بایدهای اجرای توسعه پایدار هوش مصنوعی در برنامه هفتم توسعه
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، با گسترش مفهوم سرمایه، عوامل مؤثر دیگری علاوه بر سرمایه فیزیکی و نیروی کار نیز در جریان رشد اقتصادی شناسایی شدند. یکی از این عوامل، بهرهوری منابع تولید است که تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله دانش قرار میگیرد. در حالی که مسیر حرکت جهانی به سمت ارتقای سهم اقتصاد دانشبنیان از کل تولید ناخالص داخلی است؛ اما در ایران به نظر میرسد که تحت تاثیر مؤلفههای اقتصاد کلان مسیر حرکت شرکتهای دانشبنیان متوقف شده و آمارهایی از مهاجرت چنین شرکتهایی به کشورهای دیگر نیز شنیده میشود.
نوآوری موجب افزایش درآمدهای ارزی میشود
فرهاد طهماسبی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با آنا با توجه به وضعیت شرکتهای دانشبنیان گفت: نوآوری و بهروزرسانی تکنولوژی تا ساخت و تولید محصولات با کیفیتترو قابل صادرات، موجب افزایش درآمدهای ارزی میشود.
طهماسبی در مورد تبعات حمایت یا عدم حمایت از دانشبنیانها، گفت: قابل پیشبینی است که تسهیلاتی که در راستای حمایت از اقتصاد دانشبنیانها اختصاص مییابد، ایجاد رانت کند؛ اما دولت به عنوان رگولاتور و ناظر بر تخصیص باید نقش خود را در این میان بهخوبی ایفا کند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس اظهار کرد: طبیعی است برنامهریزیها باید به گونهای باشد که دسترسی به تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی و حمایتهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای همه شرکتهای دانشبنیان و استارتآپها یا صاحبان ایده و خلاقیت به یک اندازه فراهم باشد.
طهماسبی ادامه داد: یکی از مباحث اصلی اقتصاد، ارتقای جایگاه فناوری نوین بهویژه فناوری هوش مصنوعی در برنامه هفتم توسعه است که همه عرصهها را تحت تاثیر قرار میدهد. هوش مصنوعی در بحثهای فرهنگی و رسانهای جایگاه بسیار بالایی دارد و حتی حوزههای اقتصاد دیجیتال و مجازی و اقتصاد هوشمند با هوش مصنوعی گره خورده است.
وی تصریح کرد: از همین سال جدید باید به بحث هوش مصنوعی و فناوریهای نوین اهمیت ویژهای بدهیم تا این موارد را از حالت مغفول به حالت اجرای کامل و بدون و توقف درآید. پیشبینیهایی در برنامه هفتم توسعه درباره دانشبنیانها و حمایت از آنها انجام شده است که مجلس نیز باید به آن توجه ویژهتری نشان دهد تا احکام قابل توجهی در این زمینه مصوب شود و در طول عمر پنجساله برنامه هفتم توسعه بتوان به اهداف پیشبینیشده دست یافت.
جایگاه ویژه هوش مصنوعی در اقتصاد
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس تاکید کرد: یکی از بحثها جایگاه فناوری نوین بهویژه فناوری هوش مصنوعی در برنامه هفتم توسعه است که همه عرصهها را تحت تاثیر قرار میدهد، ارتقا دهیم. هوش مصنوعی در بحثهای مختلف اقتصادی جایگاه بسیار بالایی دارد و حتی حوزههای اقتصاد دیجیتال و مجازی و اقتصاد هوشمند با هوش مصنوعی گره خورده است.
وی تصریح کرد: از همین سال جدید باید به بحث هوش مصنوعی و فناوریهای نوین اهمیت ویژهای بدهیم تا این موارد از حالت مغفول به حالت قابل اجرا در آید.
دستگاهها و وزاتخانهها ملزم به راهبری از معاونت علمی شوند
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس تصریح کرد: شرایط باید به گونهای باشد که دستگاهها و وزاتخانهها ملزم به راهبری از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در بحث دانشبنیانها باشند.
طهماسبی گفت: پیشبینیهایی در برنامه هفتم توسعه درباره دانشبنیانها و حمایت از آنها انجام شده است که مجلس نیز باید به آن توجه ویژهتری نشان دهد تا احکام قابل توجهی در این زمینه مصوب شود و در طول عمر پنجساله برنامه هفتم توسعه بتوان به اهداف پیشبینیشده دست یافت.
سهم شرکتهای دانشبنیان در کل اقتصاد کشور
به گزارش آنا، اکنون سهم شرکتهای دانشبنیان در کل اقتصاد کشور قابل توجه نیست. اما رشدی که این شرکتها در دو دهه گذشته داشتهاند، قابل توجه بوده است. به نحوی که اکنون چند هزار شرکت دانشبنیان فعال داریم که سهمشان از تولید و تجارت به میزان قابل توجهی رشد داشته است.
در فضای رقابتی کنونی، رشد تولیدات و تثبیت نوسانات اقتصادی از مهمترین اهداف اقتصاد کلان هر کشور میباشد. استفاده از شاخصهای اقتصاد مبتنی بر دانش یا دانش بنیان به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای مدیریت تقاضا میتواند در تحقق این مهم نقش موثری ایفا نماید؛ لذا بسته به ساختار، روابط و شرایط اقتصادی حاکم بر کشورها، نقش دانش و مدیریت دانش در تاثیرگذاری بر تولید مهم و قابل توجه بوده است.
در نظریههای جدید رشد اقتصادی، دانش به عنوان نوعی متغیر برونزا در اقتصاد به شمار نمیرود، بلکه بخش اصلی و کلیدی نظام اقتصادی محسوب میشود. دانش به عنوان اصلیترین نوع سرمایه تلقی میشود و رشد اقتصادی ریشه در انباشت دانش دارد، زیرا انباشت دانش منشا فناوری، نوآوری و کارآفرینی است. از این رو با در نظر گرفتن شرایط اقتصاد ایران بررسی اثرات شاخصهای اقتصاد دانشبنیان بر رشد تولیدات میتواند حائز اهمیت باشد.موضوعی که شاید تا سال گذشته خیلی مورد بررسی و ارزیابی قرار نگرفته است اما با توجه به برنامه ریزیها و سیاستهای توسعهای برای سال جدید و بهویژه هدفگذاری برای برنامه هفتم توسعه باید بیش از گذشته بر اجرای درست آن تاکید شود.
انتهای پیام/