پاسخ رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) به انتقادات از مستند «احمد»
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، مستند «احمد» به کارگردانی مصطفی رزاق کریمی» یکی از مستندهای بلند بخش مسابقه ملی هفدهمین جشنواره سینما حقیقت بود که هفته گذشته در قالب این جشنواره از آن رونمایی شد.
این مستند که در سکوت خبری به تهیهکنندگی غلامعلی اصغریان و توسط موسسه فرهنگی هنری عروج امام تولید شده بود، درباره زندگی و سیره سیاسی و اجتماعی مرحوم حجتالاسلام احمد خمینی (ره) فرزند برومند حضرت امام خمینی (ره) است. مستند احمد توانست در پایان این دوره از جشنواره سینما حقیقت، تندیس نقرهای و جایزه نقدی مسابقه شهیدآوینی را از آن خود کند.
در همین ارتباط، حجتالاسلام و المسلمین علی کمساری رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی (ره) در گفتوگو با خبرنگار آنا در اینباره گفت: پرداختن به زندگی یادگار امام مرحوم حاج احمد خمینی یک امر مهم اما مغفول بود، چراکه به تعبیر رهبر معظم انقلاب سینه حاج احمد خمینی گنجینه اسرار امام و انقلاب بود.
وی اظهار کرد: من و همکارانم به واسطه وظیفهای که در موسسه داشتیم، از ابتدا در جریان تولید این اثر بودیم. فیلم را هم قبل از رونمایی درجشنواره دیدیم و بعد از اصلاحات جزئی، درجشنواره ارائه شد. خوشبختانه در جشنواره فیلم مستند هم با استقبال مخاطبان و کارشناسان مواجه شد و توانست برنده جایزه هم بشود.
رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی (ره)عنوان کرد: تولید مستندهای قوی و موثر با محوریت زندگی یادگار امام خمینی (ره) همواره موردنظر ما بود که خوشبختانه مستند «احمد» توانست گام مهمی در این زمینه بر دارد که البته هنوز در ابتدای راه هستیم.
حجتالاسلام و المسلمین کمساری گفت: پروژه مستند «احمد» از چند سال پیش مورد توجه موسسه قرار داشت. آقای رزاق کریمی هم پیش از این با «مستند بانو قدسایران» به زندگی همسر حضرت امام خمینی (ره) پرداخته بودند که آن مستند هم کار پرمحتوا و جذابی بود. با این حال هم مراحل پژوهش این کار به دلیل حساسیت سوژه و کمبود منابع مستند طول کشید و هم هم روند تولید به واسطه اتفاقاتی مثل شیوع کرونا طولانی شد.
وی افزود: در رابطه با نسبت موسسه تنظیم نشر و آثار امام خمینی (ره) و مستند احمد هم باید به دو نکته مهم اشاره کنم؛ اول این که این مستند آخرین کار درباره حاج احمدآقا نخواهد بود. این سوژه این قابلیت را دارد که از زوایای گوناگون به آن پرداخته شود و در یک مستند نمیتوان همه موارد و جوانب را بررسی کرد.
کمساری اظهار کرد: دوم این که مستند «احمد» حاصل نگاه و سلیقه کارگردان آن اثر است. یعنی کارگردان پس از دستیابی به اطلاعات، اسناد و گفتگوها این فیلم را تهیه کرده است. پس مستند «احمد» محصول موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) است اما حاصل نگاه انحصاری موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) به شخصیت حاج احمد آقا نیست. ممکن است مستندسازان و فیلمسازان دیگری از نگاه خودشان این شخصیت را معرفی کنند.
وی گفت: من از همین تریبون اعلام میکنم که موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی این آمادگی را دارد تا زمینه تولید مستند برای مستندسازان علاقهمند و توانمندی که قصد پرداختن به زندگی حاج احمد را دارند را فراهم کند.
کمساری در پاسخ به انتقادی که برخی رسانهها و کارشناسان مبنی بر یکطرفه بودن این مستند و گفتگوهای آن که فقط با شخصیتهای منسوب به جریان پیرو خط امام و اصلاحطلب صورت گرفته نیز عنوان کرد: به هر حال عزیزانی که در این مستند با آنها گفتگو شد از دوستان ونزدیکان حاج احمد بودند. در آن دوره هم خطکشیهای سیاسی به شکل امروز نبود و مثلاً آقای حسن روحانی و آیتالله ناطق نوری در دایره سیاسی متفاوتی از امروز تعریف میشدند. از طرف دیگر، چهرههای مثل آقای بادامچیان هم در مستند حضور دارند و صحبت میکنند؛ بنابر این نمیتوانیم با معیارهای محدودکننده سیاسی آن هم با نگاه امروزی به این نکته برسیم.
وی افزود: از سوی دیگر، تعدادی از افرادی که برای گفتگوها مدنظر کارگردان قرار داشتند، یا در قید حیات نبودند و یا به دلیل کهولت رفتن جلوی دوربین مشکل بود. ما سعی کردیم بدون هیچگونه سوگیری از همه کسانی که با حاج احمد ارتباط داشتند و درباره شخصیت و فعالیتهای ایشان هم حرفی برای گفتن داشتند دعوت کنیم.
لازم به یادآوری است، بخشهایی از متن گفتار مستند ۱۱۰ دقیقهای «احمد» از نوشتههای مرحوم حاج سید احمد خمینی (ره) و بخش دیگری نیز توسط دکتر فاطمه طباطبایی همسر ایشان نوشته شده و گوینده گفتار این فلیم نیز نسیم رفیعی و میرطاهر مظلومی هستند.
سایر عوامل مستند «احمد» نیز عبارتاند از: فیلمبردار: محمدرضا سکوت، تدوینگر: امیر اصانلو، طراحی و ترکیب صدا: بهروز شهامت، آهنگساز: ماهور آشور، با مشارکت سرود راستین وحدت، طراح پوستر: مازیار علییاری.
انتهای پیام/