دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 آذر 1403 - 00:04
آنا گزارش می‌دهد؛

سهم کشاورزان و اقشار آسیب‌پذیر از بودجه ۱۴۰۴ زیر ذره‌بین بهارستان‌نشینان

سهم کشاورزان و اقشار آسیب‌پذیر از بودجه ۱۴۰۴ زیر ذره‌بین بهارستان‌نشینان
مجلس شورای اسلامی در بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه 1404، گام‌های حمایتی مهمی برای حمایت از کشاورزان و اقشار آسیب‌پذیر برداشته است. این اقدامات، شامل تخصیص منابع انرژی به بخش کشاورزی و تنظیم تعرفه‌های جدید، با هدف کاهش فشار اقتصادی بر این اقشار و تقویت زیرساخت‌های کشور انجام شده است.
کد خبر : 944697

خبرگزاری آنا، فائزه زمانی: هفته اول بررسی لایحه بودجه سال 1404 توسط بهارستان‌نشینان به پایان رسید، نمایندگان ملت در سه شیفت طبق روال هر سال بخش درآمدی لایحه بودجه 1404را مورد بررسی قرار می‌دهند و بعد از آن نوبت هزینه‌ها خواهد بود که پیش‌بینی می‌شود طبق روال هر سال، صحن شاهد روزهای پرچالشی در این قسمت باشد.

در جلسه علنی روز چهارشنبه، 14 آذرماه 1404 مجلس شورای اسلامی، نمایندگان به بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال 1404 کل کشور پرداختند. تصمیمات مهمی در این نشست اتخاذ شد که در راستای اصلاحات و برنامه‌ریزی‌های اقتصادی دولت و تأمین منابع مالی مورد نیاز برای بخش‌های مختلف کشور، به تصویب رسید.

یکی از مهم‌ترین مصوبات این جلسه، تصویب بند الحاقی یک تبصره 14 ماده واحده لایحه بودجه بود که طبق آن، وزارتخانه‌های نیرو، نفت و جهاد کشاورزی مکلف شدند سهمیه سوخت گاز طبیعی، مایع و برق را به بخش کشاورزی تخصیص دهند. این طرح به منظور تنظیم مصرف سوخت در بخش کشاورزی و جلوگیری از هدررفت منابع انرژی در این حوزه تصویب شد. در صورت تأمین مازاد بر سهمیه تعیین‌شده، تعرفه‌ها به صورت افزایشی و پلکانی و با نرخ‌های غیر یارانه‌ای محاسبه خواهد شد.

در بخش دیگری از لایحه، با تصویب بند الحاقی 2 تبصره 14، دولت مکلف شد تا گواهی صرفه‌جویی انرژی را برای سوخت صرفه‌جویی شده از نیروگاه‌های تجدیدپذیر و برقابی صادر کند. این گواهی‌ها قابل فروش در بازار بورس انرژی خواهند بود و سقف معین 80 هزار میلیارد ریال برای این طرح در نظر گرفته شده است.

نمایندگان همچنین تعرفه گاز مصرفی تأسیسات گردشگری، صنایع دستی، آب درمانی‌ها و هتل‌ها را به تصویب رساندند. طبق این مصوبه، تعرفه گاز این تأسیسات در سقف الگوی مصرف با تأیید وزارت بهداشت، مشابه تعرفه خدمات محاسبه خواهد شد.

در خصوص بدهی‌های تولیدکنندگان برق بخش غیردولتی، نمایندگان با انتشار 60 هزار میلیارد ریال اوراق مالی اسلامی به منظور تسویه این بدهی‌ها موافقت کردند. این تصمیم به دولت این امکان را می‌دهد که با استفاده از اموال غیرمنقول دولت و اوراق خزانه اسلامی، بدهی‌ها را تسویه کند.

از تعیین عوارض برق تا اصلاح سازوکار فروش گندم یارانه‌ای

در ادامه بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال 1404، نمایندگان در مجلس شورای اسلامی تصمیمات جدیدی در خصوص عوارض برق، خرید برق از نیروگاه اتمی بوشهر و فروش گندم یارانه‌ای اتخاذ کردند.

نمایندگان در خصوص عوارض برق، با تعیین میزان این عوارض به میزان 10 درصد مبلغ برق مصرفی موافقت کردند. طبق مصوبه جدید، عوارض برق مصرفی در سقف 160 هزار میلیارد ریال تعیین شده است. همچنین مشترکان برق روستایی و عشایری از پرداخت این عوارض معاف شدند.

در زمینه انرژی هسته‌ای، مجلس با فروش برق تولیدی نیروگاه اتمی بوشهر براساس قیمت تمام‌شده حسابرسی‌شده موافقت کرد. همچنین در صورتی که برق تحویلی به شبکه از 7 میلیارد کیلووات ساعت در سال بیشتر شود، مازاد برق تولیدی در بورس انرژی به فروش خواهد رسید.

در بخش دیگری از بررسی‌ها، نمایندگان فروش گندم یارانه‌ای را صرفاً برای مصارف خبازی مجاز دانستند. برای سایر مصارف، فروش گندم و آرد به قیمت تمام‌شده و به اضافه سود متعارف خواهد بود.

همچنین دستگاه‌های اجرایی موظف شدند تا تمام وجوه حاصل از فروش گندم و آرد را به حساب خزانه‌داری کل کشور واریز کنند.

از اختصاص بودجه مسکن تا بررسی مالیات گردشگران خارجی

در ادامه نشست علنی مجلس شورای اسلامی در روز چهارشنبه، 14 آذرماه، نمایندگان در خصوص موضوعات مختلف دیگر نیز تصمیم‌گیری کردند.

یکی از موضوعات مهمی که نمایندگان به آن پرداختند، ارجاع موضوع تعیین سقف کسورات مشمولان صندوق بازنشستگی کشوری به کمیسیون تلفیق بود. نمایندگان در جریان بررسی تبصره 12 ماده واحده لایحه بودجه، جزء (4) بند (ب) این تبصره را برای رفع ابهام به کمیسیون تلفیق ارجاع دادند. طبق این بند، سقف کسورات بازنشستگی برای مشمولان صندوق بازنشستگی کشوری که اقلام مشمول کسور بالاتر از سقف تعیین‌شده در بند (ت) باشند، باید به میزان سقف خالص پرداختی تعیین‌شده در همان بند باشد. تصمیم نهایی در این خصوص پس از رفع ابهام توسط کمیسیون تلفیق اتخاذ خواهد شد.

در خصوص طرح‌های مسکن‌سازی، نمایندگان مجلس وزارت راه و شهرسازی را مکلف به اختصاص اعتبار 30 هزار میلیارد تومانی از محل تهاتر و واگذاری اراضی برای اجرای پروژه‌های مسکن‌سازی کردند. این تصمیم در راستای تامین منابع مالی برای پروژه‌های مسکن در کشور گرفته شد. طبق بند الحاقی 1 تبصره (10) ماده واحده لایحه بودجه، وزارت راه و شهرسازی و دیگر نهادهای وابسته به آن موظف شدند تا سقف 300 هزار میلیارد ریال از منابع داخلی یا از طریق تهاتر اراضی خود، اعتبار لازم برای اجرای طرح‌های مسکن‌سازی را تأمین کنند.

علاوه بر این، نمایندگان در مورد مالیات از گردشگران خارجی نیز بحث و بررسی کردند. در بند الحاقی 3 تبصره (10) ماده واحده لایحه بودجه، پیشنهادی مطرح شد که وزارت راه و شهرسازی مکلف به اخذ مبلغ 2.5 میلیون ریال از هر گردشگر خارجی که از مبادی هوایی وارد مشهد مقدس می‌شود، باشد. این درآمدها برای خدمت‌رسانی به زائرین حضرت امام علی بن موسی الرضا (ع) و بهبود زیرساخت‌های زیارتی اختصاص خواهد یافت. این بند برای بررسی بیشتر به کمیسیون تلفیق ارجاع شد.

معافیت واحدهای آموزشی دولتی از پرداخت هزینه‌های آب، برق و گاز

نمایندگان مجلس شورای اسلامی کلیه واحدهای آموزشی دولتی وزارت آموزش و پرورش و دانشگاه‌های وابسته را از پرداخت هزینه‌های آب، برق و گاز تا سقف الگوی مصرف معاف کردند. در جلسه علنی روز سه‌شنبه، 13 آذرماه، این تصمیم در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال 1404 کل کشور و با تصویب بند الحاقی (دو) تبصره (هشت) ماده واحده این لایحه به تصویب رسید. همچنین، در ادامه، نمایندگان با بندهای الحاقی (سه) و (چهار) تبصره (هشت) ماده واحده نیز موافقت کردند که شامل فعالیت‌های فرهنگی، آموزشی و پژوهشی دولتی و دریافت هزینه‌های آموزشی از مهارت‌آموزان توانمند می‌شود.

در راستای تحقق مشارکت همگانی در حفظ محیط‌زیست، نمایندگان مجلس به سازمان حفاظت محیط‌زیست اجازه دادند تا کمک‌های نقدی و غیرنقدی از منابع داخلی و خارجی دریافت کند. این مجوز تحت بند (ث) تبصره (هفت) ماده واحده لایحه بودجه 1404 با 197 رأی موافق و 41 رأی مخالف به تصویب رسید. همچنین بند (ج) این تبصره به کمیسیون تلفیق ارجاع شد تا برای بررسی بیشتر در خصوص طرح‌های مشارکتی محیط‌زیست اقدام شود.

تکلیف وزارت نیرو برای اصلاح آبرسانی شهری و روستایی

نمایندگان مجلس شورای اسلامی، وزارت نیرو را مکلف کردند تا بخشی از دریافتی نرخ آب‌بها را برای اصلاح آبرسانی شهری و روستایی واریز کند. این مصوبه در بند (ت) تبصره (هفت) ماده واحده لایحه بودجه 1404 و با هدف بهبود خدمات آبرسانی به تصویب رسید. طبق این مصوبه، وزارت نیرو باید مبلغ مشخصی از هر مترمکعب فروش آب شرب را از مشترکان خانگی و غیرخانگی دریافت و به حساب شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور واریز کند.

همچنین مجلس به دولت اجازه داد تا مابه‌التفاوت قیمت تکلیفی و قیمت تمام‌شده فروش آب شرب و برق را تسویه کند. این تصمیم در بند (پ) تبصره (7) ماده واحده لایحه بودجه 1404 و برای تسویه بدهی طرح‌های تملک دارایی‌های سرمایه‌ای شرکت‌های زیرمجموعه وزارت نیرو در نظر گرفته شد. این مصوبه به دولت اجازه می‌دهد تا با اعمال حساب نزد خزانه‌داری کل کشور، تسویه‌حساب‌های مذکور را انجام دهد.

این بخش از لایحه بودجه با هدف تأمین منابع لازم برای پروژه‌های زیرساختی و بهبود خدمات عمومی تصویب شد.

چالش بزرگ کشور؛ هیچ مسئله‌ای مهم‌تر از بحران آب نیست

رئیس مجلس شورای اسلامی، محمدباقر قالیباف، در نشست علنی روز (سه‌شنبه، 13 آذرماه) مجلس گفت: هیچ چالشی در کشور از بحران آب مهم‌تر نیست و باید برای آن تدابیر جدی اتخاذ شود.

وی با اشاره به وضعیت چاه‌های مجاز و غیرمجاز، اظهار کرد: برای جلوگیری از فشار به کشاورزان، فعالیت‌های کشاورزی را معاف از مالیات کرده‌ایم، اما به‌طور کلی بحران آب باید با تدبیر جامع‌تری مدیریت شود.

در جریان بررسی لایحه بودجه 1404، نمایندگان مجلس با تعیین نرخ برداشت آب از چاه‌های مجاز دارای کنتور و غیرکنتور موافقت کردند. نرخ‌ها به ازای هر مترمکعب آب، بسته به نوع چاه و رعایت یا عدم رعایت الگوی کشت تعیین شده است. برای چاه‌های مجاز دارای شمارشگر هوشمند، نرخ‌ها از 300 تا 700 ریال متغیر است. همچنین چاه‌های غیرمجاز نیز مشمول جریمه‌ای به مبلغ 8 هزار تا 16 هزار ریال به ازای هر مترمکعب خواهند شد.

شرکت‌های دولتی مکلف به واریز مالیات و سود سهام

مجلس در ادامه بررسی لایحه بودجه 1404، شرکت‌های دولتی که در فهرست واگذاری قرار دارند را مکلف به واریز مالیات و سود سهام علی‌الحساب به خزانه‌داری کل کشور کرد. این اقدام بر اساس قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت انجام می‌شود تا به میزان دوازده برابر ماهانه مالیات و سود سهام از حساب‌های شرکت‌های دولتی برداشت شود.

همچنین نمایندگان مجلس با اصلاح بند (ح) تبصره (سه) ماده واحده لایحه بودجه، به شرکت ملی نفت فرصت شش ماهه برای تسویه بدهی‌های بانکی خود دادند. این بدهی‌ها شامل مبالغ ارزی و ریالی است که باید در مدت زمان تعیین‌شده به بانک‌ها و موسسات اعتباری پرداخت شود.

تکلیف وزارت نفت برای دریافت مابه‌التفاوت خوراک پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها

نمایندگان مجلس، وزارت نفت را مکلف به دریافت مابه‌التفاوت خوراک پالایشگاه‌ها و شرکت‌های پتروشیمی از طریق گشایش ضمانت‌نامه و سایر روش‌های پرداختی به خزانه‌داری کل کشور کردند. این اقدام در راستای سیاست‌های درآمدی لایحه بودجه سال 1404 به تصویب رسید. در ادامه بررسی لایحه بودجه، نمایندگان با توجه به شرایط ناترازی انرژی در کشور، به دولت اجازه دادند تا فرآورده‌های نفتی را تا سقف ردیف‌های تعیین‌شده وارد کند و از طریق تهاتر و خرید آن، بازار انرژی را مدیریت نماید.

مجلس در موضوع تعیین قیمت سوخت ورود نمی‌کند

موضوع سوخت که این‌روزها که سوژه اول رسانه‌ها شده است به مجلس هم رسید اما رئیس قوه مقننه در پاسخ به پیشنهادات مطرح‌شده در خصوص افزایش قیمت سوخت، تاکید کرد که این اختیار در قانون هدفمندی یارانه‌ها به دولت داده شده است و مجلس هیچ‌گونه تصمیمی در این زمینه نخواهد گرفت.

تسویه بدهی دولت به تأمین اجتماعی و سازمان هدفمندی یارانه‌ها

نمایندگان مجلس، با تصویب بندهایی از لایحه بودجه، سهم سازمان هدفمندی از فروش نفت و گاز را مشخص کردند و همچنین به دولت اجازه دادند برای تسویه بدهی‌های خود به تأمین اجتماعی از محل فروش اوراق خزانه اقدام کند. همچنین رئیس مجلس شورای اسلامی تصمیم به ارجاع بند مربوط به صندوق بازنشستگی کشوری به کمیسیون تلفیق لایحه بودجه گرفت و از دولت خواست تا در صورت تصویب این لایحه، ظرف سه ماه، لایحه‌ای برای تعیین تکلیف این صندوق به مجلس ارائه کند.

تلاش مجلس برای تحقق بودجه‌ای پایدار و عادلانه

مجلس شورای اسلامی در ادامه بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه 1404 در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه گام‌های مهمی در جهت مدیریت بهینه منابع و کاهش فشار اقتصادی بر اقشار آسیب‌پذیر برداشت. تخصیص سهمیه سوخت به بخش کشاورزی، تصویب گواهی صرفه‌جویی انرژی برای نیروگاه‌های تجدیدپذیر و تصویب اوراق مالی اسلامی برای تسویه بدهی‌های بخش غیردولتی، از جمله تصمیمات مهم مجلس بودند که به بهبود وضعیت اقتصادی کشور کمک خواهند کرد.

 معافیت مالیاتی کشاورزان، تعیین عوارض برق و فروش گندم یارانه‌ای به قیمت تمام‌شده، همچنین مالیات از گردشگران خارجی را میتوان تصمیماتی درست در راستای حمایت از بخش‌های حیاتی کشور و بهبود زیرساخت‌ها ارزیابی کرد که به طور قطع تأثیرات مثبت زیادی در جهت بهبود وضعیت اقتصادی و تحقق اهداف توسعه‌ای کشور خواهد داشت.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب