ضرورت تکیه بر توان دانشبنیانها برای ترازکردن مصرف انرژی
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، هر سال با فرارسیدن سرما در کشور مصرف گاز در سطح هشدار قرار میگیرد. این اتفاق گاهی منجر به افت فشار و قطعی گاز در شهرستان هایی می شود که به اصلاح در انتهای مسیر شبکه توزیع گاز هستند. از همین رو گاهی متصدیان شبکه توزیع گاز مجبور به سهمیه بندی گاز شهرکت های صنعتی می شوند تا بتوان گاز مصرفی خانوارها در محلات مسکونی را تأمین کرد؛ اما راه حل این مشکل چیست؟ یک کارشناس زبده انرژی در این مورد توضیح داد.
محمدعلی خطیبی کارشناس نفت و گاز در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی آنا گفت: دولتمردان در دورهای با توجه به فشار نمایندگان مجلس تصمیم گرفتند که به تمام نقاط کشور گازرسانی شود که این تصمیمی اشتباه بود.
وی ادامه داد: نمیگوییم که به مردم خدمت رسانی نشود و رفاه ایجاد نکنیم؛ بلکه کار باید به صورت بهینه انجام شود. به عنوان مثال مورد داشته ایم که برای گازرسانی به یک روستا ۲۰۰ کیلومتر لوله کشی انجام شده، در صورتی که همین کار را میشد با تعبیه یک مخزن الپیجی (LPG) انجام داد.
منابع گاز طبیعی نامحدود است؟
این کارشناس انرژی با انتقاد از نحوه و تنوع سوخت رسانی به متقاضیان در کشور گفت: امروزه ما انرژی مورد نیاز تمام صنایع و خانوار مسکونی را میخواهیم از طریق شبکه گاز طبیعی تأمین کنیم. اکنون از نیروگاه برق گرفته تا گلخانه و منازل را با گاز طبیعی گرم میکنیم؛ اما این تصور که منابع گاز طبیعی نامحدود است، کاملاً اشتباه است.
وی ادامه داد: بهینه سازی مصرف گاز را باید به طور جدی دنبال و با تحقیق کارشناسی بهترین سبد سوختی برای تأمین انرژی صنایع را تدوین کنیم. با اتصال تمام تقاضای انرژی کشور به شبکه توزیع گاز طبیعی، بدیهی است که شبکه دچار افت فشار شده و از کار میافتد.
خطیبی تأکید کرد: اگر بخواهیم به فعالیتهای اقتصادی خود ادامه دهیم باید تمام بخشهای مصرفی ما، مانند نیروگاهها و منازل مسکونی بهینه سازی مصرف انرژی را در دستور کار قرار دهند. جز مصرف بهینه هیچ راهی برای به تعادل رساندن نرخ تولید و مصرف وجود ندارد.
بهینه سازی مصرف یک شبه محقق نمی شود
وی خاطرنشان کرد: بهینه سازی مصرف دستاوردی نیست که یکشبه محقق شود، بلکه نیاز به برناه ریزی و سیاست گذاری دقیق و همچنین حجم زیادی سرمایه گذاری دارد؛ اما نکته مهم اینجاست که تمام هزینههایی که برای بهینه سازی میکنیم به سرعت بازخواهد گشت.
خطیبی گفت: شرکتهای دانش بنیان ایرانی در حوزه بهینه سازی مصرف حرفهای زیادی برای گفتن دارند و تکنولوژیهای زیادی را میتوانند بومی سازی کرده و در اختیار صنعت قرار دهند. از این رو تکیه بر توان دانش بنیانها برای برقراری تعادل انرژی ضروری است.
انتهای پیام/