دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 آبان 1403 - 00:03
عصر امید غذا و فراسودمندها؛

پیوند تکنولوژی با کشاورزی سنتی؛ ربات سمپاش چه مزایایی دارد؟ + فیلم

پیوند تکنولوژی با کشاورزی سنتی؛ ربات سمپاش چه مزایایی دارد؟ + فیلم
محققان و فناوران کشورمان موفق به ساخت رباتی در حوزه کشاورزی شده‌اند که هنگام سمپاشی، علاوه بر سازگاری با محیط زیست درصد زیادی در مصرف کود، سم و آب صرفه‌جویی می‌شود.
کد خبر : 941100

مهدی اعتمادی مدیرعامل یک واحد فناور مستقر در سرای نوآوری ماشین‌آلات کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی گیلان که با محصول ربات سمپاش در رویداد ملی عصر امید «غذا و فراسودمندها» در دانشگاه آزاد ارومیه حضور داشت در گفت‌وگو با خبرنگار آنا درباره این محصول اظهار کرد: در گذار از کشاورزی سنتی در راستای افزایش راندمان، بهره‌وری و کاهش آلایندگی، ربات‌های سمپاشی هوایی به صورت گسترده در حال نقش‌آفرینی در حیطه کشاورزی دقیق هستند.

وی افزود: این ربات‌ها وظایف مختلفی ازجمله تصویربرداری از محصولات کشاورزی در طول دوره رشد با رویکرد شناسایی عوارض و بیماری‌ها، مشکلات خاک و آفات تا سمپاشی و کودپاشی هوایی هدفمند را بر عهده دارند.

عضو هیئت علمی گروه برق دانشگاه آزاد اسلامی گیلان در مرکز آموزشی لشت نشاء با بیان اینکه سمپاشی محصولات کشاورزی اکنون عمدتاً به سه روش دستی، تراکتور و هواپیما انجام می‌گیرد، ادامه داد:  در سمپاشی دستی علاوه بر لهیدگی و غیر یکنواختی مشکلات تنفسی و سلامت، پوششی حدود ۳ هکتار در روز به دست می‌آید و سمپاشی با تراکتور نیز موجب لهیدگی حدود ۱۰ درصد محصول و مصرف بیش از ۴۰۰ لیتر آب بر هکتار می‌شود.

اعتمادی با عنوان اینکه سمپاشی با هواپیما نیز علاوه بر گستردگی آلودگی زیست محیطی سموم کشاورزی برای مزارع کوچک اصولاً توجیه‌پذیر نیست و برای باغات میوه هم ناممکن است، اضافه کرد: در مقابل، استفاده از ربات‌های هوایی برای سمپاشی دقیق مزارع و باغات می‌تواند بدون لهیدگی با مصرف فقط ۲۰ لیتر آب در هر هکتار و کمترین آلودگی زیست محیطی با سمپاشی دقیق و نقطه‌ای برای درختان و پوشش مزارع در ارتفاع کم، بیشترین راندمان مبارزه با آفات را به صورت مؤثر با پاشش حدود ۳۰ هکتار در روز فراهم کند.

مدیرعامل واحد فناور «اعتماد اتوماسیون عصر جدید» تشریح کرد: از مزایای استفاده از این ربات‌ها در کشاورزی صنعتی و هوشمند می‌توان؛  کاهش مصرف بیش از ۹۰ درصدی مصرف آب -که علاوه بر اهمیت صرفه‌جویی آب، باعث کاهش قابل توجه هزینه تأمین آب سمپاشی خواهد شد -، کاهش ۳۰ درصدی مصرف سموم، کاهش آلودگی زیست محیطی، کاهش هزینه سمپاشی، سرعت بالای عملیات سمپاشی به‌طوری‌که هر دستگاه ۱۰ لیتری در روز حدود ۳۰ هکتار را به طور متوسط با راندمان بالا و پاشش یکنواخت سمپاشی می‌کند را نام برد.

به گفته اعتمادی، امکان مبارزه مؤثر و سریع با آفات، جلوگیری از کوچ آفت به زمین‌های مجاور در اثر طولانی شدن فرایند سمپاشی، جلوگیری از ۱۰ درصد لهیدگی محصول در اثر عدم ورود فیزیکی روی زمین مزرعه -که باعث افزایش راندمان تولید و درآمد می‌شود -، جلوگیری از مشکلات تنفسی و هزینه‌های سلامتی نیروی انسانی و ایجاد درآمد و اشتغال پایدار در عرصه تولید و خدمات از دیگر مزایای ربات سمپاش است.

عضو هیئت علمی گروه برق دانشگاه آزاد اسلامی گیلان یادآور شد: این مزایا موجب استفاده گسترده از ربات‌های سمپاش هوایی در سال‌های اخیر شده و تقاضای رو به رشد این محصول، موجب افزایش واردات قاچاق آن شده است. در همین راستا، یکی از شرکت‌های فعال در دانشگاه آزاد اسلامی حاضر در ششمین رویداد عصر امید، موفق به داخلی سازی اجزای اصلی این ربات‌ها که اکنون از منابع وارادت تأمین می‌شود، شده است و به تولید سفارشی ربات‌های کشاورزی با وظایف سمپاش و کودپاشی هوایی، طیف‌سنجی گیاه و خاک و انواع سیستم‌های هوشمند کشاورزی دقیق شامل اینترنت اشیاء اقدام می‌کند.

پیوند تکنولوژی با کشاورزی سنتی؛ پهپاد سمپاش چه مزایایی دارد؟ + فیلم

وحید رهنما کارشناس مسئول مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت هم در حاشیه رویداد ملی عصر امید «غذا و فراسودمندها» در دانشگاه آزاد ارومیه در گفت‌وگو با خبرنگار آنا اظهار کرد: ۶ محصول منتخب از گیلان ازجمله پروتئین کراتین هیدرولیزه شده از الیاف طبیعی پشم گوسفند و موی انسان، جلبک‌های اسپیرولینا، انواع کود‌های شیمیایی، ربات سم‌پاش هوایی و محصولات آرایشی و بهداشتی کاه و کلش غنی شده در این رویداد عرضه شد.

پوشش خلأهای حوزه کشاورزی با ساخت ربات سمپاش

وی بزرگ‌ترین مزیت ربات سمپاش را سازگاری با محیط زیست برشمرد و گفت: در حالت سمپاشی سنتی، عملاً درخت‌ها یا سموم شسته و خاک و آب‌های زیرزمینی آلوده می‌شوند، ربات سمپاش در این مرحله با نازل‌های مخصوص، این آلودگی و خطر برای محیط را به حداقل می‌رساند، علاوه بر اینکه مسمومیت حاصل از استفاده از سموم برای خود کشاورز هم کاهش پیدا می‌کند؛ چراکه در حالت سنتی سمپاشی، کشاورز در بلندمدت درگیر بیماری‌های تنفسی می‌شود و علاوه بر هزینه‌های درمان، بار اضافی به حوزه درمان راه پیدا می‌کند.

کارشناس مسئول مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت یادآور شد: ساخت ربات سمپاش خلأهای حوزه کشاورزی را پوشش داده و از ارتباط حداکثری بین تکنولوژی با کشاورزی سنتی استفاده می‌کند؛ چراکه با توجه به پیشرفت علم و فناوری باید خلأ بین فناوری و کشاورزی سنتی با تولید چنین محصولاتی پر شود و استفاده از فناوری‌های جدید موجب صرفه‌جویی در مصرف آب و کاهش سموم شده و راندمان آنها را بالا می‌برد.

وی ادامه داد: ششمین رویداد ملی عصر امید با عنوان غذا و فراسودمند به میزبانی آذربایجان غربی در سطح بالایی برگزار و انواع محصولات با آخرین تکنولوژی در آن عرضه شد که هر کدام در نوع خود بی‌نظیر هستند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب