ثبت و تولید ۶۷ رقم بذر هیبرید صیفیجات توسط محققان ایرانی
مریم گلآبادی عضو هیئت علمی و دانشیار گروه تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان که در دهمین جشنواره علمی، پژوهشی و فناوری فرهیختگان دانشگاه آزاد به عنوان فناور برتر شناخته شد در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا در تشریح دلایل کسب این رتبه و فعالیتهای فناورانه شرکت دانشبنیان متبوع خود توضیحاتی ارائه کرد.
وی با بیان اینکه نزدیک به 20 سال تجربه تدریس و 15 سال تجربه فعالیت در قالب شرکت دانشبنیان دارم، تشریح کرد: به دلایل پیشروبودن در فناوری تولید بذر هیبرید صیفیجات، بومیسازی این دانش در ایران برای نخستین بار، اشتغالزایی بالا، درآمدزایی بسیار خوب، صادرات محصول، تلاش در راستای تأمین امنیت غذایی کشور و ثبت برند و اختراع به عنوان فناور برتر انتخاب شدم.
این فناور برتر دهمین جشنواره علمی، پژوهشی و فناوری فرهیختگان توضیح داد: حوزه فعالیت فناورانه شرکت؛ تولید بذر هیبرید صیفیجات گلخانهای شامل خیار، گوجه فرنگی، فلفل و بادمجان و تولید بذر هیبرید صیفیجات فضای باز شامل هندوانه، ملون، پیاز و کدو است.
گلآبادی گفت: بذر هیبرید این محصولات تماماً وارداتی بوده و برای نخستین بار در ایران بومیسازی و تولید شده و اکنون این محصولات به مرحله تجاریسازی و فروش در سطح کشور و منطقه رسیده است.
وی که مدت 6 سال رئیس هیئت مدیره و به مدت چهار سال مدیرعامل شرکت دانشبنیان نگین بذر دانش بوده و این شرکت اکنون در رتبه دانشبنیان فناور قرار دارد، اضافه کرد: طرح تولید بذر هیبرید صیفیجات از سال ۱۳۸۷ با مطالعات اولیه و بررسی منابع و اجرای پایلوت(آزمایشی) آغاز و از سال ۱۳۸۹ مراحل اجرایی آن آغاز شد و سال ۱۳۹۲ در قالب شرکت قرار گرفت.
این فعال فناور تشریح کرد: تاکنون موفق به ثبت ۶۷ رقم بذر هیبرید مختلف در خیار و گوجه فرنگی در بخش گلخانهای و فضای باز و فلفل گلخانهای، هندوانه و ملون در «مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال» شدهایم و با توجه به وارداتی بودن همه بذرهای هیبرید صیفیجات، تولید این بذرها در کشور بخشی از نیاز گلخانهداران و کشاورزان کل کشور را تأمین کرده است.
دانشیار گروه تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان یادآور شد: اگرچه محصولات شرکت مورد اقبال و پذیرش عمومی مصرفکنندگان قرار گرفته است؛ اما به دلیل کمبود امکانات زیرساختی امکان استفاده از ظرفیت کامل وجود ندارد و همه درخواستهای بازار قابل تأمین نیست. مسئولان هم حمایت معنوی از طرح داشتهاند؛ اما در برخی ارگانها، نهادها و یا وزارتخانهها، امکان تأمین نیاز مالی برای رفع مشکلات شرکت وجود ندارد.
گلآبادی با توجه به دانشبنیان بودن فعالیتهای شرکت متبوعش و استواربودن آن بر پایه دانش فنی، ضرورت حفظ و حمایت از مالکیت فکری و معنوی این دانش را بسیار بالا دانست و به آنا گفت: متأسفانه تمهیدات جدی در این زمینه وجود ندارد و لازم است قوانین محکمی در این خصوص تدوین شود.
انتهای پیام/