کاهش شدید قدرت خرید در بازار مسکن/چشم انداز تیره شاخص دسترسی خانوارها به مسکن در پایان برنامه هفتم توسعه
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، همواره درآمد خانوارهای شهری و روستایی و قیمت مسکن، شاخص معتبری برای سنجش قدرت خرید خانوارها در تأمین نیازهای اساسی زندگی است. چند سالی است که سقوط قدرت خانهدار شدن خانوارها حکایت تلخی را به آمارها افزوده است.
در همین رابطه محمدعلی پورشیرازی، کارشناس ارشد صنعت مسکن در گفتوگو با آنا، گفت: دلیل راکد بودن بازار معاملات مسکن، اقتصاد ضعیف و چرخش راکد اقتصاد مردم است که حتی پاسخگوی معیشت روزانه آنها نیست. در نبود قدرت مالی کافی در بین خانوارها، دیگر خرید مسکن در سبد خانوارها جایی ندارد؛ در نتیجه خرید مسکن مانند گذشته سود چندانی ندارد که باعث گردش مالی شود. البته این سوال مطرح است که مردم در نبود قدرت مالی حداقلی چگونه میتوانند با درآمدهای اندک، مسکن با قیمتهای نجومی خریداری کنند؟ چطور میتوانند با این درآمدهای پایین و هزینههای بالا و تورم زا، سرپناهی برای خود و خانواده فراهم کنند؟!
تاثیر افزایش قیمت مصالح ساختمانی برگرانی سازهها
کارشناس ارشد صنعت مسکن گفت: مسکن در تمامی دوران تاریخی عامل اصلی زندگی مردم بوده است و این موضوع موجب افزایش رفتارهای سیاست اقتصادی در بازار مسکن شده است. جهش تورمی در بخش مسکن به گونهای باعث تغییرات رفتارها در بازار میشود. به طور مثال چرا قیمت آهن به طور ناگهانی از ۴۰۰ هزار به ۲ هزار تغییر قیمت میدهد؟ در چنین شرایط نابسامانی، سازنده سازههای مورد نیاز مردم به بازار اطمینان ندارد که در چه زمانی مصالح ساختمانی را خریداری وپس از ساخت و ساز مسکن خود را به فروش برساند.
پورشیرازی ادامه داد: پیش از هر اقدامی باید پذیرفت که دولت به تنهای موجب گرانی مسکن میشود چرا که برای هر اقدامی امکانات لازم را دارد، برای ساخت یک مسکن ۷۳ حرفه باید فعالیت کنند تا این پروژه به پایان برسد ولذا دولت به تمام این حرفهها دسترسی دارد درنتیجه قیمت مسکن نیز در نهایت به دست دولت تعیین میشود. چراکه هر گونه تنش و نوسان در قیمت گذاری محصولات و خدمات این حرفههای مرتبط با صنعت مسکن، دولت از همان اول نقش دارد شاید در میانه راه، افزایش تورم در این مسیر بر عهده بخشها و اشخاص دیگر قرار بگیرد، اما با وجود ماهیت دولت دراین بخش، کاملا قضیه را به سمت نابسامانی و تورم هدایت میکند.
افزایش سهم هزینه مسکن در سبد خانوار
به گفته کارشناس ارشد صنعت مسکن؛ آمارهای رسمی قاطعانه از افول قدرت خرید خانوارها در بازار مسکن و افزایش سهم هزینه مسکن در سبد خانوار حکایت دارد و نکته قابلتأمل اینکه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان تصویب برنامه پنجساله هفتم توسعه، شاخص دسترسی خانوارها به مسکن در سال پایان برنامه را ۷.۵ سال تعیین کردهاند که در بر اساس آمارهای واقعی،چشم انداز تیره ای برای تحقق آن است و هیچ شانسی برای محقق شدن این طرح با ادامه وضعیت موجود و اجرای سیاست های فعلی دولت ها ندارد.
انتهای پیام/