فیلها به زبانی حرف میزنند که انسان نمیفهمد!
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، فیلها موجودات باشکوهی هستند که به دلیل جثه و هوش بالایشان شناخته میشوند. این غولهای مهربان بزرگترین پستانداران روی خشکیهای زمین هستند. مشخصههای جسمی فیلها شامل تنه و گوشهای بزرگ، خرطوم بلند و عاج است. فیلها حیواناتی بسیار اجتماعی هستند که اغلب در گروههای خانوادگی مادرسالار زندگی میکنند. رفتارهای پیچیدهای مانند همدلی، همکاری و حتی مراسم عزاداری برای عزیزان در تعاملات فیلها دیده شده که روابط عاطفی عمیق آنها را نشان میدهد.
متأسفانه فیلها در دهههای اخیر به دلیل از دست دادن زیستگاه، شکارهای غیرقانونی و تغییرات آب و هوایی با تهدیدات قابل توجهی روبرو هستند. از سوی دیگر تجارت غیرقانونی عاج فیل جمعیت آنها را ویران کرده و بسیاری از گونهها مانند فیل جنگلی آفریقایی در معرض خطر انقراض طبقه بندی میشوند.
یکی از جالب ترین نکات در مورد این جانوران شگفت انگیز نحوه ارتباط آنها با یکدیگر است. آنها میتوانند با استفاده از صداهایی که ما نمیشنویم با هم صحبت کنند. این صداها فروصوت (Infrasound) نامیده میشود.
فروصوت به صداهای با فرکانس پایین اطلاق میشود که کمتر از 20 هرتز است. بیشتر انسانها میتوانند صداهای بالاتر از این فرکانس را بشنوند. ازقضا امواج فراصوت بخش مهمی از راه ارتباطی فیلها را تشکیل میدهد. آنها از طیف صوتی فرکانسی برای حرف زدن در فواصل طولانی استفاده میکنند و برایشان مثل استفاده از یک زبان مخفی است که فقط خودشان میتوانند آن را بفهمند!
گروهی فیل در حال سوگواری برای عزیز ازدسترفتهشان
وقتی فیلها میخواهند صحبت کنند، صداهای زیر و سنگینی (rumble) درمی آورند. این صدها میتواند چندین کیلومتر را طی کند. تصور کنید در یک میدان ساکت هستید و از دور صدایی ملایم و آرام میشنوید. اگر ما قابلیت شنیدن صداهای فروصوت را داشتیم احتمالاً میتوانستیم به این صورت صدای فیلها را که سعی میکردند از نواحی دوردست با هم ارتباط برقرار کنند بشنویم. آنها از این صداها برای اشتراک گذاری اطلاعات در مورد غذا، آب یا حتی خطرات پیش روی خود استفاده میکنند.
فیلها نه تنها از امواج فروصوت برای برقراری ارتباط استفاده میکنند، بلکه به آن پاسخ نیز میدهند. وقتی یک فیل غرش میکند، دیگران آن را میشنوند و واکنش نشان میدهند. این امر نشان میدهد که آنها چقدر اجتماعی هستند و روابط پیچیدهای دارند. آنها در گروههای خانوادگی زندگی میکنند و ارتباط داشتن برای بقای آنها ضروری است. هر گله رهبری دارد که معمولا مسنترین فیل ماده در بین آن جمعیت است. او گروه را رهبری میکند و تصمیمات اصلی را مانند اینکه چه زمانی حرکت کنیم یا کجا غذا بخوریم میگیرد.
شنیدن امواج فروصوت تنها به درد ارتباطات بینفیلی نمیخورد و کاربردهای دیگری هم دارد. به عنوان مثال اگر طوفانی نزدیک شود صداهایی در فرکانس پایین میتوانند از کیلومترها عقبتر به گوش این موجودات برسد. فیلها با متوجه شدن این مسئله قبل از رسیدن طوفان میتوانند به مناطق امنتر حرکت کنند. این توانایی در طی هزارهها به آنها کمک کرده است تا در محیط خود بقاء پیدا کنند.
محدوده شنوایی انسان از 20 هرتز تا 20 کیلوهرتز است.
یکی دیگر از جنبههای مثبت امواج فروصوت برای فیلها در زمان جفت گیری است. فیلهای نر از این طریق میتوانند صداهای عمیقی را برای جذب مادهها تولید کنند. این صداها میتوانند در مسافتهای طولانی پخش شود و به گاو نر اجازه میدهند تا مادهها را از راه دور صدا کنند. به عبارت دیگر این امر به آنها کمک میکند تا بدون اینکه نیاز باشد برای مدت طولانی پرسه بزنند جفتی پیدا کنند.
از جنبه روانشناسی فیلها هوش هیجانی بالایی داشته باشند. مطالعات نشان داده است که فیلها میتوانند سطح استرس فیلهای دیگر را از طریق صداهای خود تشخیص دهند. اگر یکی از اعضای گله در مضیقه باشد یا با مشکلی ناگهانی مواجه شود، بقیه به لطف این امواج میفهمند که برایش مشکلی پیش آمده و میتوانند به او کمک کنند. این ارتباط عاطفی به گله فیل کمک میکند تا قوی و متحد بمانند.
دانشمندان هنوز در حال یادگیری نحوه استفاده فیلها از امواج فوصوت و معنای آن هستند. تحقیقات نشان داده است که آنها برای یکدیگر ارزش قائل هستند و نسبت به هم همدلی نشان میدهند. در دنیایی که بیشتر ارتباطات ما کلامی است، دیدن اینکه چگونه فیلها چنین روش پیشرفتهای برای برقراری ارتباط دارند شگفتانگیز است. فیلها فقط پستاندارانی غول پیکر نیستند. آنها موجودات باهوشی با روشهای ارتباطی منحصر به فردند خود هستند.
انتهای پیام/