تعطیلی شنبهها تحمیل هزینه مازاد به کسبوکارها یا توسعه مبادلات تجاری!
گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ دولت و مجلس ظاهرا به این تشخیص رسیده اند که تعطیلی شنبه به جای پنجشنبه را قانون کرده و اجرایی کنند. در واقع تعطیلی پنجشنبه و جمعه در ایران و اینکه در دنیا شنبه و یکشنبه تعطیل هستند، عملا در هفته ۳ روز را برای مراوده بانکها و بنگاههای ایرانی با دنیا نگه میدارد.
لایحه دولت برای افزایش تعطیلات آخر هفته، ناظر بر تعطیلی پنجشنبهها بود، اما کمیسیون اجتماعی مجلس طرح دیگری داشت که به جای پنجشنبهها روزهای شنبه تعطیل شود. در نتیجه کمیسیون اجتماعی این لایحه و طرح را با هم ادغام کرد و مقرر شد ساعت کاری ادارات ۸ساعت در روز و ۵روز در هفته باشد؛ به بیان دیگر چنانچه این طرح در صحن علنی مجلس تصویب شود، ساعات کاری نیز از ۴۴ساعت در هفته به ۴۰ساعت کاهش مییابد.البته اتاق بازرگانی تهران خطاب به دولت و مجلس، تأکید کرد روزهای جمعه و شنبه تعطیل شوند.
موافقان تغییر تعطیلی از پنج شنبه به شنبه میگویند در ایران روزهای پنجشنبه و جمعه تعطیل و در دنیا شنبه و یکشنبه تعطیل است و این شرایط موجب شده عملاً فقط سه روز در هفته با دنیا ارتباط داشته و قرار و مدار مالی و کاری گذاشته شود. اما اگر شنبه تعطیل شود، ارتباط سه روزه ۵ روز میشود که این میتواند به مراودههای بیشتر بانکهای داخلی با سیستم بانک جهانی کمک کند. همچنین بنگاههای اقتصادی هم در این بین فرصت زیادی برای تبادل نظر و همچنین عقد قرارداد با طرفین خارجی خواهند داشت.
سجاد غرقی، نایب رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در گفتوگو با آنا اظهار کرد: به دلیل تعطیلی پنجشنبه و جمعه در ایران و شنبه و یک شنبه در جهان عملا در چهار روز از هفته امکان ارتباط اداری و کاری با کشورهای طرف تبادل تجاری یا سایر کشورها وجود ندارد.
تطابق یک روزه تعطیلات کشور را در معرض پیشرفت و توسعه قرار نمیدهد
وی افزود: کاهش یک روزه این عدم ارتباط با تعطیلی پنجشنبه و جایگزینی شنبه قطعا کشور را در مسیر توسعه و پیشرفت قرار نمیدهد، اما یکی از ابزارهایی است که میتواند بهرهوری را تا حدودی افزایش دهد.
غرقی عنوان کرد: تطابق یک روز از تعطیلات کشور با تعطیلات سایر کشورها اگرچه همه چیز را دچار تغییر ساختاری نمیکند، اما گامی طبیعی و منطقی در راستای افزایش تبادلات و معاملات با سایر کشورها است.
وی افزود: البته منطقیتر و بهتر آن است که تعطیلات کشور مطابق با آنچه که در سایر کشورها است در همان روزهای شنبه و یکشنبه باشد. کشورهای مسلمان دیگری هم هستند که شنبه و یک شنبه تعطیل هستند و برخی مراسم مذهبی از جمله نماز جمعه در آنها برگزار میشود.
نایب رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران خاطرنشان کرد: پیشنهاد اتاق بازرگانی تهران تعطیلی جمعه و شنبه بوده است، اما در مجموع تطابق تعطیلات رسمی کشور با سایر کشورها اقدام مثبتی است که فعالان اقتصادی از آن استقبال میکنند.
تحمیل افزایش هزینه به کسبوکارها
تغییر تعطیلات پایان هفته مخالفانی نیز دارد، مخالفانی که معتقدند این اقدام تحمیل هزینههای مازاد برای واحدهای تولیدی و کسبوکارها خواهد بود.افزایش هزینههای تولید و کسبوکار با تعطیلی شنبهها.البته ولی ملکی، کارشناس اقتصادی نیز در این زمینه می گوید:اگر تعطیلات آخر هفته به صورت رسمی به دو روز افزایش پیدا کند، این موضوع البته قاعدتا هزینههایی را به تولید و کسب و کارها به خصوص در بخش اضافه کاری، اضافه خواهد کرد.
وی افزود: هم اکنون تعطیلی ۵ شنبهها توافقی است و در واقع تنها جمعه تعطیل رسمی محسوب میشود و دو روزه شدن تعطیلات هزینههای مازادی را برای واحدهای تولیدی و کسب و کارها ایجاد خواهد کرد.
۵ کشور طرف اصلی تجاری در کشور شنبه و یکشنبه تعطیل هستند
از سوی دیگر محمد لاهوتی، رئیس کنفدراسیون صادرات ایران نیز در این زمینه میگوید موضوع در تصمیمگیری برای تعطیلات پایانی هفته، تنها محدود به ارتباط بانکها نیست؛ بلکه تمام ادارات و فعالان اقتصادی در ۵ کشور اصلی طرف تجاری ایران، همگی شنبهها و یکشنبهها تعطیل هستند؛ به عنوان مثال چین به عنوان اولین شریک تجاری ما در صادرات و امارات به عنوان اولین شریک ما در حوزه واردات، شنبه و یکشنبه تعطیل هستند.
وی افزود: حتی هند و ترکیه هم به همین ترتیب تعطیل هستند؛ لذا وقتی ۸۰ درصد تجارت ما با ۵ کشور خلاصه شده و تعطیلات همه این کشورها نسبت به ایران دو روز متفاوت است؛ عملاً تجار ما ۴ روز را در ارتباطات تجاری خود با شرکا از دست میدهند.
لاهوتی اضافه کرد: این قطع ارتباط صرفاً در حوزه روابط بانکی نیست، بلکه در حوزه انجام مذاکرات، خرید و فروش کالاها و بسیاری از فرآیندهای تجاری، مشکلات زیادی به دلیل همین عدم تطبیق تعطیلات برای تجار به وجود میآید که امیدواریم مجلس به این موضوع توجه داشته باشد.
وی افزود: قطعاً اگر تعطیلات ایران هم به جمعه و شنبه موکول شود؛ این موضوع میتواند بخشی از مشکلات تجاری کشور را حل و فصل کند؛ ضمن اینکه با توجه به اینکه ایران عضو بریکس و پیمان شانگهای است و تمام کشورهایی که در این پیمانها قرار داشته و شرکای فعلی یا آتی ایران به شمار میآیند، تعطیلی خود را روزهای شنبه و یکشنبه قرار داده اند، بهتر است ایران نیز برای مراودات بیشتر روزهای جمعه و شنبه برای تعطیلات انتخاب کند تا تطبیق تعطیلات به شکل بهتری با این کشورها صورت گیرد.
انتهای پیام/