بیشترین سهم جامعه علمی به بانوان تعلق یافته است/ تحصیل ۳۰ هزار استاد خانم در دانشگاهها
حجت الاسلام مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها در گفتوگو با خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، درباره دستاوردهای علمی ایران پس از انقلاب اسلامی اظهار کرد: جریان علم و آموزش عالی در کشور باید به دوره قبل و پس از انقلاب اسلامی تقسیم شود؛ چرا که قابل مقایسه با یکدیگر نیست.
جهش علمی کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی
وی با بیان اینکه ظرفیت پذیرش دانشگاه ها، دانشجویان، تعداد بانوان در حال تحصیل و اعضای هیئت علمی پس از انقلاب با رشد همراه بوده است، تاکید کرد: سهم و نقش برجسته دانشمندان ایرانی در تولید علم و دانش در دنیا نشان میدهد که نسبت و موازنهای بین قبل و پس از انقلاب وجود ندارد و با یک جهش علمی پس از پیروزی انقلاب اسلامی مواجهه هستیم.
رستمی تصریح کرد: جمعیت دانشجویی کشور قبل از انقلاب اسلامی کمتر از یک درصد جمعیت کشور بوده و هم اکنون به ۸ درصد جمعیت کشور در مقاطع مختلف تحصیلی رسیده که دارای بیش از ۴ میلیون دانشجو و تعداد زیادی اعضای هیئت علمی هستیم.
جمعیت دانش آموختگی ایران از ۸ میلیون فراتر رفت
رئیس نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها ادامه داد: بیش از ۸ میلیون دانش آموخته دانشگاهی در ایران داریم، یعنی جمعیت قابل توجهی از کشور را مجموعه فارغ التحصیلان دانشگاهی تشکیل میدهند که این تعداد قبل از انقلاب اسلامی اندک بوده است.
سهم تولیدات علمی ایران ۲۰ برابر شد
رستمی با بیان اینکه سهم تولید علمی از ۵۰۰ تا ۶۰۰ مقاله در سال به حدود ۸۰ هزار مقاله در سال ارتقا یافته است، تاکید کرد: دانشمندان ایرانی در سال یک هزارم علم جهان را تولید میکردند، اما هم اکنون به ۲ درصد رسیده است، یعنی سهم علم ایران از کیک جهانی ۲۰ برابر شده است.
رشد ۱۳۰ برابری شتاب علمی ایران
رئیس نهاد نمایندگی رهبری در دانشکاهها اضافه کرد: پس از انقلاب اسلامی، تولیدات علمی ایران از ۶۰۰ مقاله به بیش از ۱۲۰ تا ۱۳۰ برابر افزایش یافته است که نشان از شتاب علمی ایران دارد.
تدریس بیش از ۳۰ هزار استاد خانم در دانشگاههای کشور
رستمی گفت: تعداد اعضای هیئت علمی خانم قبل از انقلاب قابل ذکر بود، اما پس از انقلاب اسلامی به بیش از ۳۰ هزار نفر رسیده است. حدود ۶۰ درصد از ورودی دانشگاههای کشور را بانوان گرانقدر جامعه تشکیل میدهند که تمام این عوامل نشان میدهد با جهش علمی در انقلاب اسلامی نسبت به حوزه دانش و علم در کشور مواجهه هستیم.
رشد جریانهای گسترده دانشجویی پس از انقلاب اسلامی
رئیس نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها اضافه کرد: مجموعه خدمات و تلاشهای متفاوت در حوزههای فرهنگی، تربیتی و مدیریتی دانشگاهها پس از انقلاب اسلامی رشد داشته است، نمیتوان از فعالیت فرهنگی_ تربیتی قبل از انقلاب اسلامی در دانشگاهها نام برد، مگر در مواردی که دنبال ترویج رفتارهای دور از تعلیم و تربیت اسلامی هستند. پس از انقلاب اسلامی جریانهای گسترده دانشجویی در حرکتهای جهادی و فعالیتهای فرهنگی و تلاشهای مذهبی و اعتکافهای دانشجویی، عمره، عتبات و زیارت و اربعین را شاهد هستیم که نه تنها فضای دانشگاهها بلکه همه کشور از آن بهرهمند هستند.
ارتقای دستاوردهای علمی ایران مطلوب است
رستمی درباره کارآمدی دستاوردهای علمی در ایران پس از انقلاب اسلامی گفت: شاخصهای ارزیابی توانمندی، کارآمدی یا اثربخشی فعالیتهای علمی وجود دارد، هم اکنون سهم تعداد دانشمندان یک درصد برتر جهانی یا دو درصد برتر جهانی از ایران فوق العاده مطلوب است.
رشد علمی ایران با وجود محرومیتها
وی اضافه کرد: ضریب تاثیر و ضریب نفوذ مقالات علمی دارای شاخصهای علمی است و جایگاه تولیدات علمی کشور بسیار مناسب است. دانشگاههای ایرانی در رتبه بندیهای دنیا از لحاظ اعتبار علمی، نفوذ بین المللی و شهرت و ... در حال رشد است که این موضوع رقابت جهانی به شمار میآید، یعنی کشورهایی را شاهد هستیم که ۱۰ برابر ایران در فضای علمی سرمایه گذاری میکنند و به صورت رتبه بندی ارتقای رتبه را انجام میدهند، اما در ایران با وجود تحریمها و محدودیتها توانسته ایم رشد علمی کشور را شکوفا کنیم.
انتهای پیام/