دارابی: چالشهای جهان معاصر تهدیدی جدی برای میراث فرهنگی هستند!
به گزارش خبرنگار فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، همایش بزرگداشت روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی و تجلیل از فعالان و کنشگران بناها و محوطههای تاریخی صبح امروز، بیست و هشتم فروردین ماه با حضور علی دارابی، قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی در سالن فجر وزارت میراث و گردشگری برگزار شد.
دارابی در این نشست طی صحبتهایی گفت: سنت گرامیداشت «روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی» که با اهتمام شورای بینالمللی بناها و محوطههای تاریخی – ایکوموس- شکل گرفته ، فرصت مهمی است برای یادآوری «حفاظت از میراث فرهنگی» و «کارکردهای آن» در جهان پر چالش امروز، چرا که بناها و محوطههای تاریخی به عنوان نمادهای ملموس میراث فرهنگی، دانش، باور و فنونی را در خود نهفته دارند که درک و فهم آنها میتواند از چالشها و مشکلات جامعه بشری، امروزی گره گشایی کند.
وی در ادامه افزود: در سالیان اخیر گفتمان، شعارها و پیامهای جهانی انتخاب شده برای این روز، نمایانگر کشاکش و درگیری جوامع بشری با تغییرات اقلیمی و بحرانهای طبیعی است و در این مواجهه و چالش لازم است از یک سو میراث گذشتگان را حفظ و صیانت کنیم و از سوی دیگر با تکیه بر این منابع و با خوانش آن این منابع ارزشمند را برای بهبود و کیفیت بخشیدن به زندگی امروز به کار ببندیم. چالشهای جهان معاصر چه ناشی از بحرانهای طبیعی و چه ناشی از تعارضات اجتماعی و مخاصمات باشد، تهدیدی جدی برای میراث فرهنگی و بناها و محوطههای تاریخی است و از این رو باید در تأسی از راهبردهای جهانی، برنامهها و اولویتهای پیشگیرانه و حفاظت گرایانه برای آن اتخاذ شود.
وی با بیان اینکه در ایران ۳۴۴۳۷ اثر ثبت ملی داریم؛ که از این میان ۲۵۹۴ (اشیا)، ۱۴۷۳۰ (بنا)، ۲۱ (بافت شهری)، ۱۸۳ (بافت روستایی)، ۱۹۵۹۳ (تپه و محوطه تاریخی) هستند، گفت: در سال ۱۴۰۲ سرانه حفاظت و مرمت برای بناهای تاریخی هر اثر ۱۳۰ میلیون ریال (معادل ۱۳ میلیون تومان) بوده و همینطور منابع مالی مصوب برای محوطههای تاریخی سرانه هر محوطه برای نگهداری ۹ میلیون ریال (معادل ۹۰۰ هزار تومان) بوده است، که واقعاً انسان حیرت میکند این همه عظمت تاریخی و میراث فرهنگی و تمدنی چگونه با کمترین بودجه و اعتبارات باید نگهداری، حفظ و مرمت شود. از این ۱۴ هزار بناهای تاریخی ۲ هزار اثر در مالکیت سایر دستگاههای دولتی و ۱۹۰۰ اثر در اختیار اوقاف است که وفق قانون حفظ و احیاء و مرمت، مکلفند از این بناها «حفاظت» کنند.
دارابی با تأکید بر اینکه اعتبارات در حوزه میراث فرهنگی کفاف نیازها را ندارد، گفت: حال و روز تملک بناهای تاریخی، که از ۲۰ هزار میلیارد تومان (۲۰ همت) نیاز داریم که در سال (۱۴۰۲) ۹۱ میلیارد تومان اختصاص داده شد که ۶۰ میلیارد آن اوراق قرضه است. سال ۱۴۰۳ در معاونت میراث فرهنگی «سال حفاظت از محوطهها و مقاوم سازی بناهای تاریخی» اعلام شده که برنامههایی چون افزایش ضریب امنیتی در حوزه حفاظت فیزیکی و الکترونیکی، تلاش برای اتمام مرمتهای نیمه کاره، کیفیت بخشی به اقدامات و پروژههای مرمت بناها، نظامند کردن و فعال کردن شوراهای فنی استانها، تدوین سند ملی میراث فرهنگی، آئین نامه ارزشیابی میراث داران تمدنی را در پیش داریم.
در ادامه از پیشکسوتان این عرصه ، حافظان میراث فرهنگی ، خیران و کنشگران و فعالان شامل ؛ عبدالحسین دشتی از استان یزد، محمدحسین معماریان از خوزستان، سید غلامرضا استوار از خراسان رضوی، محمدرضا مشاکیان از خوزستان، عبدالله ملکی زیارتی از گلستان، قربان مافی از قزوین، فرهاد معزی از کردستان، الیار عاصمی زاده از تهران، محمدجعفر عظمایی مدیرعامل شرکت مس سونگون از آذربایجان شرقی، میرحسین حسینیان از مازندران، محسن نوروزوند از اردبیل، محمدحسین مقنی فرسادی از آذربایجان شرقی، سامیه محراب نیا از لرستان و غلامرضا صیادی از خوزستان تجلیل شد.
انتهای پیام/