دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 دی 1402 - 13:48
در گفت‌وگو با آنا مطرح شد؛

اضطراب؛ آفت سلامت در ایام امتحانات

اضطراب؛ آفت سلامت در ایام امتحانات
یک پزشک مشاور گفت: فشار مضاعف از سوی خانواده انگیزه و اعتماد به نفس بچه‌ها را کاهش می‌دهد و این موضوع اضطراب‌آور است. والدین باید به توان یادگیری و میزان پیشرفت متناسب با توان بچه‌ها اهمیت دهند و محیط مناسبی در خانه برای مطالعه فراهم کنند.
کد خبر : 889589

گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا - مریم قاسمی؛ ماه آذر که از نیمه می‌گذرد، همه دانشجویان، دانش‌آموزان و اولیا را یاد روزهای پرالتهاب امتحانات دی و خرداد می‌اندازد. امتحاناتی که برای خیلی از دانش‌آموزان سرنوشت‌ساز است و اضطراب آنان، خانواده‌ها را هم در این ایام درگیر می‌کند؛ اما درواقع تمام حرف‌های فصل امتحانات و آمادگی آن در سه چیز است: داشتن برنامه‌ریزی، حفظ آرامش و تغذیه خوب. نکاتی که سلامت جسم و روان در گرو آن است و برای پشت سر گذاشتن یک دوره تحصیلی باید به آن توجه کرد.  

برنامه‌ریزی با مرور درس‌ها

یادگیری روش‌های صحیح مطالعه مهم‌ترین نکته‌ای است که می‌تواند در روزهای نزدیک به  امتحان به دانش‌آموزان کمک کند. آنها نباید فراموش کنند که مهم‌ترین و اصلی‌ترین مشخصه در مطالعه، داشتن برنامه‌ریزی است که این برنامه ریزی باید قبل از امتحانات  آغاز شود.

تهمینه امیریان پزشک مشاور درباره موضوع امتحانات و اضطراب دانشجویان و دانش‌آموزان به خبرنگار آنا  گفت: یکی از نقطه‌ضعف‌های دانش‌آموزان نداشتن برنامه‌ریزی برای مطالعه مرتب و منظم دروس است که باعث سردرگمی بین انواع مطالب درسی می شود. اگر دانش‌آموزان بر اساس زمان‌بندی خوب یک برنامه ریزی مناسب مطالعاتی داشته باشند و مطالب درسی را مرتب مرور کنند دیگر این آشفتگی فکری را نخواهند داشت که چطور و از کجا باید این کار را شروع کنند و آمادگی لازم را برای امتحانات داشته باشند.

وی افزود: نقش خانواده‌ها هم در این زمینه مهم است، آنها می‌توانند در این برنامه‌ریزی فرزندانشان را راهنمایی کنند و نقش یک مشاور را داشته باشند. 

فشار مضاعف والدین؛ باعث کاهش اعتماد به نفس

امیریان اضافه کرد: بزرگترین آفت سلامت روح در ایام امتحانات استرس و اضطراب است، این موضوع هم فقط ویژه دانش‌آموزان نیست و معمولا این اضطراب همه اعضای آن خانواده را درگیر می کند. برای مقابله با این مشکل هم باید منطقی بود و در فصل امتحانات شرایط فیزیکی و عاطفی مناسبی را برای فرزندان فراهم کرد.

این پزشک مشاورافزود: فشار مضاعف از سوی خانواده انگیزه و اعتماد به نفس بچه ها را کاهش می دهد و خود این موضوع اضطراب آور است. والدین باید به توان یادگیری و میزان پیشرفت متناسب با توان بچه ها اهمیت دهند و محیط مناسبی درخانه برای مطالعه فراهم کنند. در این زمینه دادن آرامش فکری و روحی با امید دادن و ذکر یاد و نام خدا بسیار تأثیرگذار است.

امیریان بر این موضوع هم تاکید کرد که نقش مسئولان آموزشی هم در این زمینه با فراهم کردن محیط مناسب در فضای مدارس  و ارائه راهنمایی های لازم از سوی معلمان مهم و تاثیرگذاراست و برای همین خیلی از این توصیه ها همیشه قبل از امتحانات در قالب بخشنامه به مدارس ابلاغ می‌شود.

توصیه های تغذیه ای برای شب امتحان

تغذیه خوب در دوران امتحانات باعث تقویت قدرت فکری، افزایش  قدرت ایمنی بدن و آرامش اعصاب و روان می شود که  داشتن همه این موارد برای سلامت جسم و روح در این ایام مهم است. پس  از همین حالابه این نکته های مهم و موثردر اصلاح الگوی تغذیه توجه کنید تا برای ایام امتحانات سرشار از انرژی باشید.

1-صبحانه همان وعده غذایی مهمی است که همیشه بر اهمیت آن در برنامه غذایی روزانه تاکید شده و در ایام ویژه امتحانات هم حرف اول در تغذیه می زند. صبحانه باعث تثبیت قند خون می شود و فعالیت طبیعی مغز هم به دنبال تثبیت قند خون می آید.

از آن جایی که سوخت سلول های  مغز با مواد قندی حاصل می شود تامین این سوخت در صبح اول وقت موجب افزایش قدرت یادگیری، تقویت حافظه کوتاه مدت، افزایش تمرکز و کاهش خواب آلودگی می شود. پس اگر تا به الان نسبت به اهمیت این وعده غذایی کم توجه بودید لااقل در ایام امتحانات صبحانه ها را جدی بگیرید. صبحانه ها را باید نیم ساعت تا یک ساعت قبل از شروع فعالیت فکریتان بخورید.

2-خیلی ها عادت دارند که وقتی دارند درس می خوانند برای حفظ تمرکز نه وقفه ای برای استراحت داشته باشند و نه تغذیه ای در میان آن. این رفتار باعث کاهش انرژی و افت فشار می شود و نتیجه معکوس دارد. باید بعد از زمانی مطالعه به ذهن استراحت داد و یک ماده غذایی پر انرژی به عنوان میان وعده مصرف کرد.

3- در میان میان وعده ها، مغزه ها یکی از بهترین ها محسوب می شوند که هم کالری بالایی دارندو هم ارزش تغذیه ای بالا. تهیه و صرف مخلوطی از مغزه ها به همراه کنجد و گردو بسیار مفید است؛ البته علاوه بر مغزه ها، میوه ها هم میان وعده های خوبی هستند. میوه ها به ویژه از خانواده مرکبات  به خاطر داشتن آب و ویتامین های فراوانی که دارند باعث حفظ شادابی و رفع خستگی می شوند و انرژی لازم  را با داشتن قند مناسب برای فعالیت مغز به خوبی تأمین می کنند.

4- کمبود آهن از مهم ترین عوامل  کاهنده قدرت تمرکز است. محققان عقیده دارند که آهن با حمل اکسیژن به شکل هموگلوبین و تولید ناقلین عصبی در مغز بر قدرت یادگیری، حافظه و تمرکز موثر است. کمبود این ماده مغذی در دراز مدت به وجد می آید و از دلایل شایع ضعف تمرکز و افت حافظه است. مصرف منابع غذایی غنی از آهن نظیر گوشت قرمز، جگر، عدس و سویا به همران انواع میوه و سبزیجات تازه(لیمو، گوجه فرنگی، کلم بروکلی) بر افزایش جذب این ماده غذایی بسیار مفید است.

5-خوردن غذاهای چرب را  در  ایام  امتحانات محدود کنید. غذاهای چرب باعث اختلال در قدرت تمرکز می شود واین غذاها دیرتر از معده تخلیه می شوند که  باعث سنگینی و احساس کسالت می‌شود. فست فودها هم که مضرترین گروه ها غذایی هستند باید از سبد تغذیه حذف شوند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب