دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

درمان بیماری گواتر با روش کم تهاجمی آمبولیزاسیون شریان

درمان بیماری گواتر با روش کم تهاجمی آمبولیزاسیون شریان
برای نخستین بار در ایران یک بیمار مبتلا به گواتر چندغده‌ای با روش آمبولیزاسیون شریان درمان شد. دقت بالا و کم تهاجمی بودن از مزایای این روش درمانی نوین است. 
کد خبر : 942735

گروه سلامت خبرگزاری آنا؛ تیروئید، غده‌ای پروانه‌ای شکل است که در قسمت عرضی حنجره در جلوی گلو قرار گرفته؛ تیروئید یکی از غده‌های مهم بدن است که وظیفه کنترل متابولیسم‌ها را بر عهده دارد، در فرایند متابولیسم، مواد غذایی وارد شده به بدن تبدیل به انرژی می‌شوند.

تنظیم دمای بدن، «خلق و خو و تحریک پذیری»، نبض و ضربان قلب و هضم غذا از دیگر کارکرد‌های این غده درون ریز است که نتیجه ترشح هورمون‌هایی از جمله تیروکسین که T۴ نیز نامیده می‌شود و تری یدوتیرونین با علامت اختصاری T۳ هستند.

در مواقعی اندازه غده تیروئید از حالت طبیعی بزرگتر شده یا اینکه چند توده کوچک به نام ندول تیروئید در آن تشکیل می‌شود، در این صورت تشخیص پزشکان این است که فرد مبتلا به بیماری گواتر شده؛ گواتر ممکن است با مقدار نامنظم هورمون تیروئید مانند پرکاری تیروئید یا کم کاری تیروئید نیز همراه باشد.

آمار ابتلا به گواتر در زنان ۴ برابر مردان است و خطر ابتلا به آن نیز با افزایش سن افزایش می‌یابد، به طوریکه بعد از ۴۰ سالگی شیوع بیشتری دارد.

شایع‌ترین علت گواتر در سراسر جهان کمبود ید است که حدود ۲.۲ میلیارد نفر را تحت تاثیر قرار می‌دهد. هر چه کمبود ید شدیدتر باشد، احتمال ابتلا به گواتر در افراد بیشتر است؛ البته افراد چاق، مقاوم به انسولین، دارای سندرم متابولیک و همچنین کسانی که سابقه خانوادگی بیماری تیروئید دارند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به گواتر هستند.
درمان‌های متعددی از جمله دارو‌های خوراکی، ید رادیواکتیو و جراحی مطرح است. اما به تازگی یک خانم ۶۰ ساله که از بیماری گواتر چند غده‌ای رنج می‌برد، برای نخستین بار در ایران با تکنیک پیشرفته آمبولیزاسیون شریان در بیمارستان امام خمینی تهران درمان شد.

 آمبولیزاسیون شریان روشی است که در آن قطعات کوچک یک اسفنج مخصوص ژلاتین یا مواد دیگر از طریق کاتتر تزریق می‌شود تا رگ خونی اصلی را مسدود کند و با محروم کردن تومور از خون حامل اکسیژن و سایر موادی که برای رشد نیاز دارد، آن را کوچک می‌کند.

حسین قناعتی، متخصص رادیولوژی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این باره اظهار کرد: این نوع گواتر، به دلیل پرخونی غده ها، نیازمند روشی دقیق و کم‌تهاجم برای درمان است.

وی در ادامه افزود: روش آمبولیزاسیون در این بیمار، جایگزینی مدرن و کارآمد برای جراحی‌های تهاجمی است که خطرات کمتری برای بیمار دارد و روند بهبودی را تسریع می‌کند.

قناعتی با اشاره به پیشینه استفاده از این تکنیک در درمان بیماری‌های دیگر گفت: این روش برای اولین بار در سال ۱۳۷۸ برای درمان فیبروم رحم در مجتمع امام خمینی به کار گرفته شد. همچنین آمبولیزاسیون شریان در درمان هیپرپلازی خوش‌خیم پروستات نیز نتایج موفقی به همراه داشته است.

وی کاهش خونریزی حین و پس از درمان، کوتاه‌تر شدن زمان بستری بیمار و کاهش عوارض جانبی نسبت به جراحی‌های تهاجمی به عنوان مزایای این روش درمانی برشمرد و گفت: این موفقیت نه تنها نشان‌دهنده پیشرفت‌های علمی و فنی ایران در حوزه پزشکی است، بلکه مسیری روشن برای ارائه خدمات درمانی نوین به بیماران فراهم می‌کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب