمی آنها را نظارت کرد.

در حالی که تا کنون ابداع یک راه حل منفرد که تمام این معیار‌ها را برآورده کند، دشوار بوده، اما محققان ETH زوریخ موفق به ایجاد ذرات جدیدی شدند که این نیاز‌ها را برآورده می‌کند. 

این ذرات ساختار بسیار جذابی دارند و شامل گلبرگ‌های بسیار نازکی هستند که به صورت گلدار چیده شده اند. این ذرات گل شکل، دارای قطری بین ۱ تا ۵ میکرومتر هستند که آنها را کمی کوچکتر از گلبول قرمز متوسط می‌کند.

این دانشمندان در پژوهش خود به طور خاص اکسید روی، پلی آمید و ذرات کامپوزیت آلی نیکل را مورد مطالعه قرار دادند.

این ذرات بسته به کاربرد مورد نظر و روش تصویربرداری تعیین شده، می‌توانند از مواد مختلفی ساخته شده و پوشش متفاوتی داشته باشند. 

«پاول ورده» «Paul Wrede» یکی از مجریان این پژوهش گفت: «اصل کار این ذرات بر اساس شکل آنها است، نه موادی که از آنها ساخته شده اند»

به گفته محققان این طرح گل شکل، مزایای خاصی را ارائه می‌دهد. ذرات گل شکل به دلیل ساختار پیچیده خود دارای سطح وسیعی هستند که به آنها اجازه می‌دهد تا مقادیر قابل توجهی دارو را جذب کنند. 

زیبایی این ذرات نه تنها در ساختار آنها بلکه در توانایی آنها برای رهگیری است. پزشکان می‌توانند با استفاده از فراصوت، سفر ذرات را در جریان خون کنترل و اطمینان حاصل کنند که آنها به هدف خود می‌رسند.

ورده افزود: «محققان قبلا، بیشتر، حباب‌های کوچک گاز را به عنوان روشی برای انتقال از طریق جریان خون با استفاده از فراصوت یا سایر روش‌های صوتی بررسی می‌کردند. ما اکنون نشان داده ایم که ریزذرات جامد نیز می‌توانند به صورت صوتی هدایت شوند.»

ذرات گل در مقایسه با حباب‌ها ظرفیت حمل دارو بالاتری دارند.

محققان با موفقیت داروی سرطان را بر روی این ذرات گل شکل بارگذاری و به موش تزریق کردند. آنها از فراصوت متمرکز برای کنترل دقیق حرکت ذرات در جریان خون موش‌ها استفاده کردند و توانستند با وجود جریان خون سریع، ذرات را در مکان‌های خاصی نگه دارند. 

ورده اظهار داشت: «به عبارت دیگر، ما فقط ذرات را تزریق و انجام بهترین عملکرد را آرزو نمی‌کنیم. ما در واقع آنها را کنترل می‌کنیم.»

محققان استفاده از این فناوری را برای درمان تومور‌ها و لخته‌های خون در نظر گرفته اند. مزیت ارائه دارو‌ها دقیقا در جایی که مورد نیاز است که بتواند به کاهش عوارض جانبی و افزایش مزایای درمانی کمک کند.

اکنون دانشمندان قصد دارند فناوری خود را با انجام مطالعات بیشتر روی حیوانات توسعه دهند چرا که این مرحله قبل از استفاده از این فناوری برای درمان بیماران مبتلا به بیماری‌هایی مانند بیماری قلبی عروقی یا سرطان بسیار اهمیت دارد.

نتایج این تحقیقات درنشریه Advanced Materials منتشر شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب