راز و رمز ماده و انرژی تاریک!
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، ماده تاریک و انرژی تاریک دو معما در جهان به شمار میآیند که دانشمندان هنوز در حال تحقیق در موردشان هستند. آنها را «تاریک» مینامند زیرا ما نمیتوانیم آنها را با تلسکوپ ببینیم.
وقتی به آسمان شب نگاه میکنید، ستارگان و کهکشانهایی را که میبینیم از ماده معمولی ساخته شدهاند. با این حال، چیزهای دیگری نیز وجود دارد که ما نمی توانیم ببینیم. این چیز همان ماده تاریک است. ماده تاریک هیچ چیزی که تلسکوپها قادر به تشخیص آن باشند از خود ساطع نمیکند. نکته عجیب در مورد ماده تاریک این است که گرچه نامرئی است، اما حدود 27 درصد از جهان را تشکیل میدهد. دانشمندان فقط به دلیل اثرات گرانشی آن بر روی اجسامی که در فضا میتوانیم ببینیم وجود آن را شناسایی کردهاند!
ماده تاریک مانند چسب عمل میکند و کهکشانها را در کنار هم نگه میدارد. کهکشانها بدون آن از هم جدا میشوند. حتی اگر نمیتوانیم ماده تاریک را مستقیماً ببینیم، میتوانیم تأثیر آن را بر چیزهایی که در فضا میبینیم مشاهده کنیم.
انرژی تاریک یکی دیگر از بخشهای گیجکننده جهان است. انرژی تاریک برخلاف ماده تاریک که همه چیز را به هم میکشد، همه چیز را از هم جدا میکند. این نیرو باعث انبساط کیهان برای شتاب گرفتن میشود و حدود 68 درصد جهان را در برمیگیرد. تصور کنید که بادکنکی را باد کنید. این بادکنک به سرعت بزرگ میشود. انرژی تاریک نیز در جهان ما به همین صورت کار میکند.
دانشمندان هنوز در تلاشند تا بفهمند ماده تاریک و انرژی تاریک واقعا چیستند! برخی دانشمندان فکر میکنند ماده تاریک از ذراتی به نام WIMP (ذرات عظیم با تعامل ضعیف) ساخته شدهاند که با ماده عادی برهمکنش ندارند. دیگران در حال بررسی ایدههای جایگزین، مانند دینامیک نیوتنی اصلاح شده (MOND)، برای توضیح رفتار کهکشانها بدون ماده تاریک هستند.
در مورد انرژی تاریک وضع حتی از این هم معماگونهتر است. برخی نظریهها نشان میدهد که انرژی تاریک میتواند به خلاء فضا مرتبط باشد، زیرا دارای فشاری منفی است که باعث میشود جهان با سرعتی شتابان منبسط شود. با این حال، هنوز چیزهای زیادی برای کشف در مورد این نیروهای نامرئی که کیهان را شکل دادهاند وجود دارد.
دفعه بعد که به ستارهها خیره شدید، به یاد داشته باشید ما ماهیت بیشتر جهان (بیش از 90 درصد) را به درستی نشناختهایم! ماده تاریک و انرژی تاریک دو قطعه بزرگ رازآلود از پازل کیهانی هستند که دانشمندان به سختی در تلاش برای کشف آنها هستند.
انتهای پیام/