میانبر صلح با روسیه مینگذاری شد
خبرگزاری آنا- مریم خرمائی: این روزها تعجیل دونالد ترامپ رئیسجمهور منتخب آمریکا برای اینکه ترمز جنگ اوکراین را بکشد و به روایتی آن را ۲۴ ساعته تمام کند، به یکی از داغترین سوژههای موردبحث در محافل خبری تبدیلشده و فرضیههایی هم درباره اینکه او با چه رویکردی مانع از بیخ پیدا کردن این بحران میشود، مطرح است.
ادعا میشود جو بایدن سکاندار فعلی کاخ سفید در دیدار با ترامپ جمهوریخواه، از او خواسته است که اوکراین را رها نکند. این تقاضا در نشستی مطرح شد که این دو نفر بعد از مشخص شدن نتیجه انتخابات ۲۰۲۴ به نفع ترامپ، با یکدیگر داشتند.
بااینحال، به نظر میرسد که فارغ از تعارفهای معمول، حزب دموکرات عزم خود را جزم کرده که تا پیش از واگذاری قدرت به جمهوریخواهان، پای آنها را طوری در تله جنگ اوکراین گرفتار کند که دستکم خلاصی از آن برایشان آسان نباشد.
گزارش اخیر «رویترز» که به نقل از دو مقام وابسته به دولت واشنگتن از موافقت بایدن با «استفاده از موشکهای دوربرد آمریکاییِ اتکمز در حمله به عمق خاک روسیه» خبر میدهد، ناظر بر تلاش برای مینگذاری در میانبر صلحی است که ترامپ پیشنهاد میدهد.
ادعا میشود که اوکراین قصد دارد اولین حملات دوربرد خود را در روزهای آینده انجام دهد، اما جزئیات آن به دلیل نگرانیهای امنیتی عملیاتی فاش نمیشود. همچنین، بهانه کاخ سفید برای اتخاذ چنین تصمیمی، واکنش به شایعه حضور 10 هزار نظامی کره شمالی در صحنه جنگ اوکراین است.
همزمان، روزنامه فرانسوی «فیگارو» نوشت: با چراغ سبز کاخ سفید، فرانسه و انگلیس نیز به اوکراین اجازه دادهاند تا با استفاده از موشکهای دوربرد فرانسوی و انگلیسی به عمق خاک روسیه حمله کند.
جالب آنکه «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین بهرغم آنکه ماههاست برای برخورداری از چنین مجوزی لحظهشماری میکند، از شنیدن این اخبار ذوقزده نشد و حتی با گفتن اینکه «حملات با کلمات انجام نمیشود. موشکها خودشان حرف میزنند»؛ قدردانی از کاخ سفید را به موعد «عمل به وعدهها» موکول کرد.
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه، پیشتر هشدار داده بود که استفاده اوکراین از تسلیحات غربی برای حمله به عمق خاک روسیه را بهمنزله مشارکت ناتو در این جنگ تلقی خواهد کرد.
همچنین، او در کنفرانس دائمی دوسالانه شورای امنیت روسیه که ۲۵ سپتامبر ۲۰۲۴ با موضوع بازدارندگی اتمی تشکیل شد، تغییراتی را در دکترین هستهای این کشور پیشنهاد داد که درنهایت به تصویب شورای امنیت روسیه رسید.
بر اساس دکترین هستهای جدید، هرگونه حمله صورت گرفته توسط یک کشور غیرهستهای که از سوی یک قدرت هستهای حمایت میشود، بهعنوان حملهای مشترک توسط هر دو کشور تلقی خواهد کرد.
علاوه بر این، آستانه استفاده از سلاحهای هستهای در حملات نظامی به خاک روسیه نیز کاهش یافته است. یعنی ازاینپس، هرگونه استفاده از تسلیحات متعارف همانند موشکهای هایپرسونیک، انواع پهپادها، هواپیماهای استراتژیک و تاکتیکی و همچنین موشکهای کروز به سمت اهدافی در داخل مرزهای سرزمینی فدراسیون روسیه، توجیهی برای استفاده از توان هستهای برای کرملین است.
در این میان، «دونالد جونیور» پسر بزرگ رئیسجمهور منتخب آمریکا، تشکیلات صنعتی-نظامی را متهم کرد که به دنبال تضعیف موضع صلحآمیز پدرش است و میخواهد شعله جنگ جهانی سوم را روشن کند.
پیشتر هم این گمانهزنی مطرح بود که نهادهای نظامی- امنیتی آمریکا در برابر تغییرات ناگهانی در سیاست خارجی این کشور مقاومت کنند و به بهانه حفظ منافع ملی مانع از اجرای تصمیمات ترامپ شوند.
دیدگاه «جان مرشایمر» نظریهپرداز آمریکایی روابط بینالملل و از چهرههای مطرح نظریه رئالیسم سیاسی هم درباره هدف بایدن از افزایش حمایتها از اوکراین پیش از پایان دوره زمامداری، قابلتأمل است.
او میگوید که بایدن قصد دارد خود را ناجی اوکراین جلوه دهد و شکست احتمالی کییف در برابر روسیه را به گردن دولت بعدی آمریکا بیندازد.
درهرحال، اگر خبر رویترز مبنی بر برخورداری اوکراین از مجوز حمله به خاک روسیه با استفاده از تسلیحات آمریکایی صحت داشته باشد، دولت جمهوریخواهی که تا ۲ ماه دیگر در کاخ سفید مستقر میشود، به دردسر بزرگی افتاده است.
انتهای پیام/