دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 آذر 1403 - 10:55

بقایی: گسترش تروریسم به سوریه محدود نمی‌ماند/ گفت‌وگوهای ژنو، مذاکره در معنای دقیق دیپلماتیک نبود

بقایی: گسترش تروریسم به سوریه محدود نمی‌ماند  گفت‌وگوهای ژنو، مذاکره در معنای دقیق دیپلماتیک نبود
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما با هر سه کشور اروپایی که در ژنو نشست داشتیم رابطه دیپلماتیک دارین آنها سفارت دارند و ما هم سفارت داریم بنابراین گفت‌وگو با این سه کشور مثل هر کشور دیگری که با آن رابطه دیپلماتیک داریم امری طبیعی است.
کد خبر : 944074

به گزارش خبرگزاری آنا، اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه مطابق هر هفته در نشست مطبوعاتی با اصحاب رسانه شرکت کرد و در ابتدا اظهارداشت: امروز مصادف با سالروز همه پرسی و تصویب قانون اساسی ایران در سال ۵۸ است.

وی گفت: شرکت وزیر خارجه در اجلاس ائتلاف تمدن‌ها در پرتغال و دیدار‌های متعدد با وزرای خارجه در حاشیه این نشست و گفتگو در خصوص تحولات مهم منطقه‌ای و به ویژه با تمرکز بر توقف نسل کشی در غزه و جنایات در لبنان از جمله اقدامات روز‌های گذشته بود.  

بقایی افزود: وزیر خارجه دیروز سفر خود را از سوریه شروع کرد و امروز در ترکیه است. فعال شدن مجدد تروریست‌ها در سوریه و اقدامی عاجل برای توقف فعالیت‌های آنها امری ضروری است. اجلاس اکو در مشهد امروز در سطح کارشناسی برگزار می‌شود و فردا نشست اصلی آغاز خواهد شد.  

سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: با نزدیک شدن به فصل سرما ادامه قحطی و به گرسنگی کشاندن مردم غزه بسیار دردناک است و لازم است این جنایات هرچه زودتر متوقف شود.   

وی با تأکید بر اینکه در سفر عراقچی پیام قاطع ایران به سوریه در برابر تروریست به مقام‌های سوریه منتقل می‌شود و یک ارزیابی دقیقی از سوریه خواهیم داشت، ادامه داد: در سطح دیپلماتیک وظیفه ایران و کشور‌های منطقه این است که با خطرات ناشی از گسترش و فعال شدن تروریسم اقدام کند.

بقایی گفت: در سوریه هدف این بود که پیام ایران مبنی بر حمایت از سوریه و مقاومت به مقامات سوریه منتقل شود و یک ارزیابی دقیق از آخرین وضعیت در سوریه داشته باشیم.  فکر می‌کنیم که در سطح دیپلماتیک وظیفه ما و کشور‌های منطقه است که با درک خطرات ناشی از تروریست برای بسیج جامعه بین‌المللی به منظور مقابله با فعال شدن مجدد تروریست انجام دهند.

سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: ملاقات‌های عراقچی در ترکیه برای مبارزه با تروریسم است. ترکیه یکی از همسایگان مهم سوریه و ما است. ترکیه در روند آستانه نقش کلیدی دارد. نقش مفید و سازنده در حوزه تنش در سوریه داشته است.

وی در رابطه با موضوع هسته‌ای نیز بیان داشت: در موضوع هسته‌ای آماده تعامل بر اساس حقوق و تکالیفی هستیم که طبق کنوانسیون‌های بین‌المللی بر عهده گرفته‌ایم، هستیم ضمن اینکه هر گفتگویی مستلزم حسن نیت است.

بقایی در رابطه با کنسولگری ایران در سوریه نیز گفت: به موقع کنسولگری در حلب را تخلیه کرده بودیم و خوشبختانه همکاران دچار مشکل نشده بودند.  هرگونه تعرض به اماکن دیپلماتیک و کنسولی در هر شرایطی طبق حقوق بین الملل ممنوع است و هیچ فرد گروه یا دولتی حق ندارد که این اصل و قاعده حقوق بین الملل را زیر پا بگذارد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به سئوالی در خصوص نقش ترکیه در تحولات سوریه چیست؟ بیان کرد: هرگونه ناامنی و گسترش تروریسم در سوریه فقط به سوریه محدود نمی‌ماند. در چارچوب توافق آستانه هم ترکیه هم ایران و هم روسیه برای کاهش تنش در مناطق سوریه طی هفت هشت سال اخیر تلاش‌های زیادی داشتند.  وزیر امور خارجه ترکیه صراحتاً اعلام کرد که  این موضوعات ارتباطی به ترکیه ندارد و از این وضعیت ابراز نگرانی کردند.

وی در پاسخ به سئوالی در خصوص روند مذاکرات آستانه نیز گفت: فرآیند آستانه پایا‌ترین و موفق‌ترین سازوکار در رابطه با کنترل بحران در سوریه بوده است.  ترکیه کشوری تأثیرگذار و تأثیرپذیر بر تحولات سوریه است. همه ما در منطقه به این جمع‌بندی رسیدیم که هر گونه ناامنی و گسترش تروریسم در سوریه به این کشور محدود نیست.

بقایی گفت: در چارچوب فرآیند آستانه هم ترکیه، ایران و سوریه برای تنش در منطقه تلاش زیادی داشتند.  هر ۳ کشور ضامن سعی کردند برای کنترل تنش اقدام کنند. روند آستانه کماکان زنده است و جامعه بین‌المللی نسبت به تاثیرش واقف است.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در پاسخ به سئوال دیگری درباره اینکه آیا تغییری در دکترین هسته‌ای ایجاد شده اظهارداشت: برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران صلح‌آمیز بوده و صلح‌آمیز خواهد ماند.  برنامه هسته‌ای ایران هم به واسطه فتوای شرعی و هم با توجه به ارزیابی‌ها و محاسبه‌های مبتنی بر امنیت ملی و دفاع از امنیت ملی کماکان صلح‌آمیز باقی خواهد ماند.

وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر همزمانی تحولات سوریه با آتش‌بس لبنان تأکید کرد: ممکن است تصور شود که اینکه بلافاصله بعد از اعلام آتش بس در لبنان گروه‌های تروریستی مجدداً فعال شدند یک اتفاق یا یک تصادف بوده ولی شما اگر به تاریخچه شکل‌گیری تروریسم تکفیری در سوریه نگاه بکنید از سال‌های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ به بعد و ارتباطات مشکوکی که بین رژیم صهیونیستی و این گروه‌های تروریستی وجود داشته، به این نتیجه نمی‌رسیم که این مساله اتفاق بوده است.

بقایی گفت: مقام‌های رژیم صهیونیستی و رسانه‌های منتسب به آنها هم اذعان کردند به اینکه این تحولات موجب تضعیف مقاومت و به نفع رژیم صهیونیستی خواهد بود.  روند آستانه مثل هر ترتیبات دیگری ممکن است در مواردی نقض بشود ولی این به خودی خود به معنی از بین رفتن یا تضعیف آن نیست این به نحوه رفتار کشور‌های مشارکت کننده در آن بستگی دارد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سئوالی درباره مذاکرات ژنو نیز اذعان کرد: دوستانی که در  گفت‌وگوهای ژنو شرکت کردند هدف از این نشست را خیلی سریع اعلام کردند که این یک مذاکره در معنای دقیق دیپلماتیک نیست؛ این یک گفت‌وگو است. ما با هر سه کشور اروپایی که در ژنو نشست داشتیم رابطه دیپلماتیک دارین آنها سفارت دارند و ما هم سفارت داریم بنابراین گفت‌وگو با این سه کشور مثل هر کشور دیگری که با آن رابطه دیپلماتیک داریم امری طبیعی است.

وی ادامه داد: ما از این فرصت استفاده کردیم که مواضع، دغدغه‌ها و مطالبات مان را در رابطه با سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپا در میان بگذاریم.

بقایی در پاسخ به سئوالی دیگر درباره نحوه مواجهه با بازگشت داعش و گروه‌های تکفیری دیگر گفت: گروه تحریرالشام در فهرست گروه‌های تروریستی شورای امنیت قرار دارد، ماهیت و هدف گروه‌های تروریستی تغییر نکرده است. گروه تحریرالشام قائل به فعالیت در هیچ تک کشوری نیست مدعی است که باید تمام شامات را در تحت سیطره خودش قرار بدهد.

سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: فکر نمی‌کنم واقعیت داشته باشد که این خشونت این گروه‌ها کمتر از موارد قبل بوده، می شود اینجوری بیان کرد که این دفعه احتمالا مربیان زبده‌ای داشتند برای اینکه اهمیت دوربین و فضای رسانه را به آنها گوشزد کردند.

وی در پاسخ به سئوال دیگری درباره دغدغه مراجع عظام در دیدار با وزیر امور خارجه نیز بیان کرد: دغدغه مراجع ضرورت تداوم قاطعانه حمایت از مقاومت در برابر اشغال رژیم صهیونیستی و مقابله با تروریسم بود که قطعاً این مورد تاکید وزارت خارجه هم هست.

بقایی افزود: فعال شدن مجدد تروریست‌ها در سوریه غافلگیرکننده نبود، بین تروریست‌ها و رژیم صهیونیستی و حامیان فرامنطقه‌ای آنها هماهنگی و همکاری وجود دارد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در واکنش به مخالفت برخی کشورها با «وعده صادق۳» ایران تصریح کرد: ایران قطعاً در دفاع از منافع و تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی خود از هیچ کس اجازه نخواهد گرفت.

وی درباره حضور مستشاری ایران در سوریه گفت: حضور مستشاری ایران در سوریه امر جدیدی نیست از قبل وجود داشته و در آینده هم ادامه خواهد داشت؛ البته قطعا با توجه به خواست و نظر دولت سوریه است.

بقایی همچنین گفت: تحرکات دیپلماتیک ما تمرکز بر تحولات سوریه دارد. با کشورهای منطقه بنا داریم گفت‌وگویی برای تبیین فعال شدن تروریست در سوریه داشته باشیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: وزیر امورخارجه امشب وارد ایران می‌شود و فردا نشست مهم وزرای اکو در مشهد را داریم. با کشورهای ضامن روند آستانه ترکیه و روسیه و کشورهای منطقه این دوره از گفت‌وگوها را ادامه دهیم.

وی افزود: اسرائیل به هیچ عهد و پیمانی پایبند نیست. ۵۲ بار نقض آتش‌بس لبنان در چند روز نشان‌دهنده این است که این رژیم قابل اعتماد نیست.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب