سلامتی یک حق و مسئولیت همگانی است/ «سلامت خانواده با مردمیسازی»؛ شعار هفته سلامت امسال
به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پیام خود به مناسبت روز جهانی بهداشت، سلامتی را یک حق و مسئولیت همگانی برشمرد و اعلام کرد: در جهان ۱۴۰ کشور سلامتی را به عنوان حق در قانون اساسی و قوانین بالادستی خود مورد اشاره قرار داده اند.
متن پیام دکتر عیناللهی به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
نوزدهم فروردین ماه امسال مصادف با روز جهانی بهداشت، تمام کشورهای جهان به بزرگداشت و تبیین مفهوم سلامت به عنوان یک حق میپردازند و با شعار «سلامتی من، حق من» به محروم ماندن برخی افراد و جمعیتها در گوشه و کنار دنیا از این حق طبیعی انسان اشاره میکنند.
شعار امسال در حالی انتخاب شده که دنیا در ۶ ماهه گذشته، شاهد قتل عام هزاران زن و کودک بی گناه فلسطینی و بی سرپرست شدن و رنج دهها هزار شهروند در غزه بود و این حجم از آسیبهای روانی، جسمانی و ظلم و محرومیت از سلامت تا کنون در جهان سابقه نداشته است.
بر این باوریم که سلامتی، یک حق و یک مسئولیت همگانی است و خانواده به عنوان اولین سرپناه کودکان و واحد اجتماعی حق همگانی بر سلامت است و وقتی از همگان سخن میگوئیم، بدین معنا است که این حق به هیچ گروه سنی، فرهنگ و ملیت محدود نمیشود. در جهان ۱۴۰ کشور سلامتی را به عنوان حق در قانون اساسی و قوانین بالادستی خود مورد اشاره قرار دادهاند و شعار امسال به طور خاص آن دسته از کشورها را خطاب قرار میدهد که هنوز سلامتی را به عنوان یکی از حقوق فردی و جمعی انسان در قوانین و مقررات خود به رسمیت نشناختهاند.
در جمهوری اسلامی ایران پس از انقلاب شکوهمند اسلامی در تمام قوانین و اسناد بالادستی به ویژه در سیاستهای کلی سلامت ابلاغی رهبری، بر موضوع سلامتی و ابعاد گوناگون جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی آن و ضرورت برقراری عدالت و دسترسی همگان به خدمات و تسهیلات سلامت تاکید شده است.
تمام آحاد جامعه از کودکی تا کهنسالی حق دارند به خدمات با کیفیت سلامت مورد نیاز خود بدون دغدغه مالی دسترسی داشته باشند و تأمین سلامت آب، خاک و هوای سالم و بهره مندی از غذای سالم کافی، یک حق و مسؤولیت همگانی است. از این رو تمام تصمیم سازان و تصمیم گیران کشور وظیفه دارند با فراهم آوردن شرایط مناسب برای مشارکت مردم در ایجاد و حفظ سلامتی، از خانه تا اجتماع و محیط زیست تلاش کنند و برنامه سلامت خانواده و نظام ارجاع در جمهوری اسلامی ایران به یکی از پیشرفتهترین برنامههای سلامت در جهان با هدف برقراری عدالت در دسترسی به خدمات و ارتقا سلامت و دستیابی به اهداف عالی رفاه، از سال گذشته در کشور اجرا شد تا بتوان با عزمی ملی و مشارکتی همگانی با شتاب هرچه بیشتر به سمت جامعهای سالم، پویا و سرزنده حرکت کرد و مردمی سازی سلامت را از خانه تا تمام سطوح اجتماعی تحقق بخشید.
سلامت به عنوان یک حق فردی و همگانی در مقام بیان ساده و در مقام عمل موضوعی پیچیده و چندوجهی است که نیازمند مشارکت دغدغه مند و آگاهانه آحاد جامعه و تمامی دستگاهها و ذی نفعان است و لذا شعار هفته ملی سلامت که امسال در هفته اول اردیبهشت برگزار میشود و اولویتهای سلامت تا سال آینده را مشخص میکند، بر اساس برنامهها و اولویتهای کشوری، «سلامت خانواده با مردمیسازی» تعیین شده است تا ضمن اشاره به حق و مسؤولیت همگانی بر تبیین مفاهیم اساسی و وظایف جمعی در دستیابی به پوشش همگانی سلامت تأکید ورزد.
امید است تا سال دیگر بتوانیم در هفته سلامت، اهداف دست یافته و گامهای بلند برداشته شده در مسیر جهش تولید سلامت محور با مشارکت مردم را به محضر ملت شریف کشورمان اعلام نمائیم.
انتهای پیام/