بیقانونی موجب هرج و مرج در توسعه هوش مصنوعی میشود
به گزارش خبرنگار گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمدمهدی مهربان در حاشیه نشست تخصصی «پنل حکمرانی هوش مصنوعی، پاندمی قانونگذاری در جهان» گفت: بهتازگی موج شدیدی در دنیا درباره قانونگذاری در حوزه هوشمصنوعی به راه افتاده و لازمه حضور در این موج، این است که برخی ظرفیتهای بهکارگیری هوشمصنوعی در کشور ایجاد شود تا بر مبنای آنها بتوان قانونگذاری کرد.
وی ادامهداد: بیقانونی موجب هرج و مرج در توسعه هوشمصنوعی میشود همان گونه که جنبههایی از آن را در فضای مجازی میبینیم.
معاون دفتر مطالعات حکمرانی مرکز پژوهشهای مجلس شواری اسلامی با بیان اینکه نبود قانون در این زمینه، به کسب و کارهای کوچک آسیب وارد میکند، گفت: به همین دلیل دچار کلاهبرداریهایی در این زمینه هستیم که باعث بروز مشکلاتی در این زمینه میشود.
وی توضیح داد: همچنین نگرانیهایی وجود دارد که قانونگذاریهای بی حساب و کتاب در حوزههای فناوری موجب ایجاد محدودیت برای مردم شود. بنابراین اگر حواسمان به این دو لبه قیچی نباشد، ممکن است هر دو لبه برای کشور همزمان عمل کند.
مهربان ادامهداد: از این رو در تلاش هستیم که شرایط محیطی و ظرفیتها را بهخوبی شناسایی کنیم و از این طریق نقشه راهی برای قانونگذاری و تنظیمگری حوزه هوشمصنوعی داشتهباشیم.
وی یادآور شد: این پنل هم ناظر بر همین مسئله بود که ضرورتها چیست و کجا باید دنبال قانونگذاری در حوزه هوشمصنوعی باشیم که امیدواریم با توجه به این نشستها و سایر نشستهایی که در مرکز پژوهشها برگزار میشود بتوان بهتدریج فضا را شفاف کرد و بهموقع کنشگری داشتهباشیم بهگونهای که نه خیلی عقب باشیم و نه شتابزده عمل کنیم تا برای مردم مشکل ایجاد نشود.
* هوش مصنوعی در تصویب قانون باید براساس نیازهای جامعه استفاده شود
احمدحسین فلاحی، نایب رئیس فراکسیون هوش مصنوعی مجلس سخنران دیگر این پنل با اشاره به استفاده از هوش مصنوعی در قانون گذاری اظهار کرد: ۱۲ هزار قانون داریم که برای به کارگیری این قوانین و بهبود قانون گذاری، نیاز است این قوانین تنقیح شوند. تاکنون استفاده از هوش مصنوعی را برای تنقیح قوانین استفاده نکرده و این امر را مدنظر نداشتیم.
وی با انتقاد از اینکه دستگاه های مختلفی اقدام به تصویب قانون می کنند، افزود: محدوده قانون گذاری و ریلگذاری گسترده شده است. طبق بررسی های انجام شده، ۴ هزار قانون از ۱۲ هزار قانون موجود منسوخ است.
نایب رئیس فراکسیون هوش مصنوعی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: توجه به تنقیح قوانین در یک دوره مجلس امکان پذیر نیست. البته برخی زیرساخت ها باید اصلاح شود و آیین نامه های مجلس در این زمینه هم باید مورد بازنگری قرار گیرد.
وی ادامه داد: یکی از چالش های اجرا و نظارت بر قوانین، گستردگی آنان است و مدیریت این موضوع جز با استفاده از هوش مصنوعی امکان پذیر نیست. از سوی دیگر گستردگی نیازهای جامعه برای تدوین قوانین و ریلگذاری هم میتوانید از این طریق صورت گیرد.
فلاحی با اشاره به اینکه تصویب قانون مدیریت دادهها و اطلاعات ملی اقدامی مهم بود، گفت: بسیاری از دستگاهها هنوز به این قانون نپیوستهاند و امکانپذیر نیست با روشهای معمول به خواستههایمان برسیم و ریلگذاری صحیح داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس نیازها و ریلگذاری صحیح این ضرورت برای ما اثبات شده است که به سمت هوش مصنوعی گام برداریم و در این رابطه مجلس به سمت تشکیل فراکسیون هوش مصنوعی گام برداشت تا بتوان در این رابطه نیازها را فراهم کرد.
انتهای پیام/