تأثیر رودخانههای جوّی بر شروع دورههای مرطوب و اتمام خشکسالی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، علیرضا شکیبا محقق و پژوهشگر در برنامه «روزنه» رادیو گفت وگو در مورد تحقیق و پژوهشی که اخیراً به منظور بررسی تأثیر رودخانههای جوّی بر دورههای خشک و مرطوب ایران انجام شده، گفت: ما یک طرح پسادکتری را در ارتباط با تأثیر و شناسایی رودخانه های جوّی بر دورههای خشک و مرطوب کشور با همکاری یکی از دانشجویان و حمایت مالی بنیاد علم ایران انجام دادیم.
وی افزود: به عنوان اقلیم شناس در این تحقیق سعی داریم به تصمیم گیران و برنامه ریزان کشور کمک کنیم تا تصمیمات مناسب تری را در حوزه های مختلف به ویژه در بخش منابع آب اتخاذ کنند چراکه پدیده های اقلیمی نقش کلیدی و بسیار مهمی دارند.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، رودخانه های جوّی را یکی از مسائل با اهمیت در طبیعت دانست و درمورد آن توضیح داد: معمولاً مسیرهای باریک البته با عرض 300 تا 500 کیلومتر و طول 2 هزار کیلومتر منابع بسیار با ارزشی هستند که می توانند نقش کلیدی در ریزش های جوّی داشته باشند. این پدیده ها به دلیل تأثیر دوگانه ای که دارند هم فرصتی برای تولید حجم زیادی از منابع آبی در قالب ریزش ها و بارش های سنگین در کشور هستند و هم می توانند به عنوان یک مخاطره تعریف شوند چون درصورت عدم مدیریت، سیلاب به همراه خواهند داشت.
این اقلیم شناس با بیان اینکه طرح مذکور در مراحل مختلفی انجام شد گفت: ما ابتدا با تکنیک های متداول به شناسایی رودخانه ها پرداختیم و بعد از آن هم به وسیله ایستگاه های زمینی و داده های شبکه ای در مقیاس جهانی، رابطه آن را با بارش های کشور به دست آوردیم.
شکیبا عنوان کرد: نتایج تحقیقات ما نشان می دهد که ارتباط رودخانه های جوّی با بارش ها یک ارتباط بسیار قوی است و این رودخانه ها در شروع دوره های مرطوب و حتی در خاتمه دادن به دوره های خشکسالی خیلی موثر بودند و همچنین می توانند بستری برای مطالعات آینده باشند.
انتهای پیام/