موشکی که تمام اروپا را تهدید میکند/ از «اورشنیک» روسی چه میدانیم؟
به گزارش خبرگزاری آنا، اورشنیک (یا آرشنیک) یک موشک بالستیک مافوق صوت با کلاهک انفجاری منفرد است.
بامداد جمعه بود که «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه، اعلام کرد که در پاسخ به استفاده کییف از موشکهای دوربرد آمریکایی و انگلیسی، مسکو هم یکی از مواضع نظامی اوکراین را با نوع جدیدی از موشک هایپرسونیک میانبرد هدف گرفته است.
لحظه پرتاب موشک مافوق صوت اورشنیک به سمت اوکراین (نما: آسمان روسیه)
جدیدترین سلاح روسیه که برای اولین بار در صحنه جنگ اوکراین به بوته آزمایش گذاشته شد، موشک بالستیک «اورشنیک» (Oreshnik) نام دارد که به گفته پوتین، سامانههای پدافندی موجود، ازجمله سیستمهای آمریکایی مستقر در اروپا، قادر به رهگیری آن نیستند و با سرعت ۲ تا ۳ کیلومتر در ثانیه به هدف اصابت میکند.
سکاندار کرملین بعد از آنکه اورشنیک اولین آزمون خود را در میدان نبرد با موفقیت پشت سر گذاشت، تاکید کرد: «تصمیم گرفتیم تولید انبوه موشک جدید را آغاز کنیم. هیچ سامانه دفاع هوایی در جهان قادر به رهگیری موشک جدید روسیه نیست.»
موشک مافوق صوت اورشنیک
موشک مافوق صوت اورشنیک (Oreshnik) میتواند در هر ثانیه حدود سه کیلومتر را طی کند؛ بنابراین قابل توقف نیست، با چشم غیرمسلح رویت نمیشود و حتی قابل رهگیری هم نیست. دارای چندین کلاهک (بین ۱۰ تا ۱۱) است که بهصورت چندگانه پرتاب میشوند. این موشک قابلیت پیمودن هزاران کیلومتر را دارد.
اگرچه اورشنیک در رده موشکهای قارهپیما قرار نمیگیرد، اما اگر از شرقیترین نقاط روسیه پرتاب شود، از نظر تئوری میتواند به اهدافی در سواحل غربی ایالات متحده اصابت کند
پوتین این موشک را یک موشک بالستیک با برد متوسط توصیف کرد که میتواند به اهدافی با برد بین ۳۰۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر برسد. موشک میتواند با سرعت ۱۰ ماخ یا «۲.۵ تا ۳ کیلومتر در ثانیه» (حدود ۱۲۳۵۰ کیلومتر در ساعت) حرکت کند.
به گفته رئیس جمهور روسیه، پرتاب این موشک آزمایشی به علت شرایط جنگی بود. او بدون اشاره به تعداد موشکهای موجود، تهدید به استفاده مجدد از آنها کرد.
این اولین آزمایش میدانی است که به طور علنی به نمایش درآمد. این موشک قادر است با همان سرعت بالا به هدفش اصابت کند. سامانههایی وجود دارد که میتواند آنها را رهگیری کند، اما سرعت آنها کمتر از موشکهای مافوق صوت است.
به گفته روسها در غرب چیزی وجود ندارد که بتواند یک موشک مافوق صوت را متوقف کند به ویژه اگر یک موشک بالستیک هم باشد.
فاصله منطقه پرتاب موشک اورشنیک در روسیه تا هدف مورد اصابت در شرق اوکراین، تقریباً هزار کیلومتر بوده است.
اگرچه اورشنیک در رده موشکهای قاره پیما (که برد بیش از ۵۵۰۰ کیلومتر دارند) قرار نمیگیرد، اما اگر از شرقیترین نقاط روسیه پرتاب شود، از نظر تئوری میتواند به اهدافی در سواحل غربی ایالات متحده اصابت کند.
در غرب چیزی وجود ندارد که بتواند یک موشک مافوق صوت را متوقف کند به ویژه اگر یک موشک بالستیک هم باشد
پاول بودویگ، محقق موسسه تحقیقات خلع سلاح سازمان ملل متحد در ژنو، در مصاحبهای میگوید: اورشنیک میتواند تقریباً تمام اروپا را نیز تهدید کند.
تا سال ۲۰۱۹، روسیه و آمریکا بر اساس معاهده هستهای که در طول جنگ سرد امضا شد، نمیتوانستند چنین موشکهایی را مستقر کنند، اما در سال ۲۰۱۹، دونالد ترامپ با متهم کردن مسکو به نقض این پیمان، واشنگتن را از این متن خارج و راه را برای یک مسابقه تسلیحاتی جدید باز کرد.
پس از پرتاب اورشنیک، سرگئی کاراکایف فرمانده نیروهای موشکی راهبردی روسیه تأکید کرد که «استفاده گسترده» از این موشک «مشابه استفاده از سلاح هستهای» خواهد بود.
انتهای پیام/