گزارش واشنگتن پست از مذاکرات هستهای در لوزان/از توافق شفاهی تا انتظارها برای توافق کتبی
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، واشنگتن پست در آخرین تحلیل خود از مذاکرات هستهای در حال جریان میان ایران و آمریکا مینویسد در حالیکه حدود دو هفته تا ضربالاجل تعیین شده برای رسیدن به توافقی نهایی باقی مانده، مقامات دو طرف خبر از پیشرفت در مذاکرات میدهند.
این امر منتقدان کاخ سفید در آمریکا را چندان خوشحال نکردهاست و حتی دامنه اختلافات میان دو حزب اصلی آمریکا را نیز افزایش داده است، اگرچه جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا چند روز پیش اظهار داشت که آمریکا و شرکای آن به دنبال «توافقی برای حفاظت جهان» از «تهدید ایرانی مسلح به تجهیزات هستهای» هستند.
واشنگتن پست در این تحلیل مینویسد حتی با ورود کری به سوئیس نیز هیچ کس احتمال دستیابی به توافق نهایی را خیلی محتمل نمیداند.
یک دیپلمات نزدیک به مذاکرات که نخواست نامش فاش شود اظهار داشت تنها تفاوت موجود در این آخرین دور مذاکرات مربوط به توافق بر سر بازه پانزده ماهه است و این مساله که ایران خواهان ابقای چند صد سانتریفیوژ برای غنی سازی اورانیوم است، مادهای که میتواند در ساخت کلاهکهای هستهای به کار رود. به گفته وی، ایران پیش از با تبدیل این سایت خود به یک مرکز صرفا علمی- تحقیقاتی موافقت کرده بود اما اکنون نظر خود را تغییر داده است.
به گفته واشنگتن پست، توافقی که در حال شکلگیری است بر تعلیق برنامه هستهای ایران به مدت پانزده سال و با کاهش تدریجی تحریمها تاکید دارد. واشنگتن و دیگر قدرتهای جهانی به تدریج از شدت تحریمهایی که اقتصاد ایران را نشانه گرفته خواهند کاست.
جان کری در مصاحبه روز گذشته خود با سیبیاس اظهار داشت که اختلافات موجود بیشتر «سیاسی» هستند و نه «فنی».
اما دو دیپلمات دیگر که نامشان فاش نشده است در خصوص مذاکرات در حال انجام در لوزان گفتند که اختلافات جدی همچنان برقرار و شانس رسیدن به توافق نهایی پایین است. آنها اظهار داشتند طرفین مذاکره در جلسات پیش رو در لوزان تنها میخواهند به نتیجهای شفاهی برسند تا راه را برای مذاکرات بعدی باز کنند. این دو دیپلمات اذعان داشتند اجازه اظهارنظر بیشتر در خصوص مذاکرات در حال جریان را ندارند.
سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای در پاسخ به شنیدهها مبنی بر توافق شفاهی میان ایران و غرب، تاکید کرد: در نشست امروز بیشتر بحثها عملگرا و اجرایی بود و با این روند شاید بتوان به راهحلها نزدیک شد.
وی که با خبرگزاری صدا و سیما گفتوگو میکرد، با بیان اینکه نشست امروز در مجموع راضی کننده بود، گفت: روال کار کاملا مشخص است، باید در همه موارد راهحلهایی پیدا و بعد همه راهحلها با جزئیات کامل مکتوب شود. در این صورت است که میتوان گفت به توافق نزدیک شدیم.
همچنین یک مقام ارشد آمریکایی که وی نیز نخواست نامش فاش شود، با رد این ادعا گفت: «ما به دنبال چارچوبی نهایی هستیم».
انتهای پیام/