دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در گفت‌وگو با آنا نقاط قوت و ضعف بودجه ۱۴۰۴ تشریح شد؛

شفافیت مهمترین فاکتور‌ بودجه/کمرنگ‌بودن نقش مولدسازی در تامین درآمد‌ها در بودجه ۱۴۰۴

شفافیت مهمترین فاکتور‌ بودجه کمرنگ‌بودن نقش مولدسازی در تامین درآمد‌ها در بودجه ۱۴۰۴
بودجه ۱۴۰۴ با منابع و مصارف ۱۱۸ میلیون و ۹۶۶ هزار میلیارد ریال به تصویب رسید؛ بودجه‌ای که به گفته نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نقاط ضعف و قوت بسیاری دارد و شفافیت در منابع و مصارف مشخصه بارز آن است.
کد خبر : 937831

جعفر قادری در گفت‌وگو با خبرنگاراقتصادی خبرگزاری آنا؛ با اشاره به شفافیت به عنوان یکی از فاکتور‌های مهم در بودجه سال آینده، اظهار کرد: یکی از ویژگی‌های مثبت لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ آن است که منابع هدفمندی یارانه‌ها از ابتدا در لایحه ذکر و مشخص شده است.

نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی افزود:‌همچنین بحث استقراض از صندوق توسعه ملی نیز به صورت کامل و شفاف در بودجه پیش‌بینی شده است و اینگونه نیست که وسط سال آینده که با دولت با کسری مواجه شد لایحه اصلاحیه برای بودجه ارایه دهد.۵۴۰ هزار میلیارد تومان برداشت از حساب صندوق ذخیره ارزی در بودجه سال آینده پیش‌بینی شده است.

قادری خاطرنشان کرد: پرداخت‌های خارج از بودجه و هدفمندی یارانه‌ها نیز در سقف بودجه لحاظ شده است که البته مقایسه اعداد و ارقام بودجه ۱۴۰۴ و ۱۴۰۳ را دشوار خواهد کرد. البته درصد‌ها نیز با توجه به این افزایش سقف باید اصلاح شود.

پیش‌بینی افزایش ۲۰ درصدی حقوق و عقب‌ماندن آن از تورم

نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس به اظهارات مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری در رابطه با متناسب‌بودن افزایش حقوق‌ها با تورم اشاره کرد و افزود: علیرغم این اظهارات افزایش حقوق‌ها برای سال آینده ۲۰ درصد پیش‌بینی شده است که از تورم عمومی کشور عقب‌تر است. البته متناسب‌بودن دستمزد‌ها با تورم اثرات تورم‌زایی بیشتر دارد و به دولت‌ها این امکان را نمی‌دهد که دستمزد‌ها را تا سطح تورم افزایش دهند.

وی عنوان کرد: از ویژگی‌های مثبت دیگر در لایحه بودجه پیش‌بینی انتشار اوراق مشارکت متفاوت و لحاظ آن در رقم بودجه است. لایحه به طور شفاف تعیین کرده که قرار است چه میزان اوراق منتشر شود.

کمرنگ‌بودن نقش مولدسازی در تامین درآمد‌های لایحه بودجه ۱۴۰۴

کاهش رقم ارز کالا‌های اساسی به معنای افزایش قیمت بنزین نیست، اما ممکن است دولت تمایل داشته باشد که برای نرخ بنزین در مصارف بالاتر برنامه دیگری داشته باشد یعنی نظام سهمیه‌بندی را حفظ کند و مازاد بر مصارف بیشتر را با قیمت‌های بالاتر ارایه دهد. البته این موارد هنوز کلی است و مشخص نیست که افزایش نرخ مدنظر باشد

قادری خاطرنشان کرد: در بحث مولدسازی دارایی‌های دولت تمرکز لازم صورت نگرفته است. این در حالی است که مولدسازی دارایی‌ها می‌تواند منبع خوبی برای درآمد‌های بودجه باشد. البته در سیستم اداری دولتی‌ها اقدام مناسبی برای واگذاری‌ها و مولدسازی صورت نمی‌گیرد. این در حالی است که با تمرکز جدی بر مولدسازی در استان‌ها می‌توان به راحتی بخشی از مشکل تامین منابع مالی برای پروژه‌های عمرانی و شهرسازی را حل کرد. به دلیل عدم هماهنگی با ادارات راه و شهرسازی انتقال اسناد دارایی‌های مولدسازی شده ماه‌ها به طول می‌کشد.

نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس عنوان کرد: در مورد مباحث و موضوعات پروژه‌های مشارکتی نیز آثاری در بودجه دیده نمی‌شود.

حرکت بودجه ۱۴۰۴ به سمت ارز تک‌نرخی

وی درباره یکی دیگر از ویژگی‌های مثبت بودجه ۱۴۰۴ اظهار کرد: حرکت به سمت ارزتک‌نرخی نیز به صورت کلی ارایه شده است. البته وضعیت اقلام کالا‌ها مشخص نیست و این نگرانی در مورد گرانی اقلام کالایی که ممکن ارز به آنها اختصاص نیابد وجود دارد.

قادری خاطرنشان کرد: در بودجه پیش‌بینی شده که به غیر از کالا‌های اساسی نرخ ارز ترجیحی به سمت ارز آزاد حرکت کند و در بحث منابع مورد نیاز برای کالا‌های اساسی حدود ۱۲ میلیارد یورو پیش‌بینی شده است، اما این پرسش مطرح است که می‌تواند پاسخگوی ارز مورد نیاز برای کالا‌های یارانه‌ای باشد یا خیر.

تلاش دولت برای استفاده از روش‌های غیرقیمتی برای مدیریت مصرف بنزین

بودجه سال آینده

وی درباره اظهارات پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره نرخ ۸ هزارتومانی بنزین بدون لحاظ ارزش نفت، نیز گفت: دولت در حال حرکت به این سمت است که از روش‌های غیرقیمتی برای مدیریت فرآورده‌های نفتی در کشور استفاده کند. محدودیت سهمیه‌های یکی از راهکار‌ها است و ممکن است برای مصارف بالاتر قیمت‌ها افزایش داشته باشد.

قادری خاطرنشان کرد: گسترش استفاده از خودرو‌های برقی نیز یکی دیگر از راهکار‌ها در این مسیر است که می‌تواند نقش مهمی در بهبود وضعیت مصرف بنزین و فرآورده‌های نفتی در کشور داشته باشد. اگر روندکنونی ادامه داشته باشد دولت چاره‌ای جز واردات بنزین و گازوئیل نخواهد داشت، چون تولید جوابگوی مصرف نیست.

نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: طبیعی است که در کمیسیون تلفیق مجلس در مورد وضعیت قیمت بنزین به طور کامل شفاف‌سازی خواهد شد.

وی در مورد نرخ ارز نیز گفت:‌طبیعی است میزان ارزی که از صندوق ذخیره ارزی برداشت می‌شود در بازار آزاد عرضه می‌شود که اکنون معین نیست چه رقمی برای آن در نظر گرفته می‌شود.

پیش‌بینی فروش ۶۵۰ هزار بشکه‌ای نفت در لایحه بودجه ۱۴۰۴

نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: میزان نفت در بودجه ۱۴۰۴ حدود ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز است که ۶۵۰ هزار بشکه از آن را برای صادرات در نظر گرفته‌اند و اتکای بودجه به درآمد نفت در حدود ۶۵۰ هزار بشکه در روز است.

وی در پاسخ به این پرسش که درآمد نفتی پیش‌بینی‌شده دربودجه ۱۴۰۴ قابل تحقق است، عنوان کرد: به نظر نمی‌رسد این میزان از نفت پیش‌بینی‌شده در بودجه با تغییرات عمده‌ای مواجه شود.

قادری خاطرنشان کرد: در بودجه ۱۴۰۴ حدود ۲۰۰ هزار تومان منابع از محل واگذاری اموال پیش‌بینی شده است. درآمد‌های مالیاتی نیز با رشد ۴۰ درصدی همراه است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب