دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

ایمنی مراکز درمانی چالش بزرگ کلانشهرها/ کدام بیمارستان در تهران ناایمن است؟

ایمنی مراکز درمانی چالش بزرگ کلانشهرها  کدام بیمارستان در تهران ناایمن است؟
ایمنی ساختمان‌ها ازجمله چالش‌های امروز شهر‌ها به شمار می‌آید و در این میان ایمنی مراکز درمانی چالش بزرگ کلانشهر‌ها هستند.
کد خبر : 888544

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، ایمنی ساختمان‌ها از جمله چالش‌های امروز کلانشهر‌ها و شهر‌ها به شمار می‌آید، موضوعی که بار‌ها برخی از مدیران شهری تذکر داده و نسبت به زلزله احتمالی و خرابی‌های آن در پی عدم ایمن‌سازی هشدار دادند، یکی از مواردی که باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد، ایمن‌سازی مراکز درمانی و بیمارستان‌ها است که برخی از این مراکز درمانی رو به فرسودگی هستند.

اهمیت ایمن‌سازی مراکز درمانی

محمد قلی‌زاده کارشناس ایمنی در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری آنا با بیان اینکه اساسا مراکز بهداشتی درمانی و بیمارستان‌ها باید از عالی‌ترین سطح ایمنی از همه نظر برخوردار باشند، گفت: در مواقع بروز یک اتفاق تهدید کننده امنیت فیزیکی جان انسان‌ها، این مراکز به عنوان محل نجات دهنده جان انسان‌ها عمل می‌کنند و مصدومین و بیماران باید در این مراکز تحت درمان قرار گیرند؛ بنابراین بر هیچکس اهمیت ایمنی بیمارستان‌ها و مراکز درمانی پوشیده نیست.

وی با اشاره به اینکه در بسیاری از استان‌ها و شهرستان‌ها با توجه به قدمت شهرستان یا استان برخی بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی درمانی جدید و نو، ساخته شده است که می‌تواند برخی از مشکلات آن‌جا را پوشش دهد، یادآور شد: متاسفانه در شهر تهران متناسب با افزایش جمعیت و گذشت زمان مراکز جایگزینی که بتواند از ایمنی مناسبی برخوردار باشد در طول این سال‌ها آن هم در بخش دولتی به ندرت ساخته شده است.

نام مراکز درمانی در لیست ساختمان‌های ناایمن

مدتی پیش لیست ساختمان‌های ناایمن پس از تلاش‌های فراوان بالاخره منتشر شد و نام مکان‌های بسیار آشنایی به چشم می‌خورد در این میان نام بیمارستان‌هایی هم ظاهر می‌شد که عمیقا نگرانی ایجاد می‌کرد، شاید تلخ باشد، اما طبق آمار وزارت بهداشت، نیمی از بیمارستان‌ها ناایمن و غیرمقاوم هستند و قدیمی بودن بنا، یکی از علت‌های ذکر شده برای این عارضه است. بیشتر این بیمارستان‌ها در محله‌های قدیمی شهر واقع هستند، از آن جمله می‌توان به بیمارستان‌های مناطق ۷، ۱۰،۱۱ و ۱۲ اشاره کرد. جدا از لیست منتشر شده ساختمان‌های ناایمن، بیمارستان‌هایی همچون لولاگر، امام خمینی، سینا، بوعلی، شهدای یافت آباد، طرفه و فیاض بخش به چشم می‌خورد؛ دقیقا بیمارستان‌هایی که روزانه مردم زیادی در آنجا رفت و آمد می‌کنند! 

ورود مجلس به موضوع مراکز درمانی ناایمن

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه‌ای و در جریان ادامه بررسی گزارش کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم، بند الحاقی ۲ ماده ۷۰ لایحه برنامه را به تصویب رساندند. بر اساس بند الحاقی ۲ ماده ۷۰ لایحه برنامه؛ در راستای مدیریت خطر حوادث و بلایا، دولت با همکاری نهاد‌های ذی‌ربط مکلف است با اولویت اقدامات ناظر به پیشگیری، کاهش آسیب و آمادگی، افزایش تاب آوری و تأمین منابع پایدار برای مقابله با حوادث و بلایا نسبت به تدوین اقدامات اجرائی مناسب اقدام کند.

همچنین با توجه به لزوم مقاوم سازی و ایمن‌سازی لرزه ای، مقابله با آتش سوزی و اهمیت ارتقای تاب آوری و تعمیر اساسی سامانه (سیستم)‌های تأسیسات مکانیکی، برقی و رایانیکی (سایبری) بیمارستان ها، مراکز بهداشتی درمانی دولتی و پایگاه‌های اورژانس پیش بیمارستانی، طرح ایمن‌سازی و ارتقای تاب آوری بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی درمانی کشور در سال‌های برنامه به مرحله اجرا در می‌آید.

بیمارستان‌های ناایمن تهران

مهدی بابایی رئیس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای اسلامی شهر تهران در جلسه‌ای درباره وضعیت ساختمان‌های ناایمن اظهار کرد: دو باب ساختمان بحرانی و ۶۵ ساختمان پرخطر در این منطقه وجود دارد که بیمارستان فجر و بیمارستان بوعلی از جمله ساختمان‌های بحرانی این منطقه هستند.

وی با بیان اینکه لیست ساختمان‌های ناایمن اعلام شده به ناایمنی ساختمان‌ها از نظر حریق اشاره دارد، افزود: بیمارستان فجر از نظر ناایمنی حریق به زودی از حالت ناایمن خارج می‌شود، اما برای بیمارستان بوعلی به‌رغم مکاتبات و اخطار‌ها اقدام خاصی انجام نشده است.

بابایی با بیان اینکه وجود انبار و دپوی نامناسب کالا در این بیمارستان از سوی کارشناسان ایمنی گزارش شده است، تأکید کرد: این بیمارستان که ۱۵۳ هزار متر مربع وسعت دارد، ۶ بار اخطار دریافت کرده و در مالکیت دانشگاه آزاد اسلامی است.

رئیس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به اینکه بسیاری از بیمارستان‌ها از وضعیت ایمنی مناسبی برخوردار نیستند به حادثه سینا اطهر اشاره کرد و از وزارت بهداشت و درمان خواست نسبت به ایمن‌سازی بیمارستان‌ها اقدامات لازم و عملی را برنامه ریزی و اجرا کند.

بابایی با بیان اینکه در حوزه ایمنی بیمارستان‌ها باید دادستان ورود کند، گفت: در صورت عدم برنامه ریزی مناسب برای ایمن‌سازی بیمارستان‌ها، طی مکاتباتی خواستار ورود دادستان می‌شویم.

ورود دادستانی کل کشور به مسئله ساختمان

غلامعباس ترکی  معاون حقوق عامه دادستان کل کشور در نامه‌ای خطاب به وزیر بهداشت بر تشکیل کارگروه ویژه‌ای به منظور بررسی و اتخاذ تصمیمات اجرایی عاجل در خصوص ایمن‌سازی، رفع وضعیت مخاطره‌آمیز یا کاهش خطر ساختمان‌های ناایمن مراکز درمانی و بیمارستانی تاکید کرد.

وی گفت: اطمینان از ایمنی و استحکام ساختمان‌های مراکز درمانی و بیمارستانی به دلیل حضور و تردد روزانه مردم به ویژه کارکنان محترم حوزه درمان و بیماران، نیازمند توجه ویژه است.

موضوع ساختمان‌های ناایمن در دستور کار ویژه قرار گیرد

در بخشی از نامه معاون حقوق عامه دادستان کل کشور  به وزیر بهداشت آمده است:

«بر این اساس و پیرو نامه نگاری‌های گذشته در خصوص وضعیت ساختمان‌های مراکز درمانی و بیمارستانی و نظر به اهمیت موضوع و حساسیت‌ها و مخاطرات موجود در این اماکن از حیث احتمال وقوع حوادث ناگوار و ضرورت اتخاذ تمهیدات و تدابیر پیشگیرانه لازم به منظور صیانت از جان و سلامت شهروندان و کارکنان حوزه درمان در سراسر کشور و با توجه به مذاکرات و تصمیمات اتخاذ شده در جلسه با معاون وزیر بهداشت و مطابق ماده ۲۹۰ "قانون آئین دادرسی کیفری" و تکالیف قانونی و نظارتی دادستانی کل کشور در امر صیانت از حقوق عامه و حفظ جان و امنیت شهروندان، شایسته است دستور فرمائید:

گزارشی از آخرین بررسی وضعیت ساختمان‌ها و مراکز درمانی و بیمارستانی دولتی و خصوصی از منظر رعایت کامل استاندارد‌های قانونی برای پیشگیری و مقابله با آتش سوزی و اطمینان از استحکام سازه در برابر فروریزش یا فرونشست و سایر چالش‌ها و مخاطرات احتمالی بر اساس فهرست منتشر شده و همچنین اقدامات اجرایی صورت گرفته به منظور ایمن‌سازی اماکن ناایمن شناسایی شده را به این مرجع اعلام و ارسال کنند.»

امیر ساکی، مدیرکل منابع فیزیکی وزارت بهداشت درباره وضعیت فرسودگی بیمارستان‌ها در کشور گفت: در دهه ۸۰ در کشور ارزیابی لرزه‌ای بیمارستان‌های کشور در دستور کار قرار گرفت و نتایج این ارزیابی نشان داد که حدود ۷۰ درصد ساختمان‌های درمانی یا همان بیمارستان در کشور فرسوده‌اند. این میزان در تهران به دلیل قدمت بیمارستان‌ها بیش از ۸۰ درصد بوده است. نتایج همچنین نشان داد بیش از ۹۰ درصد بیمارستان‌های فرسوده امکان مقاوم‌سازی نداشته و به عبارتی مقاوم‌سازی آن‌ها توجیه‌پذیر نیست و بنابراین این بیمارستان‌ها باید جایگزین شوند.

۴۰ درصد فرسودگی ترمیم یافته در بیمارستان‌های کشور

وی افزود: باتوجه به اینکه سیاست نهضت بیمارستان‌سازی در کشور از سال‌های گذشته و به‌ویژه در ۱۵ سال اخیر با ساخت بیش از ۴۰ هزار تخت بیمارستانی که بعضی از این بیمارستان‌ها جایگزین بیمارستان‌های فرسوده قبلی بوده‌اند، آغاز شده؛ درصد فرسودگی ترمیم یافته در حوزه بیمارستانی به حدود ۴۰ درصد رسیده است. با این وجود وزارت بهداشت برنامه جایگزین کردن ۵۰ هزار تخت فرسوده فعلی را در یک برنامه میان مدت در دستور کار قرار داده است که این برنامه بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان برای دولت هزینه دارد که باید توسط سازمان برنامه و بودجه و همچنین مجلس شورای اسلامی مورد حمایت جدی قرار گیرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب