دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 آبان 1403 - 14:33
حقایق علمی ۸۰؛

آیا گیاهان می‌توانند گوشتخوار باشند؟!

آیا گیاهان می‌توانند گوشتخوار باشند؟!
گیاهان منحصربه‌فردی مانند ونوس حشره‌خوار با شیوه‌های منحصر به فردی همچون شکار حشرات، نیازهای غذایی خود را تأمین می‌کنند!
کد خبر : 940523

به گزارش خبرگزاری آنا، همانطور که می دانید گیاهان فرآیند تغذیه خود را از طریق فتوسنتز انجام می‌دهند. همچنین گیاهان به آب و مواد مغذی (مانند نیتروژن، پتاسیم و فسفر) نیاز دارند که از خاک جذب می‌کنند. با این حال آیا استثنایی هم در این رابطه وجود دارد؟ پاسخ ساده است؛ بلی!

برخی از گیاهان مانند ونوس حشره‌خوار (Venus Flytrap) گوشت‌خوار هستند وبرای تأمین مواد مغذی خود حشرات را شکار و مصرف می‌کنند. این گیاهان در مناطقی رشد می‌کنند که خاک آن نیتروژن و سایر مواد مغذی ضروری را ندارد. در نتیجه برای به دست آوردن این مواد به روش‌های غیرمعمولی روی آورده‌اند. این گیاهان از طریق سازوکارهای خاصی حشرات را به دام می‌اندازند و از آن‌ها تغذیه می‌کنند تا مواد مغذی لازم برای رشد و بقا را جذب کنند.

برگ‌های گیاه ونوس حشره‌خوار به شکل تله‌هایی نمو یافته تا حشرات را به دام بیندازد. این برگ‌ها دارای پرزهایی است که به کوچک‌ترین تماس حساس است. زمانی که حشره‌ای روی برگ قرار می‌گیرد و پرزهای حسی را لمس می‌کند، تله به سرعت بسته می‌شود و حشره بین برگ‌هایی ضخیم گرفتار می‌شود. این فرایند حاصل واکنش کمابیش الکتریکی گیاه به لمس است، که باعث انقباض سلول‌ها در برگ‌ها شده و آن‌ها را می‌بندد.

بعد از بسته شدن تله، ونوس حشره‌خوار فرایند هضم را آغاز می‌کند. سلول‌های ویژه‌ای در داخل برگ، آنزیم‌هایی را ترشح می‌کنند که پروتئین‌های حشره را تجزیه کرده و مواد مغذی مانند نیتروژن و فسفر را آزاد می‌کنند. این مواد سپس به راحتی توسط گیاه جذب می‌شوند و به رشد آن کمک می‌کنند. پس از اتمام فرایند هضم، تله دوباره باز می‌شود و بقایای حشره دور ریخته می‌شود و گیاه برای شکار بعدی آماده می‌شود.

علاوه بر ونوس حشره‌خوار، گیاهان گوشت‌خوار دیگری نیز وجود دارند که به روش‌های متفاوتی از حشرات تغذیه می‌کنند. برای مثال، گیاه کوزه‌دار (Pitcher Plant) دارای برگ‌هایی به شکل کوزه است که با مایع لزج پر شده‌اند. حشرات به دام افتاده در این کوزه‌ها سر می‌خورند و نمی‌توانند فرار کنند و در نهایت غرق می‌شوند. گیاه سپس این حشرات را هضم کرده و مواد مغذی را از آن‌ها جذب می‌کند.

این نوع تغذیه منحصر به فرد نشان‌دهنده توانایی گیاهان برای سازگاری با محیط‌های نامناسب و کم‌مواد مغذی است. گیاهان گوشت‌خوار به خوبی نشان می‌دهند که چگونه طبیعت برای برطرف کردن نیازهای حیاتی خود، استراتژی‌های خلاقانه‌ای را به کار می‌گیرد. 

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب