دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 بهمن 1402 - 12:29

قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی چه نکات برجسته‌ای دارد؟

قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی چه نکات برجسته‌ای دارد؟
بازار محصولات کشاورزی به عنوان یکی از مهم‌ترین و پررونق‌ترین بازار‌های کشور محسوب می‌شود. در این بازار خرید و فروش انواع محصولات کشاورزی صورت می‌گیرد.
کد خبر : 892925

به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم و فناوری آنا، بازار محصولات کشاورزی به ‌عنوان یکی از مهم‌ترین و پررونق‌ترین بازارهای کشور محسوب می‌شود. در این بازار خرید و فروش انواع محصولات کشاورزی صورت می‌گیرد. تعداد زیادی از مردم جامعه ما در عرصه کشاورزی فعالیت دارند و فروش محصولات کشاورزی نقش مهمی در زندگی این اشخاص دارد. نمونه قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی نیز در بین قراردادهای بیع دارای اهمیت ویژه‌ای است. ویژگی‌های این دسته از قراردادها در قانون مدنی به صورت کامل مطرح شده و قرارداد قابل توجهی محسوب می شوند.

از گذشته های دور خریدوفروش و مبادله محصولات کشاورزی در بین مردم رواج داشته ‌است.در سال‌های اخیر با توجه به آشنایی مردم نسبت ‌به حقوق و اهمیت تنظیم قرارداد یا قابلیت استناد به آن، بسیاری از اشخاص ترجیح می‌دهند معاملات خودشان را در مورد محصولات کشاورزی در قالب نمونه قرارداد محصولات کشاورزی به صورت مکتوب و در چارچوب قانون امضا کنند.

نمونه قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی چه نوع قراردادی است؟

نمونه قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی به ‌عنوان یکی از قراردادهای بیع محسوب می‌شود. قرارداد بیع قراردادی است که در قانون مدنی به‌ صورت کامل شرایط و نحوه انعقاد آن مطرح ‌شده است. اشخاصی که قصد دارند نمونه قرارداد خرید محصولات کشاورزی را امضا کنند، باید مطابق قانون مدنی، توافقات خودشان را انجام دهند. یعنی اگر شرایط و توافق آن‌ها برخلاف قانون باشد، این قرارداد معتبر نیست.

نمونه قرارداد فروش خرید و فروش محصولات کشاورزی قراردادی است که که طرفین در زمان خرید یا فروش انواع محصولات کشاورزی آن را امضا می‌کنند. یعنی این قرارداد برای خرید یا فروش هر نوع محصول زارعی کاربرد دارد. انواع حبوبات، صیفی‌جات، میوه‌ها و غلات می توانند موضوع نمونه قرارداد فروش محصولات کشاورزی قرار بگیرند.

در این قرارداد مشخصات محصولی که مورد معامله قرار می‌گیرد، به‌ صورت کامل و دقیق نوشته می‌شود. این موضوع سبب خواهد شد که طرفین نسبت ‌به موضوع معامله آگاه باشند و در آینده اگر اختلافی بین آن‌ها ایجاد شد، بتوانند با استناد به این قرارداد، ادعای خودشان را اثبات کنند.

به ‌عنوان مثال، تصور کنید شخصی با امضای نمونه قرارداد خرید محصول کشاورزی با فروشنده توافق می‌کند که ۸۰۰ کیلو ذرت را با مشخصاتی که در قرارداد مطرح‌ شده است، خریداری کند. طرفین این قرارداد را امضا می‌کنند، ولی پس ‌از امضای قرارداد مشخص می‌شود که فروشنده محصول ذرت را مطابق ویژگی‌ها و شرایطی که توافق‌ شده، به خریدار تحویل نداده است. در این‌جا خریدار با استناد به متن قرارداد، می‌تواند برای پیگیری این موضوع اقدام کند.

متن نمونه قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی چه کاربردی دارد؟

همان‌طور که مطرح شد، در گذشته بیشتر توافقات برای خرید و فروش محصولات کشاورزی، به‌ صورت شفاهی انجام می‌شد. با توجه به آشنایی بیشتر مردم با مقررات و اهمیت وجود قرارداد کتبی، امروزه بسیاری از مردم ترجیح می‌دهند که خرید و فروش محصولات کشاورزی را در قالب قرارداد امضا کنند. وجود یک قرارداد مکتوب به طرفین کمک می‌کند تا در صورت بروز اختلاف، بتوانند با استناد به مفاد این قرارداد، اختلافات خودشان را حل‌وفصل کنند و به توافق برسند یا ادعای خودشان را اثبات کنند.

در متن قرارداد فروش محصولات کشاورزی تمام ویژگی‌های مربوط به محصولی که موضوع قرارداد است، به همراه تعهدات طرفین نوشته می‌شود. بنابراین طرفین باید لزوما مطابق نمونه قرارداد خرید محصول کشاورزی تعهدات خودشان را اجرا کنند.

تصور کنید شخصی هزار کیلوگرم محصول عدس را به خریدار می‌فروشد. توافق طرفین بر این است که همان عدسی که به مشتری نشان‌ داده‌ شده و مشتری آن را مشاهده کرده‌ است، به ایشان فروخته شود. نمونه قرارداد خرید محصولات کشاورزی نیز بر مبنای ویژگی‌های همان عدس نوشته می‌شود. در زمان تحویل محصول عدس، خریدار متوجه می‌شود که این محصول با آن‌چه در زمان امضای قرارداد مشاهده کرده ‌است، تفاوت دارد. در این حالت با استناد به این قرارداد خرید می‌تواند برای دفاع از حق خود اقدام کند و فروشنده را ملزم کند تا محصول عدس را مطابق قرارداد به او تحویل دهد. همچنین می‌تواند حق فسخ خود را در این زمینه اجرا کند.

امضای قرارداد فروش برای فروشنده نیز مزایایی دارد. در نمونه قرارداد محصولات کشاورزی نوع و مقدار محصولات کشاورزی و مبلغی که مورد توافق بوده است، به همراه تاریخ و نحوه پرداخت نوشته می‌شود. بنابراین خریدار ملزم می‌شود تا مطابق قرارداد، همان مبلغ را و در تاریخ مشخصی که در قرارداد نوشته شده است، برای فروشنده پرداخت کند. اگر مبلغی کم‌تر از مبلغ مورد توافق به او پرداخت شود، فروشنده می‌تواند با استناد به قرارداد، برای دفاع از حق خود و دریافت وجه قرارداد اقدام کند.

نمونه قرارداد پیش خرید محصولات کشاورزی چه زمانی کاربرد دارد؟

پیش‌خرید و پیش‌فروش محصولات کشاورزی یکی از موضوعاتی  است که در بین کشاورزان و خریداران محصولات کشاورزی رواج زیادی دارد. به این صورت که وقتی محصولی هنوز برداشت نشده است، اگر شخصی این محصولات را با توجه به شناختی که از خاک و محصول دارد، پیش‌خرید کند، در این حالت نمونه قرارداد پیش خرید محصولات کشاورزی را با طرف مقابل امضا می‌کند.

به‌ عنوان مثال، تصور کنید شخصی به‌ علت آشنایی با خاک و شرایط یک منطقه کشاورزی، قبل ‌از برداشت محصول گندم، به کشاورز مراجعه می‌کند و تمام محصولات کشاورزی متعلق به او را پیش‌خرید می‌کند. در این حالت طرفین با یکدیگر نمونه قرارداد پیش فروش محصولات کشاورزی را امضا می‌کنند. همچنین ممکن است کشاورزی قبل ‌از رشد و برداشت محصولات کشاورزی، این محصولات را به شخص متقاضی بفروشد. در این حالت هم‌زمان با برداشت محصولات کشاورزی، باید این محصولات را به خریدار تحویل دهد. برای این موضوع طرفین می‌توانند با یکدیگر نمونه قرارداد پیش فروش محصولات کشاورزی را امضا کنند.

بسیاری از کشاورزان ترجیح می‌دهند تا محصولات مزارع یا باغ‌های خود را به ‌صورت پیش‌فروش به خریداران بفروشند. هدف از این اقدام این است که کشاورزان مایل هستند بابت مبلغی که در ازای این محصولات به دست می‌آورند، اطمینان خاطر داشته باشند. همچنین دراین‌صورت نیازی نیست که کشاورزان برای پیدا کردن خریدار به میادین میوه و تره‌بار مراجعه کنند و هزینه‌های گزافی برای حمل محصولات کشاورزی بپردازند. یکی دیگر از مزایای این اقدام برای کشاورزان، جلوگیری از فساد و کاهش ضایعات محصولات کشاورزی است. بعضی از کشاورزان ترجیح می‌دهند با انتخاب این شیوه از معامله، محصولات کشاورزی را قبل ‌از برداشت محصول، پیش‌فروش کنند.

تصور کنید کشاورزی تمام محصول گوجه‌فرنگی زمین‌های خود را به یک کارخانه تولید رب گوجه‌فرنگی پیش‌فروش می‌کند. در این حالت طرفین می‌توانند برای این موضوع نمونه قرارداد پیش‌ فروش محصولات کشاورزی را امضا کنند. در این قرارداد، تمام تعهدات طرفین به ‌صورت دقیق و کامل نوشته می‌شود. کشاورز متعهد خواهد شد تا هم‌زمان با برداشت محصولات کشاورزی، این محصولات را به خریدار تحویل دهد. خریدار نیز متعهد می‌شود که در تاریخ مشخصی که در قرارداد نوشته ‌شده است، مبلغ مورد توافق را به فروشنده بپردازد.

در متن قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی چه مواردی نوشته می‌شود؟

در متن نمونه قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی نیز مانند قولنامه زمین کشاورزی لازم است مشخصات فروشنده و خریدار به صورت کامل نوشته شود.

در نمونه قرارداد محصولات کشاورزی مشخصات محصولی که مورد معامله قرار می‌گیرد، به ‌صورت دقیق و کامل نوشته خواهد شد. علاوه بر آن مبلغ قرارداد، یعنی مبلغی که توافق فروشنده و خریدار برای معامله محصول توافق کرده‌اند، باید نوشته شود. مدت قرارداد، تاریخ تحویل محصول و تعهدات طرفین نیز مواردی هستند که باید در این قرارداد مطرح شوند.

یکی از موادی که در متن قرارداد فروش محصولات کشاورزی نوشته می‌شود، ماده مربوط به مرجع حل اختلاف است. طرفین می‌توانند شخصی را به‌ عنوان داور تعیین کنند تا در صورت بروز اختلاف، به داور موردنظرشان مراجعه کنند. همچنین طرفین امکان حل‌وفصل اختلافات خودشان را از طریق مراجع صالح قانونی خواهند داشت.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب