برآورد تولید ناخالص داخلی ماهانه؛ مرداد ۱۴۰۳
به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری آنا، داشتن تصویری بهنگام و قابل اعتماد از تحولات تولید ناخالص داخلی کشور، میتواند به طور موثر به بهبود سیاستگذاری و پایش دقیقتر اقتصاد کلان کمک کند. با توجه به تاخیر مراجع آماری در این حوزه و درخواستهای مکرر نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای رفع این کاستی و ارائه تصویری بهنگامتر از رشد اقتصادی، مرکز پژوهشهای مجلس تلاش کرده است که زیر ساختی محاسباتی فراهم کند تا بر اساس آن رشد اقتصادی کشور با تواتر ماهانه و در سریعترین زمان ممکن، برآورد و ارائه شود.
در این راستا، این مرکز در پژوهشی با عنوان «پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران: برآورد تولید ناخالص داخلی ماهانه؛ مرداد ۱۴۰۳» بیان می کند که داشتن تصویری بهنگام و قابل اعتماد از وضعیت بخش حقیقی اقتصاد در تصمیمگیریهای اقتصادی بسیار با اهمیت است. بااینحال، مشابه اکثر کشورهای دنیا، در ایران نیز اولین برآوردها از رشد اقتصادی هر فصل حداقل سه ماه پس از پایان آن فصل منتشر میشود.
این گزارش ادامه میدهد که برای نمونه، مراجع آماری کشور، آمارهای رشد اقتصادی بهار سال ۱۴۰۳ را در پایان فصل تابستان منتشر کرده اند. در راستای کاهش این تأخیر و دستیابی به آمارهایی بهنگامتر، مرکز پژوهشهای مجلس تلاش کرده است در چارچوب حسابهای ملی ماهانه با استفاده از دادههای ماهانه در دسترس، رشد اقتصادی و رشد ارزشافزوده فعالیتهای عمده اقتصادی برای هر ماه را برآورد و منتشر کند تا امکان واکنشهای بهنگام سیاستگذاری نسبت به تغییر روندهای بخش حقیقی اقتصاد، فراهم شود.
این گزارش مطرح میکند که طبق محاسبات مرکز پژوهشها، رشد اقتصادی کشور در تیر و مرداد ۱۴۰۳ بهترتیب معادل ۱.۴ و ۲.۳ درصد و رشد اقتصادی بدون نفت نیز بهترتیب ۰.۶ و ۲ برآورد می شود. طبق محاسبات مرکز پژوهشها، ارزشافزوده گروه کشاورزی در تیر و مرداد ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل بهترتیب معادل ۲.۸ و ۳ درصد رشد داشته است. برآوردهـای انجـام شـده در ایـن زمینـه بـا توجـه بـه آمارهای پایه دریافتی از وزارت جهاد کشاورزی حاکی از افزایش تولید محصولات بـاغی و محصولات اصلی دامی و میزان بارش در ماههای مورد مطالعه است.
در این گزارش آمده است که طبق محاسبات مرکز پژوهشها، ارزشافزوده بخش نفت خام و گاز طبیعی در تیر و مرداد ١٤٠۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل بهترتیب رشد ۹ و ۵.۴ درصدی داشته است که نشاندهنده رشد ارزشافزوده این گروه ناشـی از افـزایش تولیـد و صادرات نفت خام و همچنین افزایش تولید گاز طبیعی و فرآوردههای نفتی نسبت به مدت مشابه سال قبل است. همچنین ارزشافزوده گروه صنایع و معادن در تیر و مرداد ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل بهترتیب رشد ۱.۲ و منفی ۱.۶ درصدی داشته است که نشاندهنده کاهش شاخص تولید صنایع بورسی طی تیر و مرداد، کاهش سرمایهگذاری در بخش ساختمان و کاهش شاخص فروش نهادههای ساختمانی بورسی است.
این گزارش خاطرنشان میکند که ارزشافزوده گروه خدمات در تیر و مرداد ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل بهترتیب رشد منفی ۰.۱ و مثبت ۳.۲ درصدی داشته است که تحتتأثیر کاهش رشد بخشهای اصلی ازجمله بخشهای «عمدهفروشی و خردهفروشی»، «حملونقل انبارداری» و «فعالیتهای مالی و بیمه» است.
انتهای پیام/