تدابیر طب ایرانی برای روزهداری/ افراد از درهم خوری و برهمخوری پرهیز کنند
محمود خدادوست، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا در رابطه با روزهداری سالم از منظر طب ایرانی اظهار کرد: روزهداران باید افطار خود را با یک لیوان آب گرم و یک عدد خرما آغاز کنند، اگر هوا گرم یا فرد تشنگی زیادی داشته باشد به هیچ عنوان نباید روزه خود را با آب خنک باز کنند چرا که این موضوع به شدت به معده آسیب میزند.
وی بیان کرد: فاصله افطار تا سحر فاصله چندان طولانی نیست به همین دلیل اگر بخواهیم تا سحر خواب راحتی داشته باشیم باید فاصله غذا خوردن ما تا خواب حداقل دو ساعت باشد تا غذا از معده عبور کرده باشد. به همین دلیل توصیه میشود افطاری و شام یکی شوند و نباید فاصلهای بین این دو داشته باشیم.
معاون اسبق وزیر بهداشت با بیان اینکه افطاری حتما سبک باشد و در رژیم آن نباید غذاهای متعدد به همراه یکدیگر مصرف شوند، گفت: «درهم خوری» و «روی هم خوری» به شدت آسیب دهنده بوده و موجب بیماری کبد چرب، سایر بیماریهای گوارشی و چاقی میشود. وقتی یک ماه روزهداری میکنیم در یک شرایط معمولی و استاندارد که قواعد سلامت آشامیدن و نوشیدن رعایت شود باید بین دو تا سه کیلوگرم کاهش وزن داشته باشیم.
خدادوست یادآور شد: همچنین برای پیشگیری از یبوست باید در زمان افطار از سبزی خام استفاده کنیم. در فاصله افطار تا زمان خواب یا حتی سحر فرصت مصرف میوه نیز وجود دارد، این بدین شرط است که دیگر شام نخوریم تا معده بتواند برای سحر آماده باشد.
او افزود: از سوی دیگر هماهنگونه که نباید بین افطار و شام فاصله انداخت همزمان یکی کردن شام و سحر هم توصیه نمیشود. افراد در سحر باید بیدار شده و وعده غذایی کامل بخورند و ضمن پرهیز از درهم خوری و روهم خوری نباید تا یک ساعت و نیم پس آن بخوابیم. خوابیدن بلافاصله پس از خوردن سحری موجب سنگینی، خوابآلودگی، بیحالی و ترش کردن معده میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در رابطه با وضعیت روزهداری در بیماران کلیوی نیز گفت: فردی که کلیه سنگسازی دارد اگر در طول روز آب ننوشد ممکن است در کلیههای او سنگ تشکیل شود بنابراین به این افراد توصیه میشود که حتماً برای روزهداری با پزشک معالج خود مشورت کنند.
خدادوست در رابطه با بیماران دیابتی نیز گفت: افرادی که دیابت آنها با قرص و داروی خوراکی تحت کنترل بوده و در سه ماه اخیر دچار افت قند ناگهانی نشده باشند، توانایی روزهداری دارند، اما شرط آن این است که حتما تحت نظر پزشک خود باشند. همچنین این افراد با دستگاههای کنترل قند خون در منزل، دو ساعت قبل از غذا و دو ساعت بعد از غذا و در زمانهای مختلف قند خود را کنترل کنند.
انتهای پیام/