دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 آبان 1403 - 15:41
در گفت‌وگو با آنا عنوان شد؛

کیفیت‌بخشی به جشنواره شعر «بوی سیب» با چاپ و نشر کتاب

کیفیت‌بخشی به جشنواره شعر «بوی سیب» با چاپ و نشر کتاب
دبیر تخصصی جشنواره بوی سیب گفت: با توجه به اینکه جشنواره امامت و مهدویت، برخوردار از جنبه‌های علمی و تخصصی است، مقرر شد به‌منظور کیفیت‌بخشی به برنامه‌های جشنواره شعر بوی سیب، چاپ و نشر کتاب در دستور کار قرار گیرد.
کد خبر : 940133

خبرگزاری آنا؛ جشنواره شعر «بوی سیب» از سری برنامه‌های چهارمین دوره جشنواره علمی فرهنگی امامت و مهدویت دانشگاه آزاد اسلامی ۱۵ بهمن‌ ۱۴۰۳ مصادف با میلاد باسعادت حضرت امام حسین علیه‌السلام در استان چهارمحال و بختیاری برگزار خواهد شد. برگزاری این جشنواره با موضوع شعر آیینی و اعتقادی، زمینه‌ای مناسب را برای توجه هرچه بیشتر به «هنر شیعی» در حوزه متونِ نظم و نثر، فراهم خواهد کرد.

کمیته سیاست‌گذاری جشنواره امامت و مهدویت در دانشگاه‌های آزاد استان چهارمحال و بختیاری با توجه به ضرورت تقویت رابطه معنویِ عموم شیعیان با ائمه اطهار تصمیم گرفت به‌منظور رفع نقیصه پژوهشی و در عین‌حال تقویت رابطه نسل امروز با معصومین علیهم‌السلام، جشنواره شعر بوی سیب را برگزار کند.

بنا به انتخاب مسئولان شورای سیاست‌گذاری دانشگاه آزاد اسلامی استان چهارمحال و بختیاری، امیرحسین همتی استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد به‌عنوان دبیر تخصصی جشنوارهٔ شعر «بوی سیب» فعالیت خود را آغاز کرده است. در حاشیه نشست توجیهی کانون‌های فرهنگی این واحد دانشگاهی (برای حضور هرچه فعال‌تر در اختتامیه جشنواره شعر بوی سیب) فرصتی پیش آمد تا با وی به گفت‌وگو بنشینیم. آنچه در پی خواهد آمد، خلاصه‌ای از مباحث مطرح‌شده در گفت‌وگوی خبرنگار آنا با همتی است.

آنا: دانشگاه آزاد اسلامی در ایجاد و راه‌اندازی گرایش ادبیات شیعی چه نقشی می‌تواند ایفا کند؟

همتی: نظر به اینکه دانشگاه آزاد اسلامی (در دوران فعالیت پربرکت خود) پیشگام و پرچمدار بسیاری از نوآوری‌های علمی و آموزشی بوده، امید است که در ایجاد و راه‌اندازی این گرایش ادبی در مقطع کارشناسی ارشد، پیشگامِ دیگر مراکز آموزش عالی باشد.

آنا: گرایش ادبیات شیعی شامل چه متونی است و چه نقشی در معرفی تاریخ ادبیات دارد؟

همتی: آنچه در معرفی گرایش ادبیات شیعی لازم به ذکر به نظر می‌آید آن است که این گرایش ادبی (در صورت راه‌اندازی) به پرورش و تربیت متخصصانی خواهد پرداخت که در معرفی و احیای آثار ادبی شیعی، تلاش خواهند کرد.

آثار ادبی شیعی مجموعه‌ای متنوع از متون را شامل است که محتوای آنها (همانند دیگر متون این حوزه) مبین باور‌ها و اعتقادات قلبی شیعیان درباره انبیا و ائمه اطهار بوده؛ منتهی زبان در نظر گرفته شده برای عرضه این مفاهیم و باورها، زبانِ فاخرِ ادبی در قالب نظم و نثر است. از روزگار صفویه به این سو، فرایند آفرینش آثار ادبی شیعی، روندی صعودی و روی به گسترش داشته، همین تعدد و تنوع، ضرورت تدوین تاریخ ادبیات این حوزه ادبی، احیا و معرفی آثار آن را آشکار می‌سازد. ایجاد گرایش ادبیات شیعی در مقطع کارشناسی ارشد در تحقق این امر می‌تواند مؤثر و کارگشا باشد به همین دلیل ایجاد و راه‌اندازی گرایش ادبیات شیعی در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه آزاد اسلامی مورد انتظار است.

کیفیت‌بخشی به جشنواره شعر «بوی سیب» با چاپ و نشر کتاب

برای برگزاری هرچه بهترِ جشنواره امامت و مهدویت در کشور، وفق مفادِ شیوه‌نامه این جشنواره از سوی شورای سیاست‌گذاری هر استان، متخصصانی از میانِ مجموعه اعضای واحد‌های دانشگاهی به‌عنوان دبیر تخصصی جشنواره، مسئول دبیرخانه، رابط خبری و راهبر سایت، انتخاب و در راستای اجرای برنامه‌های جشنواره هر استان به فعالیت مشغول شده‌اند.

آنا: دبیران تخصصی جشنواره چه وظایفی بر عهده دارند؟

همتی: با عنایت به این موضوع که وفق درخواست مسئولان موسسهٔ فرهنگی و هنری امامت و مهدویت (به‌عنوان مجری و ناظر این جشنواره) وظیفه اصلی دبیران تخصصی، تنوع و کیفیت‌بخشی به برنامه‌های جشنواره در نظر گرفته شده مطابق با این خواست، برنامه‌هایی متعدد برای برگزاری باشکوه این جشنواره، پیش‌بینی شده است.

نخستین برنامه در این زمینه، اجرای پیش رویداد‌های متعدد به‌منظور اطلاع‌رسانی مناسب به جامعه مخاطب است. در این راستا، برگزاری جلسات مختلف با کانون‌های فرهنگی و ادبی دانشگاهی در استان در دستور کار قرار گرفت. علاوه بر کانون‌های فرهنگی واحد‌های دانشگاه آزاد اسلامی، کانون‌های ادبی دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی و دولتی استان نیز مورد توجه بودند.

علاوه بر آن، برگزاری نشست‌های تخصصی با انجمن‌های ادبی سطح استان به‌منظور تبیین برنامه‌های جشنواره از دیگر فعالیت‌هایی است که در قالب پیش‌رویداد به اجرای آنها نیز توجه شد. افزون بر این با تماس مستقیم با شاعران آیینی سرای استان از آنان دعوت شده تا با ارائهٔ سرود‌های جدید در این جشنواره شرکت فعال داشته باشند. راه‌اندازی سایت جشنواره، تعیین هیئت داوران، تدوین شاخص‌های ارزیابی آثار، نشر پوستر جشنواره و همچنین نصب بنر‌های اطلاع‌رسانی از دیگر فعالیت‌هایی بوده که تاکنون به اجرای آنها در قالب پیش رویداد‌ها همت گماشته شده است.

آنا: برای کیفیت‌بخشی به برنامه‌های جشنواره شعر بوی سیب در استان چهارمحال و بختیاری چه برنامه‌هایی دارید؟

همتی: با توجه به اینکه جشنواره امامت و مهدویت، برخوردار از جنبه‌های علمی و تخصصی نیز هست با تأیید شورای سیاست‌گذاری استان، مقرر شد به‌منظور کیفیت‌بخشی به برنامه‌های جشنواره شعر بوی سیب، چاپ و نشر کتاب نیز در دستور کار قرار گیرد. به این منظور منتخبی از اشعار آیینی ـ عاشوراییِ یکی از شاعران دوره قاجار، معروف به راثی نایینی، تدوین و آماده چاپ شد. در آماده‌سازی این کتاب با رعایت همه قواعد علمی مورد نیاز چاپ و نشر کتاب و لحاظ همه اصول دیوان آرایی به معرفی شاعر و نویسنده نیز توجه ویژه شده است.

آنا: درباره اهمیت چاپ کتاب منتخب اشعار آیینی – عاشورایی توضیح دهید.

همتی: با توجه به اینکه از احوال راثی نایینی تا این زمان اطلاعاتی محدود و ناقص وجود داشت در مقدمه منتخب اشعار آیینی - عاشورایی این شاعر تلاش شده تا این نقیصه برطرف و احوال و آثار این ادیب به‌صورت مبسوط در اختیار علاقه‌مندان قرار گیرد.

این کتاب مشتمل بر مقدمه (در معرفی شاعر) و ۶ بخش شامل غزلیات، مثنوی‌ها، قطعه‌ها، رباعیات، دوبیتی‌ها و ترکیب‌بندهاست و در مجموع مشتمل بر حدود ۲۵۰ صفحه است. کتاب مذکور از سوی انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد چاپ خواهد شد و در روز برگزاری جشنواره شعر بوی سیب از آن رونمایی می‌شود. مراحل چاپ این اثر، اکنون در حال گذراندن فرایندِ اداری برای اخذ شماره فیپا و شابک است.

اهمیت چاپ این کتاب، علاوه بر آنکه به معرفیِ یکی از شاعران و نویسندگانِ توانای شیعه خواهد پرداخت و آثار فاخر او را معرفی خواهد کرد در هدفی غایی بوده که از نشر آن مدنظر است.

آنا: هدف از برگزاری جشنواره بوی سیب چیست؟

همتی: هدف نهایی از اجرای این کار مهیاکردن زمینه و جلب نظر مساعد مسئولان برای ایجاد گرایش ادبیات شیعی در رشته زبان و ادبیات فارسی بوده به این گرایش ادبی تاکنون از سوی سیاست‌گذاران حوزه آموزش عالی، توجهی چندان نشده است.

به گزارش آنا، چهارمین جشنواره علمی، فرهنگی و هنری امامت و مهدویت به میزبانی ۶۲ واحد استانی دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور از ۱۳ رجب تا نیمه شعبان برگزار می‌شود، علاقه‌مندان برای ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر به سایت جشنواره به نشانی emamat.iau.ir/fa مراجعه کنند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب