اجرای «زیست بوم غیرت، حیا، عفت، حجاب» در استان تهران
به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری آنا، اداره عفاف، حجاب و خانواده ستاد امر به معروف استان تهران با انتشار اطلاعیهای از اجرای «زیست بوم غیرت، حیا، عفت، حجاب» در استان تهران خبر داد.
در متن این اطلاعیه آمده است:«آیا میتوان به حرام سیاسی پاسخ فرهنگی داد؟ این پرسشی است که ذهن بسیاری از دغدغهمندان حوزه عفاف و حجاب را طی یک سال اخیر به خود مشغول داشته است. در پاسخ باید گفت آنچه که مسلم است این است که هیچ مقولهای تک ساحتی نیست و هیچ معضلی را نمیتوان با نگرش تک بعدی رفع نمود. در خصوص معضلات مرتبط با بحث عفاف حجاب نیز شرایط بر همین منوال است و اگر تعریف دقیقی از فرهنگ برمبنای گفتمان انقلاب اسلامی مد نظر باشد میتوان گفت در رفع این معضل، قطعا و یقینا راهکار فرهنگی باید مد نظر قرارگیرد. اما آنچه که منجر به اختلافات نظری شده، عدم درک و برداشت دقیق از فرهنگ به معنای مفهومی آن است. امام خامنهای در دیدار اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی سه عرصه مهم و عام فرهنگ را تبیین نمودند و در این زمینه به نکاتی اشاره داشتند که نقاط تلاقی فرهنگ و سیاست، فرهنگ و اقتصاد و فرهنگ و امنیت را مشخص نمود.
رهبر معظم انقلاب در این دیدار به تبیین عرصهی تصمیمهای کلان کشور، عرصهی شکلدهنده به ذهن و رفتار عمومی جامعه و عرصهی سیاستهای کلان آموزشی و علمی پرداختند. علاوه بر نقش فرهنگ در این سه عرصه به اثرات این عرصهها در بازتولید و ترویج فرهنگ نیز تاکید داشته و فرهنگ را بسان روحی که در کالبد همه فعالیتهای کشور اعم از اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و حتی تصمیمات امنیتی جاریست عنوان نموده و به تعیین حدود و ثغور کلیه فعالیتها بر این مبنای تبیینی، امر نمودند. اگر چنین دیدگاه فرهنگی مدنظر باشد قطعا راهکار مقابله با حرام سیاسی از جنس فرهنگی است. فرهنگی که مبنای اسلامی دارد و در تقابل آشکار با لیبرال سرمایه داری غرب است؛ و همین تقابل، اساس مبارزه جریان سرمایه داری غرب با حریم عفاف و حجاب بانوان ایران شیعی است.
بر اساس فهم پیش گفته از مسئله، و دقت بر دو نکته میتوان به باور تاکید امام جامعه رسید که مسئله حجاب حل شدنی است. اول آنکه لازمهی کار فرهنگی در این سطح، صبر است و تلاش بی وقفه، علاوه بر آنکه سرمایه انسانی متصل به سرمایه ساختاری نظامِ مدیریتِ رسمیِ کشور، امکان پیش برد اهداف گفتمان انقلاب اسلامی در عرصهی گستردهی فرهنگ به معنای تبیین شده توسط امام خامنهای را دارد و از آنجایی که ستاد امر به معروف و نهی ازمنکر، بستر قانونی بسیطی در دو جنبه فوق را داراست بهترین حلقه وصلی است که در عین حمایت از فعالیتهای تشکلی و مردمی، امکان ایفای نقش پشتیبانِ دستگاهای دیگر را دارا است.
بر مبنای این نقش بی بدیل اداره عفاف، حجاب و خانوادهی استان تهران، نقشهی راهی تحت عنوان «زیست بوم غیرت، حیا، عفت، حجاب» را تدوین نموده و پس از تصویب توسط ستاد امر به معروف و نهی از منکر در دست اجرا دارد. این نقشهی راه در سه بعد شخصی، خانوادگی و اجتماعی به حل معضل عفاف و حجاب میپردازد. در این زیست بوم، مولفههای موثر بر گسترش و تعمیق فرهنگ عفاف و حجاب در سه بعد فوق الذکر شناسایی شده و در راستای تقویت این مولفهها اقدامات کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در نظر گرفته شده است؛ که با تعریف عملیات میدانی با همکاری تشکلهای مردمیِ استان تهران در مسیر اجرا قرار گرفته است. لازم به ذکر است که این برنامهها هر سه وجه ایجابی، سلبی و مراقبتی را دربرمیگیرد.
از آنجایی که برای ثمربخشی و ماندگاریِ برنامههای مرتبط با تقویت مولفههای گسترش فرهنگ عفاف و حجاب نیازمند رفع موانع هستیم از منظر آسیب شناسی، گلوگاههای ورود مباحث ضد فرهنگی و غیر اخلاقی را شناسایی و با نشان گذاری برمبنای ظرفیت-فوریت عملیات رفع گلوگاههای ورود مباحث ضد فرهنگی را طرح ریزی نموده و در عین حال کنترل و حذف عوامل مسدود کننده و سست کننده اجرای برنامههای مقوّم عفاف و حجاب، مدنظر قرار گرفته است.
در این راستا با محوریت قرار دادن ۱۲ وظیفهی ستاد امر به معروف و نهی از منکر مندرج در قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر به علاوه ۱۱ وظیفهی مندرج در مصوبه ۴۲۷ شورای عالی انقلاب فرهنگی، هفت اقدام راهبردی کلان، طراحی و اجرا شده است. این اقدامات در محورهای پایش و پژوهش، رصد و نظارت، آموزش و تربیت، تفریح و تفرج، آگاهی بخشی و اطلاع رسانی، تبیین و تبلیغ، حمایت و پشتیبانی از تشکلات مردمی و شوراهای دستگاهی در «زیست بوم غیرت، حیا، عفت، حجاب» با رویکرد نوین و تخصصی به شیوهای بدیع در روند اجرا قرار گرفته است.
از آنجایی که در «زیست بوم» همه عناصر تعریفِ حضور و بروز دارند در جریان این زیست بوم نیز هم مسئولین، دخیل به معنای کنشگرِ فعال هستند و هم مردم با توان خود و به پشتوانهی مسئولین و قوانین، فعالیت میکنند. به این ترتیب عزم جمعی شکل میگیرد که خروجی مطالبات و گزارشات رصدی مردم پس از پایش و پالایش در بخشنامهها و آیین نامههای رسمی نمود پیدا میکنند؛ و چرخهی فساد ستیزی توسط مردم و مسئولین به حرکت در خواهد آمد.
پیشرفت بیست و سی درصدی بخشهایی از زیست بوم در بازهی زمانی سه ماهه و خروجی مثبت اجرایی آن در نقاطی محدود، نشانهی خوبی از اثرگذاری این نقشهی راه تدوین شده بر اساس بیانات امامین انقلاب است که امید میرود با همکاری مردم و مسئولین، شهروندان گرامی به مرور اثرات این اقدامات را به وضوح مشاهده کنند».
انتهای پیام/