کارت «استقلال فلسطین» روی میز مذاکره پاسکاری شد
گروه سیاست و جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ یک روز بعد از هشدار «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه دیکته جامعه بینالملل درباره به رسمیت شناختن یک جانبه کشور فلسطینی را برنمیتابد، «امانوئل مکرون» رئیس جمهور فرانسه، او را به چالش کشید.
این نخستین بار است که یکی از رؤسای جمهوری فرانسه اظهارنظر مشابهی را مطرح میکند
مکرون با بیان اینکه به رسمیت شناختن دولت فلسطینی دیگر برای فرانسه تابو تلقی نمیشود، این طور القا کرد که اگر تلاشها برای بهسرانجامرساندن راه حل دو دولتی به واسطه کارشکنی تل آویو بینتیجه بماند، پاریس (به طور یکجانبه) درباره این موضوع تصمیمگیری خواهد کرد.
البته در فقدان مذاکرات واقعی، هرگونه اقدام یکجانبه از سوی فرانسه یا هر کشور دیگر، تغییری در وضعیت میدانی نمیدهد، اما در عین حال، وزنهای نمادین و دیپلماتیک تلقی میشود.
اظهارات مکرون در بستر اقدام نمادین پارلمان فرانسه که در سال ۲۰۱۴ دولت را به تلاش برای به رسمیت شناختن کشور فلسطینی موظف کرد، قابل ارزیابی است.
اگرچه پیشتر، آمریکا و انگلیس هم گمانهزنیهایی را مبنی بر احتمال به رسمیت شناختن دولت فلسطینی مطرح کرده بودند؛ این نخستین بار است که یکی از رؤسای جمهوری فرانسه اظهارنظر مشابهی را مطرح میکند.
به گزارش آنا، روز گذشته، نتانیاهو در شبکه اجتماعی اکس (توئیتر سابق) نسبت به هر گونه به رسمیت شناختن یکجانبه کشور فلسطینی که با اسرائیل هماهنگ نشده باشد، هشدار داد.
آنچه در صفحه توئیتر نخست وزیر رژیم صهیونیستی مطرح شد، واکنشی بود به طرح صلحی که پیشتر «واشینگتنپست» درباره آن گمانهزنی کرده بود
وی در توجیه موضع خود، این طور ادعا کرد که «چنین اقدامی پاداش به طراحان حمله ۷ اکتبر است و از هرگونه توافق صلح در آینده جلوگیری میکند.»
در ادامه این ادعا، این طور استدلال میشود که «توافق صلح خاورمیانه تنها در مذاکرات مستقیم بدون پیششرط امکانپذیر است.»
در واقع آنچه در صفحه توئیتر نخست وزیر رژیم صهیونیستی مطرح شد، واکنشی بود به طرح صلحی که پیشتر «واشینگتنپست» درباره آن گمانهزنی کرده بود.
این روزنامه روز پنجشنبه ۲۶ بهمن گزارش داد که ایالات متحده با برخی کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی، مصر، اردن، امارات و قطر در پی تهیه یک «طرح پساجنگ» برای منطقه است که شامل یک جدول زمانبندی مشخص برای تأسیس کشور فلسطینی میشود.
این طرح صلح، پیش از هر چیز بر توقف نبردها در غزه، آزادی اسرا و ارائه جدول زمانی دقیق برای تشکیل کشور فلسطینی متمرکز است.
آتشبس پیشنهادی هم باید حداقل شش هفته طول بکشد و در صورت امکان قبل از ۱۰ مارس (آغاز ماه مبارک رمضان) منعقد شود.
یک نکته
نکته قابل تأمل این است که تا پیش از جنگ غزه، رویکرد دیرینه آمریکا (در رأس بلوک غرب) بر تشکیل دولت فلسطینی از طریق مذاکره مستقیم (طرفین فلسطینی) با اسرائیل متمرکز بود.
حتی در حال حاضر هم برنامه اصلی این است که عادیسازی روابط ریاض-تلآویو راهگشای ایجاد دولت فلسطینی شود. اما همزمان، صداهایی از کابینه واشینگتن شنیده میشود که تشکیل دولت فلسطین را نه نتیجه حل بحران بلکه مقدمه آن میدانند و این به معنای تغییر رویکرد آمریکا در حل مسئله است.
اما وزارت خارجه آمریکا تأکید میکند که خبری از تغییر رویکرد نیست و هرگونه بازبینی بخشی از روند فعلی برای یافتن گزینههای سیاسی مختلف است.
اسرائیل هم به نوبه خود از ضربالاجل ۱۰ مارس (آغاز ماه رمضان) به عنوان اهرم فشار استفاده میکند
به روایت وبگاه «آکسیوس» گزینههای احتمالی این موارد را شامل میشود:
*به رسمیت شناختن دوجانبه دولت فلسطین
*عدم استفاده از حق وتو برای ممانعت از به رسمیت شناختن حق عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل
*ترغیب دیگر کشورها برای به رسمیت شناختن فلسطین
اهرم فشار
همزمان، گزارش ها حاکی از آن است که طرح ارتش اسرائیل برای حمله به رفح هفته آینده ارائه میشود.
کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل در گزارشی بدون ذکر منبع اعلام کرد ارتش اسرائیل هفته آینده طرح گستردهای را برای حمله به رفح ارائه میدهد.
بهگفته منابع این شبکه خبری، این طرح شامل جابجایی اجباری شهروندان و ساکنان رفح به سایر مناطق غزه است.
بر اساس این گزارش، «یوآو گالانت» وزیر جنگ و «بنی گانتز» عضو کابینه جنگ رژیم صهیونیستی، بر این باورند که اگر تا ماه رمضان که تقریبا سه هفته دیگر آغاز میشود، توافق آزادسازی اسرا نهایی نشود، ارتش اسرائیل باید به رفح حمله کند.
به نظر میآید که در میز مذاکره برای بازگرداندن ثبات نیمبند به منطقه، «به رسمیت شناختن یک جانبه کشور فلسطینی» و «ضربالاجل ۱۰ مارس» به ترتیب ابزار چانهزنی و اهرم فشار هستند؛ حال آنکه رسانههای اسرائیلی هم میگویند که علیرغم تمامی تهدیدها، بیانیهها و اظهارات علنی، عملیات ارتش اسرائیل در رفح قریبالوقوع به نظر نمیرسد.
انتهای پیام/