ردّ موشکهای کره شمالی را دنبال کنیم
گروه سیاست و جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا- مریم خرمائی: ساعت ۹ صبح امروز چهارشنبه به وقت محلی، چندین فروند موشک کروز از ساحل شرقی کره شمالی به سمت دریای ژاپن پرتاب شد.
ظرف کمتر از یک ماه گذشته، این پنجمین بار است که پیونگیانگ برای به رخ کشیدن قدرت نظامی خود، موشک کروز شلیک میکند. تاریخ قبلی زورآزمایی موشکی کره شمالی به دوم فوریه (۱۳ بهمن) و بعد از آزمایش موشکهای کروز راهبردی «پولهواسال-۳-۳۱» و «هواسال- ۲» باز میگردد که گفته میشود داری قابلیت حمل کلاهک هستهای هستند.
آنگونه که کارشناسان میگویند، این موشکهای کروز راحتتر از انواع قبلی از دام سامانههای پدافندی میگریزند بهویژه اگر از سکوی پرتاب دریایی شلیک شده باشند.
یک سوال: موشک پرانیهای اخیر پیونگیانگ با چه هدفی انجام میشود؟
شلیک امروز در پسزمینه هشدار دو روز قبل معاون اول امنیت ملی کره جنوبی انجام شد که میگوید: «انتظار میرود پیونگیانگ ظرف چند ماه آینده، یک موشک بالستیک قارهپیما پرتاب کند.»
آخرین باری که کره شمالی چنین کاری انجام داد به ۲۲ نوامبر (اول آذر) باز میگردد؛ هرچند تلاشش نافرجام ماند.
جنس تهدید را بشناسیم
اگرچه جامعه جهانی به موشک پرانیهای گاه و بیگاه کره شمالی عادت دارد، به نظر میآید، تهدیدی که این روزها از سمت پیونگیانگ متوجه کره جنوبی و ژاپن است، از جنس دیگری باشد تا آنجا که تحلیلگران مردد ماندهاند که آیا این مقدمهای بر جنگ است یا پیشدرآمدی بر بازگشت احتمالی «دونالد ترامپ» به کاخ سفید.
هنوز چند روزی از آغاز سال میلادی ۲۰۲۴ نگذشته بود که پیونگیانگ دریای جنوب را زیر آتش توپخانه گرفت. بعد، نوبت به آزمایش یک سامانه تسلیحات هستهای زیرآب رسید. سپس، آزمایش موشک بالستیک سوختجامدی که مجهز به کلاهک هایپرسونیک بود. بعد به ترتیب، شلیک موشکهای کروز راهبردی از زیردریایی، شلیک موشک کروز در دوم فوریه و امروز هم شلیک چند فروند موشک کروز دیگر.
سوال دوم: چرا رهبر کره شمالی به دنبال برجسته کردن تصویر ترامپ در ذهن مخاطب آمریکایی است؟
با توجه به اینکه هنوز دو ماه از سال جدید میلادی نگذشته است، این حجم از زورآزمایی قابل هضم نیست به ویژه آنکه در هفتههای اخیر، «کیم جونگ اون» رهبر جوان کره شمالی صورت مسئله «اتحاد دو کره» را پاک کرده و دستور داده است که همه تلاشها در این زمینه متوقف شود.
برای همین، خیلی از تحلیلگران منتظرند که او پایش را از روی ترمز ماشین جنگیای بردارد که در سال ۱۹۵۳ بعد از سه سال درگیری در شبه جزیره کره، متوقف شد.
اما بعضیها هم هستند که روی ادعای کمک تسلیحاتی پیونگیانگ به روسیه در جریان جنگ اوکراین مانور میدهند و میگویند اگر کیم جونگ اون دنبال آتشبازی در شبه جزیره کره بود، انبار تسلیحاتیاش را خالی نمیکرد.
با این حساب، موشک پرانیهای اخیر پیونگیانگ با چه قصد و غرضی انجام میشود؟
شاید باید پاسخ این سوال را از ستاد انتخاباتی دونالد ترامپ نامزد جمهوریخواه انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا بگیریم.
رابطه رئیس کیم با سبد انتخاباتی ترامپ
به نظر میآید که رهبر جوان کره شمالی قصد دارد از انتخابات ماه نوامبر آمریکا و همچنین انتخابات پارلمانی کره جنوبی که در ماه آوریل برگزار میشود، به عنوان یک جنگافزار روانی استفاده کند.
حتی گمان میرود که برای اثبات شکست راهبرد سختگیرانه «جو بایدن» سکاندار فعلی کاخ سفید در تعامل با پیونگیانگ، رئیس کیم حتی از انجام یک آزمایش هستهای جدید که از سال ۲۰۱۷ به این سوی بیسابقه است، ابایی نداشته باشد.
سوال سوم: رئیس کیم روی چه چیزی حساب باز کرده است؟
درحالی که یک پای بایدن در جنگ اوکراین و یک پای دیگرش اینجا در باتلاق خاورمیانه گیر است، او از پس مدیریت تنش جدید در شبه جزیره کره برنمیآید، حال آنکه رایدهندگان آمریکایی هم بیشتر دلشان هوای تکرار خاطراتی را میکند که ترامپ موقع قدم زدن در خط مرزی دو کُره با رئیس کیم ساخت.
اما چرا رهبر کره شمالی به دنبال برجسته کردن تصویر ترامپ در ذهن مخاطب آمریکایی است؟ یا به عبارت دیگر، رئیس کیم چه رابطهای با سبد انتخاباتی مردی دارد که به روایتی، از زمان ترک کاخ سفید، ۲۷ نامه فدایت شوم با او رد و بدل کرده است.
در پاسخ باید بگوییم که انتخاب دوباره بایدن به معنای باقی ماندن پیونگیانگ- واشینگتن در همان بنبست دیپلماتیکی است که برای چهار سال بدون هرگونه مذاکره یا کوچکترین گفتگویی، تجربه حضور در آن را داشتهاند.
چرا این همه هیجان؟
دلایل زیادی وجود دارد که رئیس کیم از فکر بازگشت ترامپ به کاخ سفید هیجانزده شود. احتمال کم شدن شمار نظامیان آمریکایی در کره جنوبی و ژاپن و به همان ترتیب کاهش عملیاتهای نظامی واشینگتن- سئول یکی از این دلایل خوشبینانه است؛ چراکه ترامپ دنبال کم کردن هزینههای دولت آمریکا و برداشتن آن از جیب متحدان آسیایی است.
سوال آخر: آیا ترامپ به فریز کردن برنامه هستهای کره شمالی رضایت میدهد؟
از سوی دیگر، فرصت نشستن دور میز مذاکره که بایدن از رهبر کره شمالی دریغ میکند، با بازگشت ترامپ به کاخ سفید فراهم میشود. کیم جونگ اون قبلاً در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ شانس مذاکره با او را داشته است و حتی اگر امیدی به تغییر موضع کاخ سفید نداشته باشد، دستکم میتواند بخت خود را آزمایش کند.
زیر سایه ترامپ، رئیس کیم میتواند رویای کاهش تحریمهای پیونگیانگ را ببیند یا حتی او را ترغیب کند که کره شمالی را به عنوان یک کشور هستهای دفاکتو به رسمیت بشناسد. این یعنی آمریکای تحت حمایت ترامپ به جای برچیدن برنامه هستهای پیونگیانگ به فریز کردن آن رضایت میدهد. اما آیا چنین چیزی ممکن است؟
به هر حال رئیس کیم شانس خود را امتحان میکند و ترامپ هم آدم قابل پیشبینیای نیست. پس تا رسیدن به پاسخ این سوال، به تماشای موشکپرانیهای پیونگیانگ عادت کنید.
انتهای پیام/