مخبر دزفولی: استادان مرکز دانشپایه شدن کشور هستند
به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمدرضا مخبر دزفولی در مراسم در آیین نکوداشت مهندسان برجسته کشاورزی و منابع طبیعی با تبریک اعیاد شعبانیه و تسلیت درگذشت دکتر مضطرزاده، عضو فقید پیوسته فرهنگستان علوم و گرامیداشت یاد ایشان اظهار کرد: دکتر مضطرزاده یک محقّق برجسته بود، با تلاش فراوان سالهای متمادی اقدامات مؤثری در آموزش عالی کشور انجام داد.
وی ادامه داد: ظرفیت کشور در کشاورزی زیاد است ولی زنجیره کامل نیست، علیرغم اینکه سرمایهگذاری وسیعی در کشاورزی نکردیم ولی کشاورزی سهم خوبی از GDP دارد، اگر خوب پشتیبانی شود این سهم قابل افزایش است. امنیت ملی کشور وابسته به غذاست اما نتوانستیم آن انسجام را در میان تصمیمسازان و تصمیمگیران برای کاربست ظرفیتهای ملی در اینم حوزه ایجاد کنیم.
رئیس فرهنگستان علوم بیان کرد: چند سالیست اقداماتی را در شورای عالی انقلاب فرهنگی در دستور کار قرار دادیم چراکه هر موضوع علمی به شورا و فرهنگستان علوم مرتبط است و باید تلاش کنیم از همه اقداماتی که ما را به سمت دانشگاهی شدن پیش میبرد، حمایت کنیم.
مخبر دزفولی با اشاره به گزارش یونسکو درباره جریان علمی جهانی که در سال 2015 منتشر شده، بیان کرد: بخشی از گزارش درباره علم ایران بود. گزارش اذعان دارد که ایران تلاش میکند از سمت منبع پایه به سمت دانشپایه شدن حرکت کند، مستنداتی را هم ارائه میدهد، در گزارش آمده علیرغم اینکه ایران نفت و گاز دارد اما میخواهد که فناوری را تبدیل به ثروت کند، شواهد آن را در هستهای، تولید غذا و دستاوردهای دفاعی میداند.
وی با بیان اینکه ناگزیریم که از منبع پایه بودن به سمت دانش پایه بودن حرکت کنیم، تأکید کرد: استادان و دستاندرکاران جریان علمی کشور مرکز دانشپایه شدن کشور هستند، اگر در این مسیر فعال نباشیم هم به وظیفهمان عمل نکردیم و هم دیگران را به این سمت توجه ندادیم.
رئیس فرهنگستان علوم با تاکید بر موضوع امنیت غذایی به عنوان یکی از اولویتهای اصلی این نهاد علمی گفت: گروه کشاورزی در این زمینه وظیفه مضاعف برعهده دارد، در چرخه تولید تا رسیدن به مصرف کننده مشکلاتی وجود دارد و همچنان دچار خام فروشی هستیم، 120 میلیون تن غذا در کشور تولید میکنیم که بخش قابل توجه آن خام به فروش میرسد در حالی که با توسعه صنایع تبدیل، میتوان درآمد در حوزه کشاورزی را چندین برابر افزایش داد.
مخبر دزفولی گفت: متأسفانه بسیاری از تولیدات ما قابلیت صادرات ندارد چراکه در تولید و نگهداری به خوبی عمل نمیشود، باید از کشاورزی سنتی به کشاورزی پیشرفته حرکت کنیم در این مسیر نیاز است که مشکلات را بگوییم و برای آنها راه حل ارائه دهیم.
وی افزود: تعداد قابل توجهی دانشمند کشاورزی در کشور داریم، گروه کشاورزی فرهنگستان علوم باید در تعامل جدی با این دانشمندان باشند تا طرحهای خود را ارائه دهند، برگزیدگان حوزه کشاورزی که هر ساله معرفی میشوند، پشتوانه فرهنگستان هستند و در سیاستگذاریها اثرگذار خواهند بود.
رئیس فرهنگستان علوم با بیان اینکه جریان علم در کشور متحول شده است، اعلام کرد: مثلا در کشاورزی هوش مصنوعی و حسگرها بسیار مورد استفاده است، دانشمندان باید کمک کنند که اتفاقات دانشپایه در کشاورزی بیافتد، اینکه فقط چالشها را مورد توجه قرار دهیم، پاک کردن صورت مسئله است، هنر ما این است که ضمن شناخت کمبودها، راهحلهای میانبر و اثربخش را پیدا کنیم.
مخبر دزفولی اضافه کرد: در کشاورزی باید از رویکرد واردات نیز اجتناب شود چراکه بیش از نفت در کشاورزی و غذا ظرفیت داریم، باید برای آن برنامهریزی کنیم. فرهنگستان علوم در جریان جدید کارهای بزرگی را در دستور کار خواهد داشت و یکی از اولویتهای آن موضوع امنیت غذایی است.
وی گفت: کشور به امید، سرمایه گذاری و فکر دانشمندان نیاز دارد. ایران آنقدر در کشاورزی ظرفیت دارد که میتواند فراملّی عمل کند.
رئیس فرهنگستان علوم ادامه داد: در حال راهاندازی شاخه جوان فرهنگستان علوم هستیم، دانشمندانی که اثرگذاری فناورانه دارند را دعوت میکنیم تا در کنار پیشکسوتان رشد و جریان علم کشور را قوی کنند. اگر درباره موضوعات مختلف در فرهنگستان علوم به جمعبندی برسیم آنها را به مسئولان ارائه میدهیم و یقین دارم که اثرگذار خواهد بود. ما وظیفه داریم برای شکلگیری ایران قوی تلاش کنیم و در کنار اینکه آسیب را میبینیم، پیشنهاد روشن و قابل اجرا ارائه دهیم.
انتهای پیام/