دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

کشف سفره‌های زیرزمینی آب با داده‌های صنعت نفت

کشف سفره‌های زیرزمینی آب با داده‌های صنعت نفت
محققان یک شرکت دانش بنیان نروژی شیوه نوینی برای کشف سفر‌های زیرزمینی آب شیرین با استفاده از داده‌های زمین شناسی صنعت نفت ارائه کرده‌اند.
کد خبر : 954849

به گزارش خبرگزاری آنا به نقل از یورو نیوز، پژوهشگران یک پروژه جستجوی آب زیرزمینی در تانزانیا، موفق شدند با استفاده از داده‌های زمین شناسی صنعت نفت، آبخوان بزرگی را کشف کنند که هیچ کس از وجود آن خبر نداشت.

محققان در این پروژه به جای حفاری کورکورانه یا ارزیابی فقط لایه بالایی زمین، به انبوه داده‌های زمین شناسی از صنعت نفت روی آوردند تا مکان‌هایی را که ممکن است آب شیرین در زیر زمین ذخیره شده باشد، مشخص کنند.

«فریتیوف رودن» «Fridtjov Ruden» مدیر این شرکت به کشف تقریبا باورنکردنی دست یافت. پس از ماه‌ها حفاری بی ثمر، اطلاعات لرزه‌ای که نوعی عکس برداری اشعه ایکس از زمین محسوب می‌شود، نشان داد که آب شیرین، فقط کمی عمیق‌تر از جایی که وی پیشتر جست‌و‌جو کرده، وجود دارد.

گروه وی پس از حفر سه گمانه جدید که هر کدام تا ۶۰۰ متر ادامه داشت، به آب دست یافت. بررسی‌ها نشان داده است این سفره آنقدر وسعت دارد که بتواند برای بیش از یک قرن آب دو میلیون نفر را تامین کند.

این کشف حیاتی، یک راه حل بالقوه انقلابی را نشان می‌دهد که می‌تواند هزینه‌های مقابله با یکی از دردناک‌ترین مشکلات آفریقا، یعنی کمبود آب آشامیدنی سالم، را به شدت کاهش دهد.

کمبود آب مشکل بزرگی است که ۱.۳۴ میلیارد نفر از مردم آفریقا، یعنی حدود دو سوم جمعیت این قاره را تحت تأثیر قرار داده و باعث ایجاد پیامد‌های متعدد و زنجیره‌ای شده است.

مردم کشور‌هایی که با کمبود آب مواجه هستند، نه تنها بیشتر در معرض بیماری‌های مرگبار و سطوح بالاتر فقر قرار دارند، بلکه خطر درگیری‌ها و کوچ‌های اجباری نیز برای آنها بیشتر است.

مزیت استفاده از داده‌های موجود شرکت‌های نفتی برای نقشه برداری از سفره‌های آب زیرزمینی عمیق و مقابله با بحران آب در آفریقا کاملا مشهود است. کاهش هزینه‌ها و کوتاه‌تر شدن زمان بندی ها، دستاورد بزرگی برای پروژه‌های اکتشاف آب خواهد بود، به ویژه با توجه به اینکه این صنعت به اندازه نفت و گاز از منابع مالی برخوردار نیست.

هدف این محققان این است که شرکت‌های نفتی را به دنیای آب بکشانند؛ جایی که مردم هنوز با چوب دستی‌ها به دنبال یافتن آب هستند.

مقامات این شرکت دانش بنیان می‌گویند: «کاشفان نفت حتی وقتی تا پنج هزار متر حفاری کرده باشند و نفتی در کار نباشد، فقط می‌گویند که چاه خشک است، حتی اگر پر ازآب شیرین باشد.»

تغییرات اقلیمی، رشد سریع جمعیت و سیستم‌های ناکافی مدیریت آب، همگی دست به دست هم داده‌اند تا آب شیرین در آینده نادرتر شود و از این رو پمپاژ آب زیرزمینی از چاه‌ها ممکن است دیگر یک امر غیرضروری تلقی نشود.

در دهه ۲۰۱۰، دانشمندان دریافتند که سفره‌های آب زیرزمینی فراوانی در سراسر قاره آفریقا که با کمبود آب مواجه است، وجود دارد و این موضوع امید‌ها را نسبت به این منبع آب افزایش داد.

با این حال، کارشناسان هشدار می‌دهند که آب زیرزمینی به تنهایی نمی‌تواند راه حل نهایی باشد.

«گاتیر ماحد» «Gaathier Mahed» استاد دانشگاه نلسون ماندلا در آفریقای جنوبی و کارشناس آب‌های زیرزمینی و سفره‌های زیرزمینی، می‌گوید عوامل متعددی تعیین می‌کنند که سفره‌های زیرزمینی تا چه حد می‌توانند به نیاز‌های جوامع کمک کنند. این موارد شامل نزدیکی آبخوان به مناطق تقاضا، کیفیت آب و زیرساخت‌های موجود می‌شود.

چالش دیگر این است که حتی زمانی که این عناصر در یک راستا قرار می‌گیرند، خطر دائمی سوء مدیریت یا پمپاژ بیش از حد وجود دارد که می‌تواند این ذخایر آب حیاتی را در معرض خطر قرار دهد. 

دانش پژوهان می‌گویند در مواجهه با خشکسالی‌های مکرر، نیاز به راه حل‌های پایدارتر و سیستماتیک غیر قابل انکار است. شما نمی‌توانید به ارسال کمک‌های بشردوستانه به مسائلی ادامه دهید که می‌دانید هر سال اتفاق می‌افتند، در حالی که می‌دانید راه حل‌های بلندمدت تری برای رفع آنها وجود دارد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب