طراحی و تولید سپر محافظ دیابت و فشار خون از دورریز پوست پسته
خبرگزاری علم و فناوری آنا ـ حسین بوذری؛ جشنواره علمی، پژوهشی و فناوری فرهیختگان آذر ۱۴۰۲ به ایستگاه دهم رسید. در این جشنواره بیش از یکهزار و ۹۱۲ اثر و داوطلب شرکت در بخشهای ۳۱گانه جشنواره از ۲۸ استان و ۱۰۸ واحد دانشگاهی براساس اطلاعات در سامانههای سازمان مرکزی حضور پیدا کردند و پراکندگی بسیار خوبی صورت گرفت.
در دهمین جشنواره علمی، پژوهشی و فناوری فرهیختگان به ترتیب استانهای تهران، خراسانرضوی، کرمان، واحد مستقل نجفآباد، واحد مستقل علوم و تحقیقات، استان آذربایجانشرقی و استان گلستان بیشترین اثر و داوطلب را در بخشهای مختلف جشنواره داشتند.
در این جشنواره برترینهای پژوهش و فناوری دانشگاه در زمینههای مختلف شامل پژوهشگر برتر، مقاله برتر، کتاب (تألیف) برتر، کتالب برتر (ترجمه)، کتاب (بینالملل) برتر، رساله دکتری برتر، پایاننامه کارشناسی ارشد برتر، طرح برون دانشگاهی برتر، کرسی ترویجی، اختراع برتر، مرکز تحقیقاتی برتر، دفتر ارتباط با صنعت برتر، انجمن علمی، ادبی و هنری برتر، دانشکده مهارت و کارآفرینی برتر، مدرسه عالی مهارتی برتر و ... مورد تجلیل قرار گرفتند.
براین اساس، محمدعلی آذربایجانی در حوزه علوم انسانی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی بهعنوان پژوهشگر برتر مورد تجلیل قرار گرفت.
خبرنگار آنا به همین مناسبت گفتوگویی را با آذربایجانی ترتیب داده است که در پی میآید:
چاپ ۱۵۰ مقاله در ژورنالهای بینالمللی
آنا: دلایل برتری و انتخاب شما بهعنوان پژوهشگر برتر جشنواره فرهیختگان در حوزه علوم انسانی چه مؤلفههایی بوده است؟
آذربایجانی: از آنجا که تحصیلات خود را در دانشگاه آزاد اسلامی انجام دادهام و ۲۶ سال هم عضو هیئت علمی این دانشگاه هستم، قبل از هرچیز بر خود لازم میدانم از دانشگاه آزاد اسلامی که فرصت تحصیل، تدریس و پژوهش را برای من ایجاد کرد تشکر و قدردانی کنم.
همچنین کسب این موفقیت را مدیون دانشجویانم هستم؛ چراکه تمامی مقالات من که بهواسطه آنها پژوهشگر برتر علوم انسانی جشنواره فرهیختگان شدم، برگرفته از رسالهها و پایاننامههای دانشجویانم است.
عضو گروه فیزیولوژی ورزشی دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی هستم و دلیل اصلی انتخاب من کمّیت و کیفیت مقالات چاپ شدهام در سه سال اخیر است.
در سه سال گذشته ۱۵۰ مقاله در ژورنالهای بینالمللی (Web of Science, Scopus)، وزارت علوم و وزارت بهداشت چاپ کردهام.
از سوی دیگر استناددهی به مقالاتم یکی دیگر از مؤلفههای انتخابم بهعنوان پژوهشگر برتر جشنواره فرهیختگان در حوزه علوم انسانی بوده که براساس آمار سایت گوگل اسکالر ۴۲۰۰ استناد است.
آنا: نوع پژوهش خود در حوزه علوم انسانی و شاخصهای آن را تشریح کنید.
آذربایجانی: مطالعاتم متمرکز بر ترکیب انواع برنامههای تمرینی و گیاهان دارویی بهخصوص گیاهان دارویی بومی ایران مانند زعفران، پوست نرم پسته تازه، گرده لقاح نخل خرما، سبوس برنج و ... بر شاخصهای سلامت جسمانی، روانشناختی و کاهش عوارض ناشی از بیماریهای زمینهای مانند چاقی، دیابت، سرطان و روانشناختی شامل اختلالات حافظه، اضطراب و افسردگی است.
شاخص اصلی مطالعاتم توجه به نقش فعالیتهای بدنی بهعنوان یک راهکار غیردارویی، ارزان، ایمن و اثرگذار بر پیشگیری و کاهش عوارض ناشی از بیماریهاست.
از سوی دیگر شاخص اصلی مطالعاتم توجه به گیاهان دارویی بومی ایران که گنجینه غنی از گیاهان را دربرمیگیرد، است و اکنون بسیاری از کشورها توجه بسیار زیادی بر تجاریسازی گیاهان دارویی بومی کشور خود کرده و در گام نخست اثرات این گیاهان را بر تمامی جنبههای سلامتی مورد مطالعه قرار داده و در گام دوم به تولید محصول و تجاریسازی آنها اقدام میکنند، در حقیقت عمل به این شعار که علم باید به ثروت تبدیل شود، است.
اکنون در حال طراحی و فرمولاسیون ترکیبی از گیاهان دارویی ایران برای کاهش عوارض جسمانی و روانشناختی ناشی از بیماریها همراه با فعالیتهای بدنی منظم هستم.
تازهترین فعالیت پژوهشیام تعیین اثر تمرینات هوازی منظم همراه با ترکیبات پوست تازه پسته بر آسیبهای جسمانی و روان شناختی سرطان است
هدف اصلی از انجام این مطالعات تعیین اثرگذاری مصرف گیاهان دارویی قبل، حین و پس از فعالیت بدنی بر افزایش کارایی برنامههای تمرینی است و در این راه توجه اصلی من به بخشهایی از گیاهان است که بهعنوان فرآورده زائد توسط کشاورزان دورریخته میشود.
بهعنوان مثال سالانه چندین تُن پوست نرم پسته تازه توسط باغداران دورریخته میشود؛ در حالی که این پوست حاوی ترکیبات زیست فعال بسیار مهم و ارزشمندی است که میتوان بهعنوان یک دارویی گیاهی با ارزش در مدیریت بسیاری از بیماریها بهخصوص چاقی، دیابت، فشارخون، چربی خون، افسردگی و کاهش حافظه مورد استفاده قرار گیرد.
در این راستا میتوان به میزان تولید بالای سبوس برنج، پوست انار، پوست نارنج و سایر فرآوردههای گیاهی اشاره کرد که همگی حاوی ترکیبات زیستفعال ارزشمندی بوده و میتوان بهعنوان یک ماده افزایشدهنده سلامتی مورد استفاده قرار داد و علاوه بر کمک به افزایش درآمد کشاورزان از آنها بهعنوان یک ماده باارزش برای مقاصد درمانی و صنعتی بهرهبرداری کرد.
اصلاح آییننامههای پژوهشی منجر به تشویق پژوهشگران میشود
آنا: چالشهای حوزه کنونی پژوهش کشور را تشریح و پیشنهادهای خود را برای رفع این مشکلات بیان کنید.
آذربایجانی: در این باره استادان، پژوهشگران و دستاندرکاران پژوهش کشور مطالعات متعددی انجام داده و مجموعهای چالشها را فهرست کردهاند که گزارش آن توسط سازمانهای تابعه مانند وزارت علوم، وزارت بهداشت، مرکز مطالعات مجلس و ... ارائه شده است.
اما اصلیترین چالشی که همگی پژوهشگران بر آن اتفاق نظر دارند کمبود حمایتهای مالی، محدودیت تجهیزات پیشرفته و قوانین اداری سختگیرانه و بوروکراتیک در امر پژوهش است.
اصلاح آییننامههای پژوهشی که منجر به تشویقهای مادی و معنوی پژوهشگران، تسهیل روندهای اداری تصویب طرحهای پژوهشی و حمایت از تجاریسازی یافتههای برخاسته از رسالهها و پایاننامههای تحصیلی و طرحهای پژوهشی شود، میتواند روند تولید علم، حل برخی از مشکلات کشور، افزایش کارآفرینی و سرانجام تولید ثروت را به همراه داشته باشد.
آنا: تازهترین فعالیت پژوهشی خود را تشریح کنید.
آذربایجانی: با توجه به توسعه بیوانفورماتیک و نقش آن در کاهش هزینهها وافزایش کارایی مطالعات، اکنون تکنیکهای بیوانفورماتیک را به پایاننامهها و رسالههای دانشجویانم اضافه کردهام.
تازهترین فعالیت پژوهشیام تعیین اثر تمرینات هوازی منظم همراه با ترکیبات پوست تازه پسته بر آسیبهای جسمانی و روان شناختی سرطان است.
آیا برنامه تازهای در حوزه پژوهش پیش رو دارید؟
آذربایجانی: برنامه تازه پژوهشی برای سال آینده ادامه فعالیتهای پژوهش کنونی بوده و تمرکز بر اثر فعالیتهای بدنی منظم و گیاهان دارویی بر توسعه و بهبود سلامت جسمانی و روانشناختی در افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای است.
انتهای پیام/