عابدزاده، زرینچه و رفقا روی پرده نقرهای!/ ستارههایی که با «پرویزخان» دوباره متولد شدند
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، بهمن ماه سال ۱۴۰۲ یکی از تجربههای جذاب در نوبتهای مختلف اکران فیلم سینمایی «پرویزخان» در چهل ودومین جشنواره فیلم فجر، تماشای هیجان جمعی مخاطبان در مواجهه با شخصیتهای سینمایی از چهرههای واقعی و سرشناس دنیای فوتبال، روی پرده نقرهای بود.
در ترکیب فیلمهای اکران نوروز ۱۴۰۳، سه فیلم با ارجاع به شخصیتهای واقعی به تولید رسیده و از این منظر با ترکیبی متفاوت از فیلمهای قهرمانمحور مواجه هستیم. فیلم «آسمان غرب» در ژانر دفاع مقدس سراغ شهید علی اکبر شیرودی از شهدای شاخص جنگ تحمیلی رفته است، «آپاراتچی» با لحنی شیرین به سرگذشت یک فیلمساز آماتور در سالهای ابتدایی پس از انقلاب پرداخته و «پرویزخان» هم روایتگر یکی از پرحاشیهترین مقاطع مربیگری پرویز دهداری در تیم ملی فوتبال ایران است.
فارغ از جذابیت سینمایی این سبک از فیلمسازی و ظرفیت بالایی که شخصیتها و رویدادهای واقعی تاریخی برای تبدیل شدن به روایتهای تصویری بر روی پرده نقرهای دارند، فیلم «پرویزخان» بهعنوان تازهترین محصول سازمان اوج، اتفاقی ویژه در ژانر ورزشی محسوب میشود که میتوان یکی از ارزشهای فرامتنی آن را ادای دین به چهرههای تاریخساز فوتبال ایران دانست.
یکی ز این چهرهها، پرویز دهداری است که یکی از نامدارترین مربیان تاریخ فوتبال ایران محسوب میشود. مربی اصولگرا و اخلاقمداری که در دورهای بحرانی، زمینهساز تولد نسلی پرافتخار از فوتبالیستهای ملی در ایران شد.
درباره این شخصیت و روایت علی ثقفی در مقام کارگردان «پرویزخان» از آنچه او در تاریخ فوتبال ایران رقم زده است، گفتنی بسیار است، اما به بهانه اکران نوروزی فیلم، سراغ ۵ چهره فوتبالی دیگر رفتهایم که در متن روایت آن حضور دارند و مواجهه با آنها بر پرده نقرهای برای فوتبالدوستان میتواند تجربه بهشدت هیجانانگیزی را رقم بزند.
احمدرضا عابدزاده/ ابوالفضل موسوی
نه فقط در سینماهای مردمی جشنواره فجر که در سالن اصحاب رسانه یعنی برج میلاد هم لحظه رونمایی از اولین کلوزآپ از چهره ابوالفضل موسوی روی پرده، با تشویق قابلتوجه مخاطبان همراه شد! نه به این دلیل که ابوالفضل موسوی بازیگری شناختهشده است، بلکه به دلیل شباهت جذاب این بازیگر ناشناخته، به دوران جوانی عقاب آسیا!
احمدرضا عابدزاده، بیتردید یکی از ستارههای بیبدیل در دنیای فوتبال محسوب میشود که جایگاهی ممتاز در میان علاقهمندان این ورزش در ایران دارد. شاید جالب باشد بدانید او یکی از ستارههایی است که پرویز دهداری به آسمان فوتبال ایران تقدیم کرده است.
بخشی از روایت فیلم «پرویزخان» هم مربوط به لحظهای است که عابدزاده گمنام، در زمین خاکی، میدرخشد و پرویزخان او را به تیم ملی دعوت میکند. یکی از جذابیتهای این سکانس هم حضور رسول کربکندی، مربی باسابقه فوتبال، در نقش خودش است.
عابدزاده پیشتر و در سال ۷۹ با ایفای نقش در فیلم سینمایی «ازدواج غیابی» حضور بر پرده سینما را تجربه کرده بود، اما حالا بازیگر دیگری در نقش او، ظاهر شده و داستان اولین روزهای به شهرت رسیدن او در قاب «پرویزخان» به تصویر درآمده است.
سیروس قایقران/ روزبه رئوفی
زندهیاد سیروس قایقران از آن چهرههای خاطرهساز در دنیای فوتبال است که کارنامه حرفهایاش با مرگی تراژیک به پایان رسید. او بهطور خاص در میان اهالی بندر انزلی، جایگاهی اسطورهای داشت و یکی از محبوبترین فوتبالیستهای آن منطقه محسوب میشد که بهواسطه درخشش درمیدانهای ملی، این شهرت و محبوبیت سراسر ایران را فراگرفته بود.
یکی از کاراکترهای محجوب و دوستداشتنی در روایت «پرویزخان» هم همین سیروس قایقران است که نقش او را در فیلم روزبه رئوفی ایفا میکند. بازیگر ناشناختهای که باید اعتراف کنیم شباهت ظاهریاش، جذابیت مواجهه با این کاراکتر را برای فوتبالدوستان دو چندان کرده است.
زندگی و کارنامه حرفهای سیروس قایقران پیشتر سوژه چند مستند سینمایی شده بود و حالا برای اولینبار است که در بخشی از روایت یک فیلم داستانی به یکی از مقاطع درخشان کارنامه فوتبالی او اشاره میشود.
جواد زرینچه/ مهدی قربانی
جواد زرینچه از چهرههای سرشناس در آلبوم خاطرات باشگاه استقلال تهران محسوب میشود که در دورهای حضوری تأثیرگذار در تیم ملی فوتبال را هم تجربه کرد. او که در دوران سربازی و در حالی که با لباس خاکی مشغول بازی فوتبال بود از سوی پرویز دهداری برای حضور در ترکیب اصلی تیم ملی دعوت میشود، از شخصیتهای اصلی روایت «پرویزخان» محسوب میشود.
مهدی قربانی از بازیگران جوان و بااستعداد سینماست که پیشتر درخشش او در فیلمهایی همچون «ابدویک روز»، «بیست یک روز بعد» و «تنگه ابوقریب» را دیده بودیم و حالا در «پرویزخان» با گریمی متفاوت، ایفاگر نقش جواد زرینچه شده است. او البته در گفتوگویی تأکید کرده است که برای ایفای این نقش هیچ دیدار و صحبتی با زرینچه نداشته است.
جالب است بدانید جواد زرینچه، از فوتبالیستهایی است که پیشتر به وسوسه بازیگری تن داده و در سال ۷۸ با نقشآفرینی در فیلم «مثلث آبی» حضور روی پرده سینما را هم تجربه کرده بود. این، اما اولین بار است که بازیگری نقش او را در یک فیلم ایفا میکند.
کریم باوی/ یاسین مسعودی
یکی از دراماتیکترین موقعیتها در میان کاراکترهای داستان «پرویزخان» متعلق به زندهیاد کریم باوی است. فوتبالیستی که هرچند زمانی میگفتند به دلیل کوتاهی یکی از پاهایش امکان درخشش در زمین فوتبال را ندارد، اما چنان پشتکاری داشت که ابتدا در لیگ داخلی تبدیل به آقای گل شد و بعدها از سوی پرویز دهداری به تیم ملی دعوت شد.
حضور باوی در تیم ملی و تأثیری که در فرآیند استعفای دستجمعی بازیکنان تیم ملی در اعتراض به مربیگری دهداری داشت، او را تبدیل به شخصیتی متفاوت در قصه فیلم «پرویزخان» کرده است.
این عضو تیم ملی فوتبال باوجود نقصی که در یکی از پاهای خود داشت، بهواسطه ضربههای سرش به مهرهای تأثیرگذار در تیمملی تبدیل شد. یاسین مسعودی، ایفاگر نقش کریم باوی در فیلم «پرویز خان» است.
این فوتبالیست مطرح که کمتر در کانون توجه رسانهها قرار داشت، تنها یک سال پیش از آنکه بتواند فیلم زندگی حرفهای خود را بر پرده نقرهای سینما ببیند، دارفانی را وداع گفت و در آذرماه ۱۴۰۱ پس از دورهای بیماری، درگذشت.
رضا وطنخواه/ علی باقری
شاید مخاطبان عادی و فوتبالدوستان جوانتری که به تماشای فیلم «پرویزخان» مینشینند، ندانند علاوهبر فوتبالیستهای بنامی که بهعنوان اعضای تیم ملی فوتبال معرفی میشوند و در داستان فیلم به سرگذشت آنها ارجاع داده میشود، کاراکتری که در تمام طول فیلم نزدیکترین فرد به پرویز دهداری است هم شخصیتی واقعی در فوتبال ایران بوده است.
رضا وطنخواه، از چهرههای معتبر دنیای فوتبال است که نامش با پرویز دهداری گره خورده و در یکی از بحرانیترین مقاطع فعالیت این مربی، در تیم ملی، همراه اصلی او بوده است. وطنخواه از مدافعان سرشناس تیم پرسپولیس بود که در دوران مربیگیری پرویز دهداری نقش دست راست او را در هدایت تیم برعهده داشت.
علی باقری بازیگر توانمند و کمتر قدردیده سینمای ایران، اجرای درخشانی از این نقش داشته است.
انتهای پیام/