بازگشت ترامپ به کاخ سفید؛ آیا بار دیگر تحصیل برای دانشجویان خارجی در آمریکا سخت میشود؟
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، جملهای که این روزها بسیار شنیدیم این بود که اگر دونالد ترامپ در انتخابات ۲۰۲۴ پیروز شود، سیاستهای مهاجرتی سختگیرانهتری برای دانشجویان بینالمللی در ایالات متحده به اجرا گذاشته خواهد شد. حال نام او تیتر اول بسیاری از رسانههای خبری شده است چرا که او بار دیگر به کاخ سفید راه یافته است.
ترامپ که در دوره اول ریاستجمهوری خود به شدت بر محدودیتهای ویزا و مهاجرت تمرکز داشت، اکنون قصد دارد این سیاستها را در ریاست جمهوری مجددش تشدید کند. این تغییرات میتواند شامل پیچیدهتر شدن فرآیند دریافت ویزای تحصیلی، افزایش هزینهها، سختگیریهای بیشتر در برنامههای اشتغال پس از فارغالتحصیلی باشد.
این سیاستها نه تنها بر دسترسی دانشجویان بینالمللی به فرصتهای تحصیلی و شغلی در آمریکا تأثیر منفی خواهد گذاشت، بلکه ممکن است بسیاری از دانشجویان را ترغیب به انتخاب کشورهای دیگر به عنوان مقصد تحصیلی کند.
سایت «عرب ویکلی» اخیرا در این باره گزارشی نوشته بود و در این باره مواردی را مطرح کرده بود. عرب ویکلی گفت: دانشجویان بینالمللی نگران تغییر احتمالی قوانین ویزای آمریکا تحت ریاستجمهوری ترامپ هستند.
با اینکه چین و هند هنوز بخش عمدهای از دانشجویان خود را به آمریکا میفرستند، اما آفریقا با رشد سریعترین جریان دانشجویی مواجه است و در سال ۲۰۲۲-۲۰۲۳ شاهد افزایش ۱۸ درصدی بوده است. هر سال حدود ۱۰۰ هزار دانشجوی خارجی از دانشگاههای آمریکا فارغالتحصیل میشوند.
تنها یک مداخله نه چندان روشن و غیرمعمول از طرف ترامپ در ماه ژوئن وجود داشت، زمانی که او در یک پادکست گفت که دانشجویانی که از کالجهای آمریکا فارغالتحصیل میشوند، باید کارت سبز، یا اقامت دائم، دریافت کنند تا در کشور بمانند. این ایده با موضع سختگیرانه او در مورد مهاجرت در تضاد است و کمپین او بلافاصله پس از آن بدون توضیح بیشتر از این ایده عقبنشینی کرد.
دولت بایدن ماندن برخی از دانشجویان را آسانتر کرده بود و امکان کسب تجربه کاری عملی پس از فارغالتحصیلی را فراهم آورده است، اما هریس در جریان کمپین جزئیاتی از سیاستهای آینده ارائه نکرده است. تیم او به درخواست اظهار نظر برای این مقاله پاسخ نداده است.
هر ساله حدود ۱۰۰ هزار دانشجوی خارجی از دانشگاههای آمریکا فارغالتحصیل میشوند. آنها حضور پررنگی در دانشگاهها دارند و تقریباً نیمی از تمام دانشجویان تحصیلات تکمیلی در رشتههای علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات (STEM) از خارج از کشور میآیند.
برای دریافت ویزای F-۱، که ویزای اصلی دانشجویان است، فرد باید در یک دانشگاه آمریکایی پذیرفته شود، ثابت کند که میتواند از نظر مالی خود را حمایت کند و نشان دهد که قصد دارد پس از فارغالتحصیلی به کشور خود بازگردد.
هزینه متوسط تحصیل در دانشگاههای آمریکا، با احتساب شهریه و سایر هزینهها، حدود ۴۰ هزار دلار است. وزارت خارجه آمریکا سال گذشته نزدیک به ۴۵۰ هزار ویزای F-۱ صادر کرد.
رقابت برای ویزاهای H-۱B، همان ویزایی که آماچی به دنبال آن است، بسیار شدید است. در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ در سال ۲۰۱۷، او تلاش کرد تعداد ویزاهای H-۱B را به شدت محدود کند و در طول پاندمی کووید-۱۹ سه سال بعد، دولت او سعی کرد دهها هزار دانشجوی خارجی را مجبور به ترک کشور کند اگر مدارس آنها تمام کلاسها را به صورت آنلاین برگزار میکردند.
در مقابل شکایتها و مخالفت شدید کالجها و دانشگاهها، دولت از این دستور عقبنشینی کرد. یک نظرسنجی در ماه اکتبر سال جاری میلادی از ۲۴۹۲ دانشجوی بینالمللی توسط Intead و شرکت StudyPortals نشان داد که انتخابات تأثیر بزرگی بر تمایل دانشجویان برای تحصیل در آمریکا نخواهد داشت. فقط حدود ۱۶ درصد از پاسخدهندگان گفتند که در صورت پیروزی ترامپ، احتمال کمتری دارد که برای تحصیل به آمریکا بیایند.
مجله فوربز نیز در این باره مطلبی نوشته بود که در آن به تاثیر آمدن ترامپ و امدن او بر برنامههای مهاجرتی دانشجویان بین المللی گفته بود. فوربز نوشت: برنامههای مهاجرتی ترامپ ممکن است دانشجویان و متقاضیان مهاجرت را متأثر کند.
با آمدن دوباره دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور، برنامههای مهاجرتی او میتواند باعث شود که دانشجویان بینالمللی کشورهایی دیگر را برای تحصیل انتخاب کنند و بسیاری از مهاجران احتمالی نتوانند به اهداف خود دست یابند.
تحلیل دوره اول ریاستجمهوری ترامپ و برنامههای مشاوران مورد نظر او برای دوره دوم احتمالی نشان میدهد که سیاستهای جدید، تأثیر عمیقی بر کارفرمایان، دانشجویان و حرفهایهای با مهارت بالا خواهد داشت.
این سیاستها ممکن است شامل محدودیت در برنامه «کارآموزی عملی اختیاری» (OPT) برای دانشجویان بینالمللی و اقداماتی باشد که افراد منتظر دریافت گرین کارتهای شغلی را مجبور به ترک ایالات متحده کند.
دولت ترامپ قانونی برای محدود کردن برنامه کارآموزی عملی اختیاری در نظر داشت که به دانشجویان بینالمللی اجازه میدهد به مدت ۱۲ ماه در زمینه تخصصی خود تجربه کسب کنند. دولت اوباما قانونی را تصویب کرد که به دانشجویان در رشتههای علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات (STEM) اجازه میداد کارآموزی عملی اختیاری را به مدت ۲۴ ماه دیگر تمدید کنند.
ترامپ در یک مصاحبه صوتی ایدهای مطرح کرد که به تمامی دانشجویان بینالمللی پس از فارغالتحصیلی گرین کارت داده شود، اما احتمال عملی شدن این ایده در دولت دوم کم است.
به گفته «استفن ییل-لوهر»، استاد حقوق دانشگاه کرنل، دولت ترامپ ممکن است در دوره دوم خود برای محدودسازی ویزای H-۱B اقدامات مختلفی از جمله افزایش نرخ رد ویزا، طولانیتر کردن زمان پردازش و سختگیرانهتر کردن معیارهای پذیرش را انجام دهد.
روزنامه بیزینس استاندارد هم چندی پیش در مطلبی به این موضوع اشاره کرده بود. این روزنامه نوشت: اگر دونالد ترامپ در سال ۲۰۲۴ مجدداً به عنوان رئیسجمهور ایالات متحده انتخاب شود، مهاجران ممکن است با نظارتهای بیشتری در فرآیندهای مهاجرتی، تغییرات احتمالی در شرایط مسکن بر اساس وضعیت مهاجرت و اجرای سختگیرانهتر قوانین ویزا مواجه شوند که میتواند بر توانایی آنها برای کار یا پیوستن به خانواده تأثیر بگذارد.
ترامپ که در اولین دوره ریاستجمهوریاش بر اساس تمرکز بر موضوع مهاجرت به قدرت رسید، در دوره دوم نیز قصد دارد این موضوع را مورد توجه قرار داده و از آن بهرهبرداری کند و وعده داده است که در صورت انتخاب مجدد، اخراج دستهجمعی میلیونها مهاجر غیرقانونی را اجرا کند.
وعده اصلی ترامپ برای دوره دوم، اجرای بزرگترین اخراج داخلی در تاریخ ایالات متحده است؛ هرچند که بنا به گزارش آسوشیتدپرس، در دوره اول خود، هرگز بیش از ۳۵۰ هزار اخراج را انجام نداده است. همچنین او برنامههایی برای بازبینی در فرآیندهای پناهندگی و پایان دادن به حق شهروندی کودکان مهاجران غیرقانونی دارد.
قوانین سختگیرانهتر مهاجرتی
سیاستهای مهاجرتی ترامپ ممکن است باعث شود دانشجویان بینالمللی کمتر به ایالات متحده جذب شوند و بهجای آن، کشورهای دیگر را برای تحصیل انتخاب کنند. این تغییر میتواند به دلیل قوانین سختگیرانهتر ویزا و محدودیتها در فرصتهای شغلی پس از فارغالتحصیلی رخ دهد.
ترامپ بهطور سنتی از کنترلهای مهاجرتی سختتر حمایت کرده است. اگر این رویکرد را ادامه دهد، ممکن است مقررات سختگیرانهتری برای ویزاها و گرین کارتها وضع شود. به عنوان مثال، اگر شما دانشجویی از کشوری دیگر باشید که قصد دارید در ایالات متحده تحصیل کنید، احتمالاً فرآیند دریافت ویزای دانشجویی دشوارتر خواهد شد و ممکن است نیاز به مدارک بیشتری یا پرداخت هزینههای بالاتری باشد.
افزایش اخراجها
دولت ترامپ ممکن است تمرکز بیشتری بر اخراج افرادی داشته باشد که به صورت غیرقانونی در ایالات متحده زندگی میکنند. به عنوان مثال، افرادی که بدون مدارک معتبر در ایالات متحده زندگی و کار میکنند، ممکن است در صورت افزایش اجرای این قوانین با خطر بیشتری برای اخراج مواجه شوند.
تغییرات در فرآیندهای پناهندگی
دولت ترامپ پیشتر سعی داشت درخواستهای پناهندگی را محدود کند. اگر او سیاستهای مشابهی را بازگرداند، ممکن است برای افرادی که از آزار و اذیت فرار کردهاند، سختتر شود که در ایالات متحده پناهندگی بگیرند. به عنوان مثال، فردی از کشوری جنگزده ممکن است به دلیل معیارهای واجد شرایط بودن سختتر یا زمانهای طولانیتر پردازش درخواست، برای درخواست پناهندگی با چالشهای بیشتری مواجه شود.
تأثیر بر اشتغال
کارفرمایان ممکن است مجبور به تطبیق با قوانین جدید در مورد استخدام کارگران خارجی شوند. اگر سیاستها برخی از ویزاهای کاری را محدود کند، کسبوکارهایی که به استعدادهای خارجی وابسته هستند (مانند شرکتهای فناوری یا بخش کشاورزی) ممکن است برای پر کردن موقعیتهای شغلی با مشکل مواجه شوند. به عنوان مثال، یک شرکت فناوری ممکن است برای استخدام کارگران ماهر از خارج با دشواری بیشتری روبرو شود که میتواند پیشرفت پروژههای آنها را کند کند.
تأخیر در پیوستن خانوادهها
اگر سیاستهای مهاجرتی، مهاجرتهای خانوادگی را محدود کند، ممکن است برای شهروندان ایالات متحده و ساکنین دائمی، زمان بیشتری برای پیوستن اعضای خانوادهشان به ایالات متحده طول بکشد. به عنوان مثال، اگر یک شهروند آمریکایی بخواهد همسر خود را از کشوری دیگر به ایالات متحده بیاورد، ممکن است با زمانهای انتظار طولانیتر یا موانع بیشتری برای تکمیل فرآیند مواجه شود.
در مجموع، چنین تغییراتی میتواند تأثیرات گستردهای بر مهاجران و متقاضیان تحصیل و کار در ایالات متحده داشته باشد و فضای مهاجرتی این کشور را پیچیدهتر و محدودتر کند.
بازگشت ترامپ به کاخ سفید میتواند با چالشهای بزرگی برای مهاجران و دانشجویان بینالمللی همراه باشد. اجرای سیاستهای مهاجرتی سختگیرانهتر و افزایش محدودیتهای ویزا، نه تنها بر زندگی و آینده مهاجران تأثیر میگذارد بلکه میتواند جذابیت ایالات متحده را برای دانشجویان و کارگران ماهر خارجی کاهش دهد.
این مسئله احتمالاً به نفع کشورهای دیگر خواهد بود که میتوانند با سیاستهای مهاجرتی دوستانهتر، استعدادها و نیروهای متخصص بیشتری را جذب کنند.
انتهای پیام/