تکاپو برای خلق خاطره ۲۹ روز خوش فوتبالی در آسیا؛ قطر با چند ورزشگاه پیشرفته جام ملتها را برگزار میکند؟
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری علم و فناوری آنا، تا چند روز دیگر تب فوتبال در قاره کهن بالا میگیرد. پس از پیکارهای ۲۰۱۹ که با قهرمانی قطر همراه شد، دور جدید جام ملتها در همین کشور حوزه خلیج همیشگی فارس از ۲۲ دی ۱۴۰۲ با حضور ۲۴ تیم در ۶ گروه آغاز خواهد شد و تا ۲۱ بهمن ادامه خواهد یافت.
در واقع هجدهمین دوره جام ابتدا قرار بود در چین انجام شود که شیوع دوباره ویروس کرونا در کشور پهناور آسیای شرقی باعث شد از برگزاری بازیها انصراف دهد. کنفدراسیون فوتبال آسیا بعد از برخی بررسیها میزبانی را به قطر داد که سال گذشته میزبان بزرگترین رویداد فوتبال دنیا یعنی جام جهانی بود.
با توجه به تجربه میزبانی چنین تورنمنت عظیمی، قطریها از نظر زیرساختهای لازم که شامل ورزشگاهها و کمپهای تمرینی، همچنین امکاناتی همانند هتل، مترو و ... میشود، در بهترین وضعیت ممکن برای برگزاری این تورنمنت ۲۹ روزه قراردارند.
آسودگی خیال قطر به دلیل وجود زیرساختها
قطر وقتی حکم میزبانی جام ملتها را از AFC دریافت کرد، آسوده خیال بود؛ چراکه از ورزشگاههای پیشرفته ساخته شده برای جام جهانی ۲۰۲۲ همراه با استادیومهای قبلی، اما مرمتشده برای تورنمنت در پیش بهره خواهد برد. طبق اعلام کمیته برگزاری مسابقات ۹ ورزشگاه برای جام هجدهم در نظرگرفته شدهاند.
ابتدا قرار بود مسابقات در اواخر بهار و اوایل تابستان انجام شوند، اما به دلیل گرمای هوا در آن موقع، بازیها به اوایل زمستان موکول شد. حالا کشور کوچک عربی با خیالی آسوده از در اختیار داشتن استادیومهای پیشرفتهاش، تلاش میکند که میزبانی شایسته برای جام ملتها باشد تا در آینده همچنان در نظر فیفا برای میزبانی مسابقات بینالمللی دیگر باشد.
در این گزارش به وضعیت ورزشگاههای کشور میزبان جام نگاه میاندازیم:
۱- ورزشگاه البیت
نخستین ورزشگاهی که میزبان جام برای رقابتها مورد استفاده قرار میدهد، استادیومی بزرگی است که هرچند در فاصله ۳۰ کیلومتری دوحه واقع شده، اما هم گنجایش زیادی دارد هم مدرن و تقریباً تازهساز «البیت» است. محل بازی که در طراحی و معماریاش از چادرهای سنتی قطری الهام گرفته شده و به نوعی بیانگر میراث فرهنگی محدوده این کشور عربی است. جایی که امکان سرویس دادن به 68 هزار و ۸۹۵ تماشاگر را دارد و دو سال قبل در حضور جیانی اینفانتینو، رئیس فیفا برای جام جهانی افتتاح شد که میزبان بازی افتتاحیه جام ملتها یعنی جدال قطر میزبان و لبنان در تاریخ ۱۲ ژانویه خواهد بود.
البیت در عین حال یکی از پیشرفتهترین ورزشگاههای دنیا به حساب میآید چرا که دارای نوعی سیستم خنککننده است که قدرتش را از انرژی خورشیدی تامین میکند. از ویژگیهای این ورزشگاه میتوان به فضای سبز یکپارچهاش، زمین تمرین چندگانه، مسیر دوچرخهسواری، دوومیدانی و شترسواری در کنار سوئیتهای مجلل و اتاقهای با نمای رو به زمین فوتبال اشاره کرد.
۲- ورزشگاه الجنوب
استادیوم الجنوب، واقع در الوکره، با سقف جمعشونده و فناوریهای تهویه مطبوع خود گواهی بر نوآوری نوین است. این ویژگیها حتی در گرمای شدید قطر، محیطی جذاب برای بازیکنان و طرفداران فراهم میکند. این استادیوم با ظرفیت 44 هزار و ۳۲۵ نفر، صحنه بزرگ فوقالعادهای را برای هواداران فراهم میکند که بیایند و از نزدیک شاهد بزرگترین رقابتهای قارهای باشند.
البته باید این نکته را هم اضافه کرد که خود قطریها به این ورزشگاه «الوکره» هم میگویند که در ۱۶ مه سال ۲۰۱۹ به عنوان یکی از ورزشگاههای مخصوص جام جهانی ۲۰۲۲ افتتاح شد. طراحی اصلی این ورزشگاه دارای طرح منحنی پستمدرنیستی و نوآیندهگرایی است. ظاهر سقفش از بادبان قایقهای سنتی الهام گرفته شده که توسط غواصان مروارید منطقه استفاده میشده و جریانهای باد خلیج فارس مهمترین عامل حرکت آنان بوده است.
۳- ورزشگاه الثمامه
یکی از ورزشگاههای مدرنی که میزبانی جام جهانی سال گذشته را برعهده داشت و اکنون قرار است در تورنمنت جام ملتها مورد استفاده واقع شود، ورزشگاه ۴۴ هزار نفری «الثمامه» است؛ استادیومی که نامش از درختی خاص منطقه الهام گرفته شده و اولین بازی که در جام میزبانی میکند، مصاف ژاپن و ویتنام در تاریخ ۲۴ دی خواهد بود. هرکس که تاکنون به این ورزشگاه وارد شده باشد، تحت تاثیر هنر معماری آن که حال و هوای پرجنب و جوش این روزهای کشور را به تصویر میکشد، قرار گرفته است.
از دیگر ویژگیهایش این است که به فرودگاه بینالمللی دوحه نزدیک است تا جایی که مسافران میتوانند بهراحتی به آن دسترسی داشته باشند. الثمامه پنلهایی خورشیدی را بر روی سقفش دارد که برق مورد نیاز کل ورزشگاه را تامین میکنند و هیچ آسیبی هم به محیط زیست وارد نمیکند. همچنین وجود سیستم خنککننده برای زمین و جایگاه تماشاگران این امکان را فراهم میکند که هوای متعادلی در ورزشگاه جریان داشته باشد.
۴-ورزشگاه بینالمللی خلیفه
ورزشگاه بینالمللی خلیفه با ظرفیت ۴۵۸۵۷ نفر میزبان بازی مورد انتظار امارات و هنگکنگ خواهد بود. این استادیوم در دوحه یکی از برجستهترین مکانهای شهر است که میزبان رویدادهای مهم مختلف بوده است. حتی پس از میزبانی در جام جهانی ۲۰۲۲ از جهاتی ارتقا نیز یافته است. این استادیوم که از فناوری پیشرفته در ساخت آن استفاده شده، از جمله ورزشگاههای چندمنظوره قطریها برای بیشتر رویدادهای مهم ورزشی بینالمللی است که با کمپ معروف اسپایر تنها چند دقیقه فاصله دارد. این محل البته در ۱۹۷۶ تاسیس شد و در ۲۰۰۶ و ۲۰۱۹ مورد مرمت و بازسازی کامل قرار گرفت.
۵- ورزشگاه احمد بن علی
این ورزشگاه در الریان که به نام قهرمان قطری احمد بن علی نامگذاری شده، با امکانات مدرن و تماشاگر پسندش نوید تجربه فوتبالی همه جانبهای را میدهد. ورزشگاه ۴۵۰۳۲ نفری که میزبان بازی ببرهای آبی (هند) برابر استرالیا در ۱۳ ژانویه خواهد بود، همچنین یکی از مکانهای برگزاری جام جهانی فوتبال در سال ۲۰۲۲ بود. این ورزشگاه که خارج از شهر الریان و در شرق دوحه واقع شده، در عین حال مورد استفاده بازیهای خانگی تیمهای الریان و الخریطیات قرا میگیرد. محلی که میتواند پذیرای تماشاگران عاشق و پرشوری باشد که ساخت آن در سال ۲۰۱۶ اغاز و تا ۲۰۲۰ ادامه یافت.
۶-ورزشگاه شهر آموزش
این استادیوم در مرکز شهر قرار گرفته و نشان از تعهد قطریها به امر ورزش و آموزش دارد. ورزشگاهی که مدل واقعی برای امکانات ورزشی دوستداران محیط زیست است. «شهر آموزش» که در محیطی کاملا دانشگاهی قرارگرفته، و گنجایش ۴۴۶۶۷ نفر را دارد، با استفاده از بالاترین فناوری روز ساخته شده و در طراحی آن از معماری سنتی و مدرن استفاده شده است. این ورزشگاه با تنها ۲۰ درصد مصالح ساختمانی به کارگرفته به رنگ سبز شناخته میشود و در جمع پایدارترین ورزشگاههای جهان از نظر زیست محیطی با توجه به امکانات پیشرفتهاش قرار دارد.
۷- ورزشگاه جاسم بن حمد
در میان مکانهای مختلف میزبان جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳، ورزشگاه جاسم بن حمد نسبتا کوچکتر است. این ورزشگاه یکی از شناختهشدهترین ورزشگاههای کشور میزبان است که حداکثر ظرفیت آن ۱۳۰۳۰ نفر خواهد بود. ازبکستان در ورزشگاه جاسم حمد بازی ابتدایی خود را مقابل سوریه برگزار خواهد کرد. محلی که در مرکز دوحه قرار دارد، بخشی از فرهنگ قدیمی و عامه قطر به حساب میآید.
۸- ورزشگاه عبدالله بن خلیفه
ورزشگاه عبدالله بن خلیفه تنها گنجایش ۱۲ هزار تماشاگر را دارد و میزبان بازی مرحله گروهی بین چین و تاجیکستان در ۱۳ ژانویه است. این استادیوم در ۲۰۱۳ تاسیس شده و میزبانی بازیهای اندکی را در جام بر عهده خواهد داشت.
۹- ورزشگاه ملی لوسیل
قطریها که دارای ورزشگاههای مدرنی هستند، باور خاصی در مورد استادیوم ملی لوسیل دارند. آنها میگویند این ورزشگاه با گنجایش ۸۸۹۶۰۰ نفر جواهری متفاوت میان محلهای بازی در کشورشان به حساب میآید. محلی که پسزمینهای باورنکردنی برای جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳ فراهم میکند و در عین حال از جاهطلبی میزبان برای آینده فوتبال نسل بعدی خبری میدهد. این ورزشگاه که کار ساختش دو سال قبل از جام جهانی به اتمام رسید، سال گذشته نیز میزبان فینال جام جهانی فوتبال بود و در نتیجه بسیاری از هواداران آن را یکی از بهترین ورزشگاههای فوتبال جهان میدانند.
ایران در کدام ورزشگاهها به میدان میرود؟
تیم ملی فوتبال کشورمان که به عنوان مدعی قهرمانی به این تورنمنت گام میگذارد، در گروه C با امارات، هنگ کنگ و فلسطین همگروه است. شاگردان قلعهنویی اولین بازی خود در جام هجدهم با فلسطین (۲۴ دی) در ورزشگاه شهر آموزش انجام خواهند داد. آنگاه در تاریخ ۲۹ دی با هنگ کنگ در ورزشگاه بینالمللی خلیفه روبه رو خواهند شد. یک سال قبل تیم کشورمان از حضور در این ورزشگاه در جام جهانی و بازی با انگلیس خاطرهای خوش ندارد؛ زیرا در آن مصاف ۶ بر ۲ مغلوب سه شیرها شد. تیم ملی فوتبال کشورمان در آخرین بازی (۳ بهمن) دومرتبه در ورزشگاه شهر آموزش برابر امارات بازی خواهد کرد.
انتهای پیام/