بهبودی کامل 65 درصد بیماران سکته مغزی با دستورالعمل جدید اورژانس
حسن نوری ساری در گفتوگو با خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا اظهار کرد: در سکتههای مغزی یکی از مسائل مهم و مورد توجه سازمان اورژانس، سکتههایی است که قابل درمان در ساعات اولیه هستند.
وی افزود: دو گروه سکتههای مغزی داریم؛ نخستین گروه سکتههای ناشی از خونریزیهای مغزی هستند که درمان های سادهای برای آنها وجود ندارد و گروه دوم سکته به دلیل وجود لخته در عروق مغزی است که در ساعات اولیه بروز، درمان مؤثر و قابل قبولی دارند.
معاون آموزش و اعتباربخشی سازمان اورژانس کشور با بیان اینکه 85 درصد سکتههای مغزی از گروه دوم هستند، ادامه داد: نخستین علت ناتوانی و دومین علت مرگ در دنیا سکته مغزی است. در کشور ایران هم سالانه 150 سکته مغزی در هر یکصد هزار نفر جمعیت اتفاق می افتد و رقم قابل توجهی است.
وی گفت: هر چهار دقیقه، یک نفر در ایران دچار سکته مغزی حاد می شود؛ اما این عدد در آمریکا به دلیل جمعیت بیشتر هر 40 ثانیه است. همچنین میزان مرگ در 30 روز ابتدایی بروز سکته 10 درصد است و 70 درصد هرگز به دلیل مشکلات جسمی زندگی عادی و محل کار برنمیگردند.
نوری یادآور شد: تشخیص سکته یک مسئله حیاتی در اورژانس پیش بیمارستانی است و نیاز بود که فرآیند رسیدگی به افرادی که دچار سکته مغزی شدهاند، از زمانی که به 115 زنگ زده میشود تا زمانی که همکاران اورژانس به بالین بیمار میروند، تغییر جدی داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: باید تشخیصهای ابتدایی دقیق باشد و بیمار سریعاً برای دریافت دارو و از بین بردن لخته با آنژیو گرافی به بیمارستان رسانده شود؛ زیرا در هر یک دقیقه 2 میلیون نورون مغز بیمار از بین میرود؛ بنابراین باید زمان بندی دقیقی برای انتقال بیمار و شروع درمان داشته باشیم.
معاون آموزش و اعتباربخشی سازمان اورژانس کشور گفت: کج شدن صورت، احساس ضعف در دست و پا و اختلال در تکلم نشانه های سکته مغزی هستند. شهروندان باید بدانند اگر با این نشانهها مواجه شدند، بدون معطلی سریعاً با اورژانس تماس بگیرند، چون زمان طلایی برای درمان موثر فقط کمتر از چهار ساعت است.
وی افزود: مبتلایان به سکته مغزی قبل از تزریق دارو نیاز به سی تی اسکن دارند؛ بنابراین این افراد را به بخش اورژانس نمیبریم؛ بلکه با کنترل فشار خون و اختلالات قند بیمار در آمبولانس، او را مستقیم به بخش تصویربرداری میبریم.
نوری گفت: حدود 7 سال قبل وزارت بهداشت و درمان تعدادی از بیمارستانهای تهران را به عنوان مراکز درمانی با کد اختصاری 724 ، ویژه انتقال بیماران سکته مغزی معرفی کرد. کد 724 یعنی بیمارستان هایی مانند فیروزآبادی، فیروزگر، لقمان، امام خمنیی، شهدای تجریش، سینا و حضرت رسول و امام حسین (ع) هفت روز هفته و به صورت 24 ساعته آماده پذیرش هستند.
وی ادامه داد: سال نخست اجرای این برنامه 14 بیمار، 1398 هفت هزار و 800 بیمار، 1399 هشت هزار و 613 بیمار، 1400 ده هزار و 123 نفر، 1401 ده هزار و 131 بیمار و در 6 ماه اول امسال 6 هزار و 480 بیمار یعنی جمعا 43 هزار و 120 بیمار مبتلا به سکته مغزی طبق این دستورالعمل با آمبولانسهای اورژانس به بیمارستان منتقل شدهاند.
معاون آموزش و اعتباربخشی سازمان اورژانس کشور اظهار کرد: طبق آمارها 65 درصد این بیماران به بهبودی کامل رسیده اند و مابقی نیز حداقل ضایعات را داشته اند.
انتهای پیام/