دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

افزایش قیمت داروی بیماران خاص و تعلل بیمه‌ها در پوشش قیمت جدید

افزایش قیمت داروی بیماران خاص و تعلل بیمه‌ها در پوشش قیمت جدید
در حالی که داروهای بیماران خاص با قیمت‌گذاری جدید مواجه شده‌‍اند، به نظر می‌رسد که بیمه‌ها در پوشش قیمت آنها تعلل به خرج داده‌اند.
کد خبر : 940185

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری آنا، در دو ماه اخیر نوسانات ارزی دوباره موجب شُک‌های مختلفی به بازار شد و همین موضوع بر قیمت دارو‌های موجود در کشور که عمدتا با ارز آزاد یا ارز نیمایی قیمت گذاری می‌شوند تأثیر گذاشته است. قیمت گذاری دارو در ایران همواره از سوی تأمین کننده و بیمار که مصرف کننده نهایی دارو محسوب می‌شود، مورد انتقاد قرار گرفته است.

قیمت‌گذاری دستوری برای تأمین کننده حاشیه سود لازم را در نظر گرفته و به گفته بسیاری از آنان موجب بی‌انگیزگی در تولید یا واردات می‌شود و از سوی دیگر برای بیمار نیز در صورت عدم پوشش دارو عملا هزینه‌های پرداختی از جیب آنان افزایش پیدا می‌کند.
طی هفته‌های اخیر قیمت ارز با افزایش خیره‌کننده‌ای روبه‌رو شد و همین امر به گفته یک داروساز موجب افزایش قیمت بیش از ۵۰۰ قلم دارو شده است که بخشی از این دارو‌ها مرتبط با بیماران خاص و صعب‌العلاج است.

عدم تعهد و پوشش قیمت جدید دارو

این داروساز که داروخانه او از جمله داروخانه‌های منتخب عرضه داروی بیماران خاص است به آنا گفت: وقتی تغییر قیمت ارز رخ می‌دهد، ارز نیمایی که دارو از طریق آن وارد می‌شود نیز گران می‌شود. وقتی چنین اتفاقی رخ می‌دهد، سازمان غذا و دارو، دارو‌هایی را مشمول این تغییرات ارزی شده‌اند به کمیسیون قیمت‌گذاری برده تا قیمت دارو‌ها به روز شود. وقتی قیمت دارو به روز شد، تعهد قیمت جدید آن را به سازمان‌های بیمه‌گر اعلام می‌کند.

این داروساز افزود: وقتی قیمت جدید دارو اعلام می‌شود، باید از سه منظر پوشش داده شود، نخست سهم سازمان بیمه‌گر، دوم سهم بیماران صعب‌العلاج و سوم سهم ارزی که سازمان غذا و دارو تعهد دولت را برای پوشش آن مشخص می‌کند.

وی بیان کرد: در حال حاضر بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ قلم دارو طی یک ماه و نیم گذشته گران شده است که سازمان بیمه سلامت با پوشش ۳۱۵ قلم داروی مرتبط با بیماران خاص تعهد خود را ایفا کرده است، اما بیمه تأمین اجتماعی به دلیل عدم موافقت هیأت امنا برای بالا بردن تعهد داروی بیماران صعب‌العلاج افزایش دهند و در حال حاضر تنها ۲۸۲ قلم دارو را پوشش داده و ۳۳ قلم داروی نیز هنوز بدون پوشش مانده است و یک بیمار خاص که مثلا تا امروز داروی مورد نیاز خود را رایگان دریافت کرده است اکنون باید برای دریافت این دارو مبلغی را هزینه کند؛ که این هزینه برای بیماران صعب‌العلاج مبلغ بسیار زیاد است.

این داروساز یادآورشد: ما در داروخانه خود دارو‌های مرتبط با سه گروه از بیماران تالاسمی، ام‌اس و بیماران سرطانی که شیمی درمانی می‌کنند توزیع می‌شود. الان روزانه با بیمارانی مواجه می‌شویم که با توجه به هزینه‌های بالا توانایی پرداخت هزینه داروی خود را نداشته و این مسأله بسیار خطرناکی است.

حفظ صنعت دارو به قیمت افزایش هزینه بیماران

در همین حال یونس عرب، مدیرعامل انجمن بیماران تالاسمی نیز در گفتگو با آنا با بیان اینکه مشخص نیست قیمت‌گذاری چندبار در سال انجام می‌شود، گفت: قبلا که قیمت‌گذاری انجام می‌شد، آن را به بیمه‌ها ابلاغ کرده و همزمان آن را در سامانه تیتک قرار می‌دادند و بیمه‌ها نیز موظف به پوشش افزایش قیمت دارو‌ها می‌شدند. اما اکنون قیمت‌گذاری جدید انجام می‌شود و کارشناس سازمان غذا و دارو در جلسه معاونت درمان وزارت بهداشت حضور پیدا کرده و اعلام می‌کند که وظیفه سازمان متبوع او نیست که قیمت جدید را ابلاغ کند.

وی بیان کرد: ما در تمامی گروه‌های بیماران خاص افزایش قیمت دارو را داشته‌ایم، تمامی دارو‌های بیماران تالاسمی، فاکتور‌های بیماران هموفیلی و ... سازمان‌های بیمه‌گر هر کدام پاسخ متفاوتی به ما می‌گویند، یکی از بیمه‌ها اعلام کند که این تغییرات را اعمال کرده است، اما وقتی به سامانه مراجعه می‌کنیم این تغییرات لحاظ نشده است. بیمه دیگر یعنی تأمین اجتماعی به ما می‌گوید که هیأت امنا باید با پوشش بیمه هرگونه افزایش قیمت دارو موافقت کند، با این حال با پیگیری که انجام دادیم که مدیرعامل تأمین اجتماعی دستوری را مبنی بر پوشش قیمت جدید این دارو‌ها صادر کردند.
او یادآور شد: در پی دستور مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی یک قلم از دارو‌های تزریقی بیماران تالاسمی تحت پوشش قرار گرفت، اما هنوز وضعیت ۶ قلم دارو‌های خوراکی مشخص نیست.

عرب یادآورشد: مسأله ما عدم ابلاغ این مصوبه افزایش قیمت دارو از سوی سازمان غذا و دارو، نا هماهنگی بین سازمان‌ها و پوشش بیمه‌ها است که این مسأله یک خلأ یک ماهه ایجاد می‌کند و بیمار باید هزینه افزایش قیمت داروی مورد نیاز خود را از جیب پرداخت کند. این در حالی است که بیمار خاص به این دارو نیاز مبرم دارد و اگر دارو را مصرف نکند با مرگ روبه‌رو می‌شود، این خارج از هزینه‌هایی است که برای بیماران تالاسمی و سایر بیماران خاص به وجود آمده است.

مدیرعامل بیماران تالاسمی تأکید کرد: این افزایش قیمت‌های متوالی دارو به ضرر بیمار و به نفع شرکت‌های بیمه‌گر است. متأسفانه در حال وارد کردن فشار به بیماران و افزایش هزینه‌های آنان برای تهیه کردن دارو در راستای حفظ کردن صنعت داروسازی است که این برخلاف منویات رهبری است که نباید بیماران جز بیماری رنج اضافه‌ای داشته باشند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب