مرثیه «اندوه جنگل» برای یک میراث معنوی/ وقتی فیلم مستند سنگ صبور جنگلبانان شد
کارگردان مستند «اندوه جنگل» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، درباره شکلگیری ایده این مستند توضیح داد: در جنگلهای هیرکانی هر طرف که سر برمیگردانید، میبینید که ویلاهای متعددی مانند قارچ سبز شدهاند. ویلاهایی که خانه تفریحی عدهای از افراد متمول است. علاوه بر این از طرفی سودآوری اراضی جنگلی در شمال سبب تصرف جنگلها و ساخت و سازهای غیرمجاز در آن شده است.
مریم رزاقی اظهار کرد: جنگلهای هیرکانی ثبت یونسکو و یکی از قدیمیترین جنگلهای جهان از میراث معنوی ما به حساب میآید که متأسفانه در سالهای اخیر تاراج شده است.
وی درباره پروسه تولید این مستند مطرح کرد: بیش از شش ماه تحقیق و پژوهش و انتخاب کاراکتر به طول انجامید. مصاحبه های پژوهشی با جنگلبانها و چرایی ساخت و سازهای غیر مجاز در جنگل صورت گرفت و پس از آن تیم تولید انتخاب شد. «اندوه جنگل» همراه با جنگلبانی که عمرش را در این راه صرف کرد، به مدت یکسال ساخته شد.
کارگردان مستند «اندوه جنگل» درباره لزوم برگزاری جشنواره «سینماحقیقت» بیان کرد: «سینماحقیقت» بزرگترین رویداد مستند کشور، جغرافیای شناخت و محک سینمای مستند است که با رویکردهای موثر به توانایی های فیلمسازان، اکنون به ترازوی سنجش مستند تبدیل شده است. این جشنواره اکنون به درخت تنومندی تبدیل شده است که امکان خشکاندن آن میسر نیست. رشد می کند، می بالد و قطعا در کنار خود درختان دیگری را نیز می پروراند.
این مستندساز در بخش دیگری از صحبتهایش درباره وضعیت کنونی سینمای مستند توضیح داد: حال سینمای مستند خوب نیست. عدم اقبال برخی از مدیران کشور به واقعیت و آرمان گرا بودن برخی از مسئولین، سبب شده است که مستند کم کم کمرنگتر از دیروز شود و اگر عشق عده ای از فیلمسازان به مستند نباشد، بی شک این قالب مهم سینمایی دچار مشکل خواهد شد. به همین دلیل است که «سینماحقیقت» جدی ترین جشنواره موثر در کشور است که سعی داشته سینمای مستند را سرپا نگه دارد.
رزاقی درباره برخی از تولیدات خود گفت: دو سریال مستند و پنج مستند مستقل در کارنامه بنده است. در مستند «سو» به عنوان تهیه کننده و کارگردان حضور داشتم که این اثر بهترین فیلم در دو فصل از جشنواره استعدادهای مستقل آمریکا شد. مستند دیگری با عنوان «اویا» کار کرده ام که جایزه بهترین کارگردانی مستند در جشنواره فیلم پروین اعتصامی را به دست آورد و به فستیوالهای ایتالیا و هند راه پیدا کرد. مستند «خاتون ددا»، «بی بال پریدن» و مستند «زخمه»، مستند «میرکا»، مستند سیزده قسمتی «نووری»، مستند پنج قسمتی «ری را» (آواکارهای مازندران ) از جمله کارهای بنده است که در آخرین کار نیز «اندوه جنگل» را ساختم.
مریم رزاقی در پایان درباره کارهای آینده خود گفت: من بیشتر از آنکه فیلمساز باشم، پژوهشگر هستم. مستند آینده من درخصوص گونه ای پرنده است که پژوهش آن در حال انجام است و اوقات بسیاری را در دل تالاب ها به تماشای پرندگان می گذرانم.
عوامل این مستند عبارتند از تهیه کننده و کارگردان: مریم رزاقی، روای: نقی آتش زبان (جنگلبان)، تصویربرداران: مازیار رضوانی، مهدی آزادی، صدابردار: محسن حسین زاده، تدوینگر: مرتضی علیزاده، سیدجواد حسینی.
لازم به یادآوری است، هفدهمین جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» با دبیری محمد حمیدیمقدم از ۲۷ آذرماه تا ۲ دیماه برگزار میشود.
انتهای پیام/