چیتچیان: 330 دشت کشور بحران آب دارد/ 116 میلیارد مترمکعب منابع آبی کاهش یافته است
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، وزیر نیرو افزود: ما با 7 کشور همسایه صادرات برق داریم و در 14 سال گذشته بدون خاموشی سراسری به سر بردهایم، حدود 90 درصد مایحتاج صنعت برق ما در داخل کشور تولید میشود و ما در تولید توربینهای گازی نیروگاهی جزء 6 کشور جهانیم که به این تکنولوژی دسترسی داریم.
وی با اشاره به وضعیت آب در کشور افزود: اکنون 167 سد با ظرفیت 51 میلیارد مکعب آبگیری در کشور داریم و خدمات ما به بیش از 30 کشور دنیا صادر میشود، همچنین 99/1 درصد دسترسی به آب مطلوب در کشور وجود دارد و رتبه ما از لحاظ توسعه شبکههای آبی چهارم است.
وزیر نیرو ادامه داد: در کشور ما هزینه تمامشده هر کیلووات ساعت برق 85 تومان است که به مشترکان 60 تومان فروخته میشود، 10 تومان از آن برای پرداخت یارانهها هزینه میشود، از این رو وزارت نیرو در هر کیلووات ساعت 35 تومان متضرر میشود. با وجود این ضرر دولت 24 هزار میلیارد تومان به وزارت نیرو بدهکار است و همین کسری باعث شده که وزارت نیرو بیش از 31 هزار میلیارد تومان به بانکها و پیمانکاران بدهی داشته باشد.
چیتچیان اضافه کرد: میزان سرمایهگذاری در برق به شدت کاهش یافته است و ما در سال 94 فقط توانستیم 900 مگاوات نیروگاه جدید وارد مدار کنیم، در صورتی که هرسال باید 5 هزار مگاوات نیروگاه وارد مدار شود.
وی تأکید کرد: مصرف برق در کشور بسیار بالاست و سالیانه حدود 6 درصد به مصرف برق افزوده میشود که باید مدیریت شود.
تنش در بخش آب
وی همچنین با اشاره به چالشهای بخش آب گفت: میزان بارشها در بخش آب کاهش یافته و ما 116 میلیارد مترمکعب کمبود آب داریم و میزان سرانه آب به ازای هر ایرانی از 7 هزار مترمکعب به 1450متر مکعب کاهش یافته است و این نشاندهنده یک تنش در بخش آب است.
وزیر نیرو گفت: خوشبختانه در سال 94 و آغاز 95 شاهد بارشهای خوبی بودیم ولی مساله بحران آب با بارش یکسال و یا دو سال قابل حل نیست، از این رو باید همه ارکان نظام برای حل این مشکلات همکاری کنند.
وی همچنین درباره برداشت غیرمجاز از آبهای زیرزمینی گفت: متأسفانه دریاچه ارومیه خشک شد و برای بیش از 55 درصد آبهای مصرفی از آبهای زیرزمینی برداشت شده است و این برداشت باعث شده که از 609 دشت، 330 دشت با بحران مواجه شود، یعنی بیلان آب زیرزمینی آنها صفر است، مثلا در استان کرمان در مناطقی آبهای زیرزمینی تمام شده است و برخی از باغهای پسته خشک شدهاند.
وزیر نیرو اضافه کرد: درحالحاضر 300 طرح مصوب در قانون بودجه داریم که به 95 هزار میلیارد تومان بودجه نیاز دارد، اگر هزینه طرحها افزایش پیدا نکند و اعتبار در نظر گرفته در هر سال تأمین شود، حدود 39 سال طول میکشد که این طرحها به بهرهبرداری برسد، ما نیازمند همکاری مجلس و اولویتبندی منطقی در این زمینه هستیم.
وزیر نیرو همچنین درباره عملکرد دولت یازدهم گفت: دولت یازدهم در سه سالی که مسئولیت کار را برعهده گرفته است، 6هزار و 103 واحد نیروگاهی را وارد مدار کرده و توانسته میزان تلفات را تا 4 واحد درصد کاهش دهد، همچنین 3/5 میلیون مشترک جدید به جمع صنعت برق اضافه شده است.
وی افزود: همچنین در بخش آب 14 سد در 11 استان به بهرهبرداری رسیده است که از این طریق امکان ذخیرهسازی 4/5 میلیارد مترمکعب آب به وجود آمده است.
چیتچیان همچنین درباره اقتصاد مقاومتی گفت: وزارت نیرو از جمله دستگاههایی است که بار سنگینی را در این زمینه پذیرفته است، ما 17 طرح را در سال 95 به نتیجه خواهیم رساند و میزان تلفات را تا پایان سال 95 به 11 درصد خواهیم رساند، همچنین 50 هزار چاه کشاورزی را با کنتورهای هوشمند تجهیز خواهیم کرد و همچنین 400 هزار کنتوربرقی هوشمند را به مشترکان خانگی خواهیم داد، در سال 95 همه روستاهای بالای 10 خانوار، برقدار خواهند شد، 10 سد جدید به بهرهبرداری خواهد رسید، مجموعا 55 هزار هکتار شبکه آبیاری و زهکشی جدید ایجاد میشود و عملیات آبرسانی به روستاها از منبع صندوق توسعه ملی عملیاتی میشود. همچنین 26 تصفیهخانه جدید به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی همچنین درباره تدوین سند ملی آب تأکید کرد: سند ملی آب تدوین شده است و وزارت نیرو مطالعات خود را استان به استان و دشت به دشت انجام داده است و آبهای قابل برداشت را معین کرده است.
مطهری: وزارتخانهها قوانین منسوخ و مزاحم را به مجلس ارائه کنند
در ادامه علی مطهری که در غیاب علی لاریجانی ریاست بخشی از جلسه علنی امروز مجلس را برعهده داشت، خطاب به وزیر نیرو گفت: باید همه وزارتخانهها قوانین مزاحم یا منسوخ شده را شناسایی میکردند و به معاونت قوانین مجلس ارائه میدادند، هیچیک از وزارتخانهها این کار را نکردند، دلیلش چیست؟
چیتچیان در پاسخ به این سؤال گفت: وزارت نیرو اقدامات لازم را در این زمینه انجام داده است و در کمترین مدت آن را به مجلس ارائه خواهیم داد.
انتهای پیام/