دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 دی 1402 - 00:01
تقویم علم؛

۲۱ دی در دنیای علم چه خبر؟

۲۱ دی در دنیای علم چه خبر؟
در این تقویم وقایع و رویدادهای مهم تاریخی مرتبط با علم و فناوری را مرور خواهیم کرد.
کد خبر : 890277

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا،‌ تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۲۱ دی برابر با ۱۱ ژانویه را ورق می‌زنیم.

****

قمرهای اورانوس

۱۱ ژانویه ۱۷۸۷ میلادی برابر با ۲۱ دی ۱۱۶۵ خورشیدی، ویلیام هرشل، اخترشناس آلمانی، دو قمر اول اورانوس را، ۶ سال پس از کشف این سیاره کشف کرد. قطر تیتانیا هزارو۶۱۰ کیلومتر و فاصله آن از اورانوس ۴۳۶هزارو۳۰۰ کیلومتر است. اوبرون، بیرونی‌ترین قمر بزرگ اورانوس دارای قطر متوسط هزارو۵۲۳ کیلومتر و فاصله متوسط آن از اورانوس ۵۸۳هزارو۳۵۰ کیلومتر است. این نام‌ها را جان هرشل، پسر ویلیام هرشل، در سال ۱۸۵۲ به درخواست ویلیام لاسل انتخاب کرد. لاسل یک‌سال قبل‌از این نامگذاری، دو قمر دیگر اورانوس را به‌نام‌های آریل و اومبریل کشف کرده بود.

۲۱ دی در دنیای علم چه خبر؟

جوهر روناس

۱۱ ژانویه ۱۸۶۹ میلادی برابر با ۲۱ دی ۱۲۴۷ خورشیدی، اولین نمونه‌های جوهر روناس که به‌صورت مصنوعی تهیه شده بود در انجمن شیمی برلین ارائه شد. کارل گرابه و کارل لیبرمن این ماده را به‌صورت مصنوعی سنتز کردند و مدتی بعد، حق ثبت اختراع برای تولید تجاری آن برپایه تغییراتی که هاینریش کارو برای بهینه‌سازی فرآیند اعمال کرده بود صادر شد. جوهر روناس ماده‌ای به رنگ قرمز است که در رنگرزی کاربرد دارد. استفاده از جوهر روناس طبیعی از گیاه روناس بیش‌از ۳هزارو۵۰۰ سال قدمت دارد. تولید مصنوعی این رنگ سبب شد که کشت روناس که صادرات اصلی هندوستان بود به‌طور کامل از بین برود.

۲۱ دی در دنیای علم چه خبر؟

اولین استفاده انسانی از انسولین

۱۱ ژانویه ۱۹۲۲ میلادی برابر با ۲۱ دی ۱۳۰۰ خورشیدی، لئونارد تامپسون، 14 ساله، اولین فردی بود که تزریق انسولین را به‌عنوان روشی برای درمان دیابت دریافت کرد. او فقط ۳۰ کیلوگرم وزن داشت و چیزی نمانده بود که به کما برود و جانش را از دست بدهد. در اولین تزریق او به درجه خلوص پایین دارو حساسیت نشان داد. اما زمانی‌که ۱۲ روز بعد دوز خالص‌تری از انسولین را دریافت کرد قند خون او به حالت عادی بازگشت که بازیابی قدرت همراه بود و با این روند، علائم ناپایداری حیاتی تامپسون شروع به ناپدیدشدن کرد. تا پیش‌از این روش درمانی، دیابت به‌طرز اجتناب‌ناپذیری طی چندماه یا حتی چندهفته پس‌از تشخیص به مرگ منجر می‌شد. به‌لطف تزریق انسولین، تامپسون تا ۱۳ سال دیگر زندگی کرد و در سن ۲۷ سالگی به‌دلیل ذات‌الریه درگذشت.

۲۱ دی در دنیای علم چه خبر؟

سیگارکشیدن

۱۱ ژانویه ۱۹۶۴ میلادی برابر با ۲۱ دی ۱۳۴۲ خورشیدی، یک پزشک ارشد ارتش آمریکا به نام لوتر تری نتایج مطالعه‌ای را که در سال ۱۹۶۲ به‌دستور جان‌اف کندی، رییس‌جمهوری وقت آمریکا درباره اثرات سلامتی سیگار انجام داده بود ارائه کرد و به‌عنوان اولین تشخیص رسمی و گسترده آمریکا از خطرات سیگار اظهار داشت: «سیگارکشیدن خطری برای سلامت است که در ایالات‌متحده آن‌قدر حائز اهمیت است که اقدامات اصلاحی مناسب درباره‌اش انجام شود.» تری از بررسی بیش‌از ۷هزار مقاله پزشکی در این گزارش به این نتیجه رسید که کشیدن سیگار یکی از دلایل سرطان ریه و حنجره و برونشیت مزمن است و مردان سیگاری حدود ۱۰برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری درمعرض خطر مرگ ناشی از سرطان ریه قرار دارند. در سال ۱۹۶۵، کنگره ایالات متحده هشدارهای بهداشتی چاپی روی بسته‌های سیگار را ملزم کرد.

۲۱ دی در دنیای علم چه خبر؟

روژه شارل لوئی گیمن

۱۱ ژانویه ۱۹۲۴ میلادی برابر با ۲۱ دی ۱۳۰۲ خورشیدی، روژه شارل لوئی گیمن پزشک فرانسوی‌آمریکایی به‌دنیا آمد او که در سال ۱۹۷۷ برنده نوبل فیزیولوژی و پزشکی شد درباره هورمون‌های تولید‌شده در غده هیپوتالاموس تحقیق کرده است. او همچنین موفق شد پس‌از ۶ سال تلاش فاکتور آزادکننده تیروتروپین (TRF) را از هیپوتالاموس پنج گوسفند جدا کند. هورمون آزادکننده تیروتروپین (TRH) یا فاکتور (TRF) هورمونی است که از هیپوتالاموس آزاد می‌شود و موجب ترشح هورمون محرکه تیروئید (TSH) و هورمون پرولاکتین از هیپوفیز می‌شود.

۲۱ دی در دنیای علم چه خبر؟

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب