۱۱ حقیقت درباره «ابررایانهها»/ سریعترین سوپرکامپیوتر جهان در هر ثانیه ۱.۱ کوئینتیلیون محاسبه انجام میدهد!
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، ابررایانه یا سوپرکامپیوتر یک رایانه قدرتمند با کارایی بالا است که میتواند دادههای پیچیده را با سرعت فوقالعاده سریع پردازش کند. این رایانههای عظیمالجثه برای محاسبات در سطح کلان مورد استفاده قرار میگیرند. سریعترین ابررایانه جهان به نام فرانتیر (Frontier) میتواند تا 1.1 کوئینتیلیون (quintillion) محاسبه در ثانیه انجام دهد. این بدان معناست که حجم عظیمی از دادهها و محاسبات پیچیده خیلی سریع پردازش میشود. اصطلاح کوئینتیلیون به عددی با 18 صفر اشاره دارد (که نشان میدهد این قدرت محاسباتی چقدر گسترده است)! قابلیتهای فرانتیر برای حل مسائل بسیار پیچیده علمی و مهندسی مناسب است.
فرانتیر در آزمایشگاه اوکریج در ایالات متحده واقع است. این ابررایانه نقطه عطف مهم در عرصه پردازش اطلاعات در سطح اگزامقیاس (Exascale) محسوب میشود. بدین معنی که میتواند حداقل یک اگزافلاپ یا یک کوئنتیلیون عملیات ممیز شناور در ثانیه انجام دهد. قابلیتهای این فناوری یک جهش فوقالعاده نسبت به نسلهای قبلی ابررایانهها تلقی میشود و فرصتهای جدیدی را برای اکتشافات علمی و نوآوریهای تکنولوژیکی فراهم میکند.
ابررایانههایی مانند فرانتیر با هزاران پردازنده به هم پیوسته ساخته میشوند. فرانتیر از بیش از 9400 گره (node) استفاده میکند که هر کدام شامل چندین CPU و GPU است تا به سرعت باورنکردنی خود دست یابد. این گرهها به طور یکپارچه با هم کار میکنند تا شبیهسازیهایی در مقیاس بزرگ انجام دهند و دادههایی را تجزیه و تحلیل کنند که با رایانههای معمولی غیرممکن است.
کاربردهای فرانتیر متنوع است میتوان از آن برای تحقیقات پیشرفته در زمینههایی مانند علم آبوهوا، مدلسازی مولکولی، هوش مصنوعی و... استفاده کرد.این فناوری با انجام سریع محاسبات گسترده به دانشمندان و محققان کمک میکند تا پیشرفتهای قابل توجهی را در زمان کوتاهی داشته باشند و به روندهای علمی آینده و توسعه فناوریهای جدید شتاب میبخشد.
۱۱ حقیقت جالب در مورد فناوری واقعیت مجازی عبارتند از:
1. نخستین ابررایانهها در دهه 1960 ظاهر شدند و بیش از همه برای اهداف نظامی به کار میرفتند.
2. عملکرد ابررایانهها با شاخص فلاپ (FLOPS) اندازهگیری میشود که مقیاسی برای محاسبه کارایی پردازشگر رایانههاست و معادل «عملیات نقطه شناور در ثانیه» است.
3. یک لیست معتبر برای رتبهبندی ابررایانهها وجود دارد. این لیست که «تاپ500» (TOP500) مشهور است به صورت دورهای به روزرسانی میشود. میتوانید این لیست را از اینجا بخوانید.
4. ابررایانهها انرژی زیادی مصرف میکنند که اغلب به سیستمهای خنککننده پیشرفته نیاز دارد. اگر رویهها و سازوکارهای منظمی برای خنک کردن این دستگاههای غولپیکر در نظر گرفته نشود، از شدت گرما از کار میافتند.
5. ابررایانهها به فضای ذخیره سازی عظیمی نیاز دارند که اغلب بیش از صدها پتابایت است.
6. در حال حاضر کاربردهای اصلی ابرایانهها شامل تحقیقات آبوهوایی، عملیات هوش مصنوعی، اکتشاف نفت و گاز و فرمولهای دارویی و... است.
7. ابررایانهها از پردازش موازی استفاده میکنند تا محاسبات به طور همزمان انجام شود و سرعت بالا رود.
8. محاسباتی که ابررایانههای امروزی قادر به پردازش آن هستند در سطح اگزامقیاس است که براساس آن قادر به پردازش در سطح اگزافلاپ هستند.
9. ابرکامپیوترهای مدرن اغلب برای عملکرد بهتر از فناوری GPU در کنار CPU استفاده میکنند.
10. ساخت و نگهداری ابررایانهها بسیار گران است و اغلب صدها میلیون دلار هزینه میبرد.
11.ایران نیز دارای ابررایانههایی است که از جمله آنها میتوان به «ابررایانه ملی شیخ بهایی»، «ابررایانه سیمرغ»، «ابر رایانه مریم»، «رایانش سریع هزاره ایرانیان»، «مرکز پردازش سریع پژوهشکده علوم کامپیوتر پژوهشگاه دانشهای بنیادی»، «پردازش موازی هوشمند آرنا سورین»، «مرکز محاسبات شبیه سازان امیرکبیر» و... اشاره کرد.
انتهای پیام/