اجلاس ناتو/ چالشهای پیش روی اوکراین و بایدن
گروه سیاسی خبرگزاری علم و فناوری آنا، واشینگتن از امروز سهشنبه به مدت سه روز به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد تأسیس پیمان آتلانتیک شمالی، میزبان سران کشورهای عضو ناتو است.
یکی از اصلیترین سؤالهایی که در رابطه با این نشست مطرح است، این است که آیا در بیانیه پایانی، اشارهای به عضویت اوکراین میشود یا خیر. آنگونه که از گزارشها برمیآید، در هنگام تهیه پیشنویس این بیانیه یکی از موارد مورد اختلاف این بوده که درباره شانس پیوستن کییف به این اتحاد نظامی با چه لحنی صحبت شود. اما آنچه تا این لحظه مشخص است، در برهه فعلی بههیچوجه صحبت از دعوت از اوکراین برای پیوستن به ناتو مطرح نیست.
اما به روال گذشته، بازار وعده و وعید داغ است و انتظار میرود بیآنکه روی تاریخ دقیق یا جدول زمانی مشخصی مانور داده شود، آمریکا و شرکا روی این موضع پافشاری کنند که بالاخره یک روزی و تحت شروطی، اوکراین هم عضو ناتو میشود.
آنطور که گفته میشود، ناتو قصد دارد در نشست پیشرو به اوکراین یک پایگاه نظامی جدید برای مدیریت کمکها و تسلیحات اهدایی غرب بهعنوان راهی برای عضویت ارائه دهد.
این اقدام اوکراین را نسبت به تعهد بلندمدت ناتو به امنیت این کشور امیدوار کرده و بهعنوان «پلی» برای پیوستن کییف به این بلوک نظامی عمل میکند.
به ادعای یک منبع آگاه، طرح «پل عضویت» اوکراین در ناتو، گامی بسیار مهم شامل هماهنگی در آموزش نیروهای اوکراینی و توسعه و تقویت توان لجستیک این کشور است.
اما در این نشست بیش از هر چیز، محمولههای تسلیحاتی گیر اوکراین میآید و به روال معمول، آمریکا و شرکای اروپایی متعهد میشوند که تجهیزات نظامی لازم را در اختیار کییف بگذارند.
انتظار میرود که سران کشورهای عضو ناتو تحویل سیستمهای دفاع هوایی جدید به کییف را اعلام کنند که به اوکراین کمک میکند موشکها و پهپادهای روسیه را سرنگون کند و همچنین پیشرفت در جهت پذیرش اوکراین در ناتو را به همراه خواهد داشت.
از اوکراین که بگذریم، این نشست عرصهای برای آزمون سلامتی و ظرفیتهای شناختی «جو بایدن» رئیسجمهور ۸۱ ساله آمریکا در شرایطی است که ستاد انتخاباتی او به دنبال توجیه عملکرد فاجعهباری است که در نخستین مناظره انتخاباتی با «دونالد ترامپ» رقیب جمهوریخواه داشت.
در حال حاضر، دستاوردهای بایدن ازجمله ورود سوئد و فنلاند به ناتو، به دلیل نبرد او برای نجات آینده سیاسیاش تحتالشعاع قرار گرفته است.
رئیسجمهور سالخورده آمریکا که این روزها از سوی حزب دموکرات تحتفشار است تا نامزدی حزب متبوعش در انتخابات ۲۰۲۴ را به فرد دیگری واگذار کند، در نشست ناتو با یک آزمون بزرگ مواجه است: او باید سه روز متوالی شامل جلسات، سخنرانیها و شام رسمی را پشت سر بگذارد و درنهایت نشست را با یک کنفرانس خبری در روز پنجشنبه به پایان ببرد.
اکنون سؤال این است: آیا او از قدرت و تمرکز لازم برخوردار خواهد بود یا مانند آنچه در مناظرهاش با ترامپ پیش آمد، به نماد شکست تبدیل میشود؟
انتهای پیام/