هر آنچه باید در مورد «طبقهبندی جانداران» بدانید!
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تمام موجودات زنده کره خاکی در پنج قلمرو اصلی زیست شناسی قرار میگیرند. طبقهبندی جانداران برای شناخت ویژگیها و رفتار موجودات زنده ایجاد شده است. در علم نوین، موجودات زنده را بر اساس سطوح مختلفی طبقهبندی میکنند. این طبقهبندیها باعث میشود تفاوتها و شباهتهای اساسی بین موجودات زنده را درک کنیم.
طبقه بندی جانداران به چه دلیل استفاده میشود؟
موجودات زنده به پنج گروه اصلی طبقه بندی میشوند. هر یک از این قلمروها در حقیقت شباهتها ، ساختارها، رفتارها و ویژگیهای آن موجودات را تعریف میکند. در گذشته، موجودات زنده به دو دسته اصلی طبقهبندی میشدند: گیاهان و حیوانات. با این حال با پیشرفت علم و کشف اشکال جدیدی از حیات، دانشمندان ترغیب شدند تا موجودات زنده را در بیش از دو حوزه دسته بندی کنند. در 1969، «رابرت اچ ویتاکر» (Robert H Whittaker 2) قلمرو را تا 5 طبقه گسترش داد. این قلمروها از قرار زیر است:
قلمرو مونرا
در این طبقه موجوداتی قرار میگیرند که تک سلولی هستند. به عبارت دیگر موجودات قلمرو«مونرا» تنها از یک سلول تشکیل شده اند. این موجودات را سلولها ی پروکاریوتی نیز مینامند. برخی از معروف ترین پروکاریوتها «باکتریها» و «سیانوباکتریها» هستند. این موجودات به دو نوع سلول پروکاریوتی و یوکاریوتی تقسیم میمی شوند.
قلمرو آغازیان
در این قلمرو موجودات تک سلولی و چند سلولی یوکاریوتی مشاهده میشوند. این قلمرو عمدتاً به 3 دسته اصلی طبقه بندی میشود که عبارتند از آغازیان گیاه مانند، آغازیان قارچ مانند و آغازیان حیوان مانند. علاوه بر این، آنها به هر دو روش جنسی و غیرجنسی تولید مثل میکنند. از جمله آغازیان میتوان به آمیب، اوگلنا و پلاسمودیوم اشاره کرد.
قلمرو قارچ
موجودات زنده ای که مربوط به قلمرو قارچها هستند، اورگانیسمها ی چند سلولی یوکاریوتی هستند، مانند کپک، قارچ و مخمر.
قارچها با آغازیان گیاه مانند و پادشاهی مونرا کاملاً فرق دارند. آنها ارگانیسمها ی هتروتروف هستند، به این معنی که نمی توانند غذای خود را تولید کنند. یکی دیگر از نمونهها ی مفید قارچها ، پنی سیلیوم است که از آن آنتی بیوتیکها ی پنی سیلین گرفته میشود.
علاوه بر این، قارچها در محیطی که برای غذا به دیگران وابسته هستند، به عنوان تجزیه کنندهها شناخته میشوند - درست مانند یک انگل. اندازه قارچها ، کوچک است و میتواند به هر دو صورت جنسی و غیرجنسی تکثیر شود.
قلمرو گیاهان
موجودات قلمرو گیاهان، یوکاریوت چند سلولی و اتوتروف (تولید کننده غذا) هستند. این قلمرو تمام گیاهان روی زمین را که شامل گیاهان گلدار و غیر گلدار میشود، در بر میگیرد. گیاهان حاوی سلولها ی خاصی به نام کلروپلاست هستند که به آنها در تولید غذا با استفاده از نور خورشید، آب و دی اکسید کربن کمک میکند. سرخس، خزه و گیاهان دانه ای نمونهها یی از گیاهان این قلمرو هستند. ارگانیسمها ی گیاهی از راهها ی جنسی و غیرجنسی تکثیر میشوند.
قلمرو حیوانات
این قلمرو همه موجوداتی را که ما آنها را حیوان مینامیم، از جمله انسان پوشش میدهد. به دلیل تعداد زیادِ گونهها ، قلمرو حیوانات بزرگترین قلمرو محسوب میشود. همه موجودات این گروه یوکاریوتها ی چند سلولی هستند و غذای خود را تولید نمی کنند. برخی از نمونهها ی این قلمرو شامل انسان، پرندگان، دوزیستان و خزندگان میشود.
انتهای پیام/