«بهار نزدیک است» و روایتی مستند از عید نوروز در تالش
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، مستند «بهار نزدیک است» به کارگردانی امیر شکرگزار در هشتمین جشنواره تلویزیونی مستند حضور دارد و روانه آنتن شبکه مستند خواهد شد.
شکرگزار درباره سوژه فیلم خود گفت: این مستند روایتی تصویری از آداب و رسوم و سنن آیینی سرزمین تالش است. تالش دارای سرزمین پهناوری است، به طوری که اهالی تالش در حدود یک چهارم از مساحت استان گیلان پراکنده هستند. این منطقه از ۵ بلوک اصلی تشکیل شده است که هر کدام روستاها و اقوام مختلفی از تالش زبانان را در خود جای دادهاند؛ این ۵ بلوک عبارتند از: گرگانرود، اسالم، تالش دولاب، ساندرمن و ماسال.
وی ادامه داد: اگر چه بخش مهمی از تالش زبانان در گیلان زندگی میکنند، اما پهنه حضورشان تا مناطق اطراف هم گسترده شده است. جالب است بدانید در اردبیل ۶۵ روستا داریم که تالش زبان هستند. البته گویشها کمی تفاوت دارند، اما این اختلاف تنها در حد چند لغت و عبارت میباشد.
آیینهای جذاب نوروزی در تالش
این مستندساز با اشاره به اینکه فیلمش روایتگر سنتهای آیینی مردم تالش در عید نوروز شده است، گفت: در مستند «بهار نزدیک است» سراغ آیینها و رسوم هر منطقه از سرزمین تالش به مناسبت فرارسیدن عید نوروز رفتهایم و رخدادهای شیرین هر منطقه را به تصویر کشیدهایم. برای مثال جالب است بدانید که در گرکانرود، در شب سال تحویل دختر دم بخت خانواده از خانه بیرون میرفت و دوباره به خانه میآمد به این امید که در سال بعد ازدواج کنند. علاوه براین، تعدادی از گروههای هنری با ساز و آواز و رقص به درب خانهها میروند تا ضمن خبر شادباش فرارسیدن سال نو، از صاحبخانه عیدی دریافت کنند. این آیینها بسیار فراوان است که بخشی از آنها در این مستند به نمایش درآمده است.
وی با اشاره به روند تولید این مستند گفت: ساخت این مستند سالها طول کشید؛ دلیل این اتفاق این بود که میخواستیم همه آداب و رسومات مناطق مختلف سرزمین تالش را گردآوری کرده و روایت کنیم. بسیاری از این اتفاقات سالی یک بار رخ میدهد و اگر شما نتوانید از برگزاریاش فیلم بگیرید یا در منطقه دیگری مشغول ضبط یک مراسم آیینی دیگر باشید، باید تا سال آینده منتظر بمانید. من دوست داشتم این مستند کاملا مبتنی بر واقعیت باشد و اصلا سراغ بازسازی نرفتم؛ به همین دلیل روند تولید مستند بسیار طول کشید.
کتابی که پایه یک مستند تلویزیونی شد
او این مستند را ماحصل پژوهشهای خود برای کتاب «جهان نوروز» نوشته دکتر پروین رضاییان دانست و گفت: این کتاب بسیار جامع به بیان آداب برگزاری مراسم عید نوروز در تمام جهان میپردازد و تحقیق و پژوهش بخش تالش در این کتاب برعهده من گذاشته شده بود. زمانی که مشغول گردآوری اطلاعات بودم، دیدم که میتوان یک مستند از همین آداب و رسوم سرزمین تالش ساخت. این اتفاق جرقهای برای تولید مستند «بهار نزدیک است» شد.
شکرگزار درباره محوریت اصلی مستندهای خود گفت: تاکنون بیش از ۳۰-۴۰ مستند ساختهام، اما در همه این آثار تلاش کردم به بومگرایی دقت ویژهای داشته باشم و همیشه ردپای مردم محلی به عنوان عنصر اصلی در فیلم دیده شود. علاوه براین، معتقدم که ظرفیت استفاده از سوژههای بومی را میدانم و بلدم چگونه وارد یک موضوعی با این حال و هوا بشوم. همانطور که میدانید ورود به زندگی افراد برای روایت داستانشان کار بسیار سختی است و به راحتی اجازه ورود دوربین به خانهشان را نمیدهند. برای این موضوع باید تلاش زیادی کنید تا اعتماد سوژه جلب شود.
عوامل تولید مستند ۳۰ دقیقهای «بهار نزدیک است» عبارتند از: تهیهکننده، کارگردان و تصویربردار زمینی: امیر شکرگزار ناوی، تدوین: محمدعلی رخشانی، دستیار کارگردان: نادیا شکرگزار ناوی، عکاسی و تصویربرداری هوایی: ساعد ریاضی و ناصر کیسان و تحقیق و پژوهش: نبیالله شعبانی.
براساس این گزارش، مستند «بهار نزدیک است» امروز سهشنبه ۸ آبان ماه ساعت ۲۱ از شبکه مستند سیما پخش میشود و بازپخش آن فردا چهارشنبه ۹ آبان ساعت ۹ صبح و ۲۴ خواهد بود.
انتهای پیام/