دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می دهد؛

جاماندگان سهام عدالت و تکلیفی که هنوز اجرایی نشده است

جاماندگان سهام عدالت و تکلیفی که هنوز اجرایی نشده است
رئیس هیئت مدیره اتحادیه تعاونی‌های سهام عدالت اعلام کرد: مجلس موضوع تخصیص سهام عدالت به جاماندگان را در ۱۴۰۱ تصویب کرد که دولت باید به این افراد سهام اختصاص می‌داد؛ اما انجام نشد.
کد خبر : 893638

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، دولت موظف است از بودجه ۱۴۰۱ نسبت به واگذاری سهام به جاماندگان سهم عدالت اقدام کند. هنوز این کار انجام نشده، اما این امیدواری وجود دارد که شورای عالی اصل ۴۴ نسبت به معرفی شرکت‌های مشمول صدر اصل واگذاری، سهام دولت را به نسبت افرادی که در دهک‌های واجد شرایط هستند، تخصیص دهد. آنگونه که یک کارشناس بورس می‌گوید دولت سه هزار شرکت در اختیار دارد که می‌تواند از محل آنها نسبت به واگذاری سهام عدالت به جاماندگان اقدام کند.

در آخرین اظهارنظر در این باره در ۷ آذر ۱۴۰۲ مجید عشقی، رئیس سازمان بورس گفته است: کار‌های مشمولان جدید سهام عدالت افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی و کمیته امداد و ایثارگران در حال انجام است، سبد سهامی برای آن پیشنهاد شده و در دولت در حال مذاکره است.

دریافت سهام عدالت توسط همه مردم قانون است

همایون دارابی، کارشناس مسائل بورس در گفت‌وگو با آنا در مورد جاماندگان سهام عدالت، اظهار کرد: قاعدتاً دریافت سهام عدالت توسط همه مردم قانونی است و اگر دولت بتواند سهام شرکت‌هایی را به این منظور اختصاص دهد، اقدام مناسبی است و آن دسته از افرادی که به هر نحو از آن جامانده است می‌توانند مانند سایر اشخاص سهام عدالت داشته باشند.

سهام عدالت

ضرورت تدابیر جدید برای جاماندگان سهام عدالت

وی گفت: برخی از افرادی که در سال‌های اولیه دریافت سهام عدالت موفق به دریافت آن نشده بودند اکنون شاغل شده یا وارد کسب‌وکار و حرفه‌ای شده‌اند و خود متقاضی دریافت آن هستند؛ بنابراین باید در مورد آنها نیز تدابیری اندیشیده شود.

دولت 3 هزار شرکت دارد که می‌تواند سهام آنها را به واجدان جدید سهام عدالت واگذار کند

کارشناس مسائل بورس تاکید کرد: دولت 3 هزار شرکت را در اختیار دارد که می‌تواند با استفاده از سهام برخی از آنها کار اعطای سهام به جاماندگان سهام عدالت را وارد مراحل اجرایی کند.

دارابی عنوان کرد: بعد از آغاز واریز سود سهام عدالت و سپس رشد قیمت شرکت‌های بورسی و آزادسازی سهام عدالت استقبال جاماندگان سهام عدالت از آن بیشتر شد و تقاضا برای سهام عدالت از سوی جاماندگان افزایش یافت؛ اما تاکنون درمورد آن تصمیم اجرایی صورت نگرفته است.

بسیاری از شرکت‌های سهام عدالت سودآور هستند

دارابی درباره اظهاراتی که در مورد عدم سودآوری سهام برخی شرکت‌هایی که سهام عدالت آنها به مردم داده شده است، تصریح کرد: این‌طور نیست و سهام بسیاری از آنها سودآور است که از جمله آنها پالایشگاه‌هاست.

به گزارش آنا، در ۱۳۸۴، پس از تصویب و اجرایی شدن طرح سهام عدالت، توسط دولت و آغاز نام‌نویسی برای این سهام به جهت مزایای بالایی که از سوی دولت، برای این نوع سهام، در نظر گرفته شده بود، تعداد زیادی از افراد واجد شرایط، برای دریافت سهام عدالت، اقدام به ارائه مدارک و ثبت نام در آن کردند.

با وجود جمعیت زیادی که موفق به ثبت نام، برای دریافت این سهام شدند، تعداد زیادی از افراد نیز، به دلایل مختلفی، از ثبت نام و دریافت این سهام، در دوره اول آن، جا ماندند. اما رونق بی‌سابقه بازار سرمایه که متشکل از بازار بورس و فرابورس است، سبب شده تا افراد زیادی، تمایل به فعالیت در این بازار پیدا کنند که از جمله آنها، جاماندگان از ثبت نام اولیه سهام عدالت هستند.

3 گروه مشمول دریافت سهام عدالت هستند

سهام عدالت

عسگر توکلی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه تعاونی‌ها سهام عدالت درباره اختصاص سهام عدالت به جاماندگان به آنا گفت: اکنون جاماندگان سهام عدالت شامل سه گروه هستند. حدود یک میلیون و ۸۵۰ هزار نفر برگه سهام با مهر شرکت‌های تعاونی در اختیار دارند. این افراد از ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۱ در سهام عدالت عضویت داشتند، اما متاسفانه به دلیل اختلالاتی که در سازمان خصوصی‌سازی وقت پیش آمد از سبد سهام عدالت خارج شدند که باید در اولویت تخصیص قرار گیرند.

توکلی تصریح کرد: گروه دوم مددجویان کمیته امداد و بهزیستی هستند که حدود 4 میلیون و ۶۰۰ هزار نفر را شامل می‌شود. در این خصوص دولت مصوبه‌ای را به سه بانک داد و شورای عالی اصل ۴۴ مقرر کرد سهام به این افراد تعلق بگیرد.

رئیس هیئت مدیره اتحادیه تعاونی‌ها سهام عدالت گفت: گروه سوم جمعیت بزرگی را به تعداد ۱۹ میلیون نفر در کشور شامل می‌شود که واجد شرایط دریافت عدالت هستند. تقریبا به همین تعداد افرادی که جزو دهک‌های بالای جامعه هستند واجد شرایط نبودند، اما سهام عدالت به آنها اختصاص یافته است. در این مورد نیز باید تجدید نظر می‌شد که اتحادیه تعاونی‌های سهام عدالت، کانون سهامداران و مجلس شورای اسلامی پیگیر مساله این افراد است.

وی تاکید کرد: سازمان خصوصی‌سازی در دولت قبل، بدون مصوبه و با تفسیر به رای که در بحث تقسیطی ۱۰ ساله داشت، زمانی را به منظور واریز پول برای مردم تعیین کرد. در صورتی که این اشتباه بود و باید به سرمایه‌گذاری استانی این مهلت داده می‌شد که حق تقدم را واریز کنند.

توکلی گفت: درواقع سرمایه‌گذاری استانی نسبت به سهمی که بدهکار بود باید واریز انجام می‌داد؛ زیرا وقتی سهامداران از ۱۳۸۵ سهام عدالت دریافت کردند باید تا ۱۳۹۵ قسط می‌دادند. به بسیاری از افراد ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ سهام تعلق گرفت که تا ۱۴۰۰ این افراد برای واریز قسط ۱۰ سال زمان داشتند. اما به یکباره گفتند مابقی مبلغ سهام را بدهید در غیر این صورت سهام شما ۵۰۰ هزار تومانی خواهد شد.

امکان تامین منابع سهام عدالت جاماندگان وجود دارد

سهام عدالت

توکلی با بیان این‌که دولت می‌گوید منابع لازم برای تخصیص سهام عدالت به جاماندگان را ندارد، بیان کرد: دولت برای تامین این منابع می‌تواند به ۱۱ شرکت سرمایه‌پذیر که در دولت قبل از سبد سهام عدالت خارج شد مراجعه کنند. پالایشگاه نفت تهران، بانک ملت و برخی دیگر از جمله این شرکت‌ها هستند.

رئیس هیئت مدیره اتحادیه تعاونی‌ها سهام عدالت گفت: مجلس موضوع تخصیص سهام عدالت به جاماندگان را در ۱۴۰۱ تصویب کرد که دولت باید به این افراد سهام اختصاص می‌داد، اما انجام نشد. در ۱۴۰۲ نیز در بودجه دولت این موضوع گنجانده نشد، اما نمایندگان مجلس این طرح را به صحن علنی بردند که رای آورد؛ بنابراین دولت موظف است از بودجه ۱۴۰۱ نسبت به واگذاری سهام به جاماندگان سهم عدالت اقدام کند. هنوز این کار انجام نشده، اما امیدواریم شورای عالی اصل ۴۴ نسبت به معرفی شرکت‌های مشمول صدر اصل واگذاری، سهام دولت را به نسبت افرادی که در دهک‌های واجد شرایط هستند تخصیص دهد.

وی با بیان این‌که دولت سیزدهم عملکرد خوبی در افزایش سود سهام عدالت داشت گفت: خوشبختانه دولت سود را از ۷۰ هزار تومان به ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان و برای برخی اقشار به یک میلیون و۲۰۰ هزار تومان افزایش داد که به محض دریافت از شرکت‌های سرمایه‌پذیر، سود را طی دو مرحله در سال واریز می‌کند. ان‌شاءالله همین روند عدالت‌محور را درخصوص جاماندگان نیز انجام دهد، چون مردم منتظر خبر خوش از سوی دولت هستند.

توکلی با بیان اینکه درحال‌حاضر ثبت‌نام سهام عدالت برای هیچ سن و قشری حتی فرزند تازه متولد شده انجام نمی‌شود، بیان کرد: همچنین هیچ‌گونه سامانه‌ای برای ثبت نام سهام عدالت باز نیست. برای دریافت سود سهام عدالت متوفی، بازماندگان باید ابتدا انحصار وراثت کرده و سپس مدارک خود را به کارگزاری‌های «بیدار، آگاه و یا مفید» تحویل دهند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب