دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
ارائه راهکارهای جدید برای مبارزه با عفونت‌های مغزی؛

محققان نحوه انتشار ویروس سرخک در مغز انسان را ترسیم کردند

محققان نحوه انتشار ویروس سرخک در مغز انسان را ترسیم کردند
دانشمندان روش گسترش ویروس سرخک درون مغز را شناسایی و نقشه‌برداری کرده‌اند، کشفی که می‌تواند راهکارهای جدیدی برای مبارزه با عفونت‌های مغزی ارائه دهد.
کد خبر : 888662

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از ساینس دیلی، دانشمندان به تازگی نقشه‌ای از چگونگی جهش و گسترش ویروس سرخک در مغز یک فرد مبتلا به نوع نادر و مرگباری از بیماری مغزی تهیه کرده‌اند. آنها هشدار داده‌اند که بازگشت موارد ابتلا به سرخک، به خصوص در میان افراد فاقد واکسیناسیون، می‌تواند منجر به شیوع دوباره این بیماری شود.

گروهی از متخصصان در«مایو کلینیک» (Mayo Clinic) مرکز پزشکی دانشگاهی غیرانتفاعی آمریکایی با استفاده از فناوری‌های پیشرفته توالی‌یابی ژنوم (یا به اصطلاح «ژنومیکس» (Genomics)، فرایند مطالعه و تحلیل مجموعه‌ای از ژن‌ها و مواد ژنتیکی موجود در یک سلول یا موجود زنده است)  روند تکامل و پخش شدن استعمار ویروس‌ها در درون مغز انسان را کشف کرده‌اند. این ویروس، که با جهش‌های خاصی همراه بود، توانست از محدوده قشر پیشانی مغز فراگیر شده و به سایر نقاط سرایت کند.

«روبرتو کاتانئو» (Roberto Cattaneo) ویروس‌شناس برجسته در کلینیک مایو و همکار در تحقیقات منتشرشده در نشریه «پلاس پاتوژنز» (PLOS Pathogens)، خبر از کشف جدیدی داد که نشان‌دهنده جهش و گسترش «آر‌ان‌ای» (RNA) ویروسی در بدن انسان است.

این پژوهش که بررسی ویروس‌ها در بافت مغزی را مد نظر قرار داده، داده‌های معتبری را پیرامون توانایی ویروس‌ها در سازگاری و بیماری‌زایی در بافت‌های بدن انسان عرضه می‌کند. دکتر کاتانئو تأکید می‌کند که یافته‌ها می‌توانند به توسعه درمان‌های ضدویروسی پیشرفته‌تر کمک کنند.

سرخک یکی از بیماری‌هایی است که بالاترین سطح از قابلیت انتقال را دارد. ویروس آن به راحتی قسمت‌های بالایی دستگاه تنفسی را آلوده کرده و به وسیله حرکت از مجرای نای و نای حلقی شبیه به اثر ترامپولین، به هنگام سرفه یا عطسه فرد آلوده، به صورت قطراتی در هوا پخش و منتشر می‌شود.

گزارش‌های جدید ازمرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها(CDC) مخفف (Centers for Disease Control and Prevention) نشان می‌دهد که میزان ابتلا به سرخک در جهان در سال 2021، به  دلیل همه‌گیری کووید-19، با افزایش 18 درصدی روبرو شده و شمار فوتی‌های ناشی از این بیماری نیز 43 درصد افزایش داشته است. بازماندن میلیون‌ها کودک از واکسینه شدن در این دوران مهم‌ترین عامل وقوع این افزایش بوده است.

محققان متوجه شدند که وقتی ویروس سرخک وارد مغز می‌شود،«دی‌ان‌ای»(DNA)ویروسی (ژنوم) شروع به تکثیر و دگرگونی می‌کند، به طوری که نسل‌های متعددی از ویروس با ویژگی‌های جزئی متفاوت به وجود می‌آیند. این فرآیند به مرور زمان سبب ساخت چندین نوع جدید از ویروس با تفاوت‌های جزئی می‌شود که از ویروس اولیه متفاوت هستند.

در تحقیقات اخیر، به دو گونه خاص از ژنوم ویروس سرخک اشاره شده است که نه تنها در مغز به هم پیوسته‌اند، بلکه با همکاری یکدیگر، توانایی گسترش یافتن از محل اولیه‌ عفونت به سایر قسمت‌های بدن را پیدا کرده‌اند. این یافته‌ها، که نشان از یک همکاری غیرمعمول در میان ویروس‌ها دارد، می‌تواند به متخصصان کمک کند تا استراتژی‌های پیچیده‌تری برای مبارزه با بیماری‌های ویروسی توسعه دهند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب